Minimál dizájn a kertben térkővel

– Hogyan készül a minimál dizájn kert térkővel? –

Egyre több építészeti munkában és belső berendezési stílusban jelenik meg a minimál dizájn, így megnőtt az igény arra, hogy a kertek is kövessék ezt a trendet. De mit is jelenthet a minimál dizájn egy kertben? Elsősorban letisztult forma- és színvilágú térkő burkolatokat, erős kontrasztokkal a felületek találkozásánál, mérnöki jellegű, szabályos elrendezéssel. A modern megjelenés részeként a minimalista kertben kevesebb a növényzet, dominál a térkő és más burkoló anyagok. A téma további leírása a folytatásban következik:


A minimál dizájn kert elrendezése és térkő burkolatai:

– Az első és legfontosabb tudnivaló a minimalista kert kialakítása előtt, hogy kizárólag a jövőt idéző, minimál dizájn stílusú házzal lesz összhangban. A minimalizmus alapgondolata az, hogy az egyszerű formák, a rendezettség és a puritán látványvilág által teremt harmóniát a ház külső-belső részei és a kert között. A háznak az alapterülete szögletes, pontosan követve a telekhatárokat. A nyílászárók is egyértelműen szögletesek és nagy méretűek a minimalista házon. A színvilág jellemzően szürke árnyalatos, a feketétől a grafitszürkén át a legvilágosabb betonszürkéig, ám ezeket a szürke felületeket helyenként borzasztó élénk narancs színű, vagy sárgászöld sávok különítik el egymástól.

– A lakberendezésben a minimál dizájn azt jelenti, hogy a dolgok elrendezése szokatlanul levegős, ezzel hangsúlyozva, hogy az ember itt mindig szabad és mindig szem előtt lehet. A koncepció csak tágas helyeken érvényesül, sok üresen hagyott terület kell hozzá. A nagyobb berendezési tárgyakat is egymástól távol, ismétlődő ritmusban és szimmetrikus módon kell elrendezni, hogy az egyensúly is szembeötlő legyen, mivel ez is a stílus egyik alapösszetevője. A kevés színt és az üres tereket egyedül a nagy nyílászárók felől áradó természetes fény teszi melegebbé és élettel telibbé.

– Az alap elemek és alapelvek természetesen a kertre és a térkő burkolatokra is ugyanúgy vonatkoznak, minta az épület többi részére. A kertben is szigorúan szögletes, szabályos formákat kell használni, a növények geometriai alakzatokra nyírva, határozott vonalak mentén, de szimmetrikusan, térben eltávolodva egymástól helyezkednek el. Az éles kontúrokkal tagolt területek gyepesítésével még jobban megmutatkozik a letisztult rendezettség.

– Az épület és a kert egyenes vonalvezetése mellett a térkő is csak szabályos négyzet, vagy téglalap alakú lehet. A minimál dizájn stílusú térkő burkolatot úgy alakítsuk ki, hogy csak két színt használunk, ezekből minél nagyobb egybefüggő sávokat kialakítva, és a sávok egy határozott, éles határvonallal legyenek szétválasztva. A határvonal állhat egy harmadik színű térkőből, még erősebb kontrasztot képezve a két sáv között. A szürke, a rozsdabarna, a fekete, a bézs, az olajzöld, és a halványsárga színek közül kettőt választhatunk a térkövezett felületekre, illetve egy harmadikat a határvonal színének. A térkő formája ne legyen ívelt, hullámos, rusztikus, és a kerti utak nyomvonalai sem kanyaroghatnak. Az egybefüggő, nagy terek kialakításához sok térkövezett felületre lesz szükség, és sok pázsitra. A térkövön bőven lesz hely a kerti bútorok számára, amelyeknek szintén puritánságot kell kifejezniük színben és formában. Egyedülálló fákkal és cserjékkel itt-ott ki lehet egészíteni a koncepciót anélkül, hogy elrontanánk az összképet, de ezek is nagy távolságban helyezkedjenek el egymástól, és szimmetrikusan. A fákat körbevehetjük egy térkövekből álló szegéllyel, de ez is csak egyenes vonalakból álljon, azaz csakis négyszög alakú lehet, semmi kanyar, semmi ív. Az alap elképzeléshez illő térkő kiválasztásánál ezúttal mellőzzük a természetes kövek színeit és rusztikusságát, itt kivételesen a modern, szabályos, ipari megjelenés a cél.

Szerencsére a minimál dizájn világába beleillő térkövek többnyire az olcsóbbak közé tartoznak. A legfrissebb térkő árakat most itt nézheti meg: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?