Öntisztuló úszótó térkövezett kerti pihenővel

– Milyen az ideális kerti úszótó térkövezett pihenőhellyel? –

Ha van elég hely a telken, és vannak vízimádók a családban, akkor a ház tervezésekor az első feladat, hogy kerüljön a tervbe egy kerti úszótó, amely a természet és a medence összekapcsolódása. Nyugodtan tervezzük központi helyre, lehetőleg a ház közvetlen közelébe, mert ha jól sikerül, egész nap a közelében akarunk majd lenni, vagy legalább látni akarjuk. Törekedjünk arra, hogy a tó a ház minden helyiségéből látható legyen, és a térkövezett teraszon nemcsak a látvány, hanem a kellemes tóparti klíma is élvezhető legyen. A jól működő úszótóba hamar betelepülnek a békák, és a vízparti madarak, sőt még a sünik is jönnek majd időnként inni. A tóról és a térkövezett pihenőről további részletek a folytatásban következnek:


Az öntisztuló úszótó és a térkövezett kerti kiülőhely ideális elrendezése

BLOG ÖTLETEK_163_Öntisztuló úszótó térkövezett kerti pihenővel-1– Az már első ránézésre látszik, hogy a sima medencéhez képest az úszótó egy kisebb privát paradicsom. Ez nem az a kategória, amit csak nézni lehet, teljes mértékben használható sportolásra, strandolásra. Azt mindenki szeretni fogja benne, hogy sokkal könnyebb karbantartani, mint az úszómedencét, és a kristálytiszta víz eléréséhez vegyszerre sincs szükség. A tó rövid idő alatt mikro-élőhellyé válik, ahogy a benne élő vízinövények oxigént termelnek, a vízibolhák megeszik az algákat, és a tó önfenntartóvá, öntisztulóvá válik. Fontos tudnivaló, hogy min. 70 m2 vízfelület szükséges ahhoz, hogy egy mesterséges tó önfenntartóvá válhasson, de igazán a 100-150 m2 felületű tavaknál biztos a mikro-élőhely gyors kialakulása.

– A növények nemcsak látványelemként szolgálnak, az öntisztuláshoz elengedhetetlenek, ezért a parthoz közeli sávokba mindenképp sok vízinövényre lesz szükség. A tó közepére viszont ne engedjük terjeszkedni a növényeket, hagyjunk meg egy kényelmes úszó zónát.

– Az ideális elrendezés az lenne, ha a házat és a kerti úszótavat csak egy térkövezett terasz, vagy kerti kiülőhely választaná el egymástól. Így a teraszról a látványt is lehet élvezni, és melegebb időben egyből be is lehet csobbanni a tóba. Természetesen a tóparti kiülőt nem muszáj térkővel burkolni, vannak más vízzel szemben ellenálló kültéri burkolatok is. A térkő azért elfogadható választás, mert vizesen sem csúszik, és nem áll meg rajta a víz, mivel a fugákon nagyrészt el tud szikkadni, ráadásul esztétikai szempontból is megállja a helyét. A megfelelő térkő a lehető legtermészetesebb színű és formájú, mint például az antikolt hasáb formájú térkő, mészkőhöz vagy homokkőhöz hasonló halványbarna színárnyalatban. A nehézség abban áll, hogy valamennyire a házfalhoz és a lábazathoz is illenie kell a teraszra szánt térkőnek, de ha ez sehogy sem jön össze, akkor inkább a tó természetességéhez illő, azt megerősítő hangulatú legyen a térkő.

– A tó partvonala mentén egy 20 – 40 cm közötti szélességű kőburkolat fog futni, ez többek közt azt a funkciót látja el, hogy a part ne mosódjon bele a vízbe. Ide is megfelel bármilyen rusztikus, természetes színű térkő, vagy a teraszon lerakott térkőhöz illő bármilyen terméskő. Ha van annyi hely, akkor ez mellé egy pázsitsáv kerülhet, itt-ott megszakítva virágágyásokkal és cserjékkel. A pázsitsávot kívülről érintő térkövezett kerti út nyomvonala lehetőleg kövesse a tópart vonalát, ez még jobban kiemeli a tó alakját. A tópartra kerülhet még kerti grillező hely, amely körül elég egy 8 – 10 m2-es térkő burkolat kialakítása. Ahol a ház kialakítása megengedi, ott érdemes egy kerti tárolót is felépíteni a napozó ágyak és székek téli tárolása érdekében, és ezt a tároló épületet összekötni a házfallal néhány gerenda segítségével, így már egy kis pergolával is elláttuk a kertet.

– Akinek még mindig nem elég a természet, az dézsába is tehet további növényeket, és kihelyezheti a térkövezett kiülő mellé, vagy mögé.

A biztonság kedvéért még a kivitelezés megkezdése előtt nézze át gyorsan az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?