Tökéletes mediterrán reggelizőhely térkőből

– Hogyan készítsünk tökéletes mediterrán hangulatú reggelizőhelyet térkőből? –

Jól indul a nap, ha egy jó reggelivel kezdjük a szabadban, egy romantikus hangulatú, mediterrán környezetben. A mediterrán terasz, vagy kerti pavilon alaphangulatát a téglahatású térkő adja meg, de a növények, a kerti bútorok, és a jó hely kiosztás teszi tökéletessé az itt tartózkodást. A mediterrán terasz és a pavilon kialakítására is nézünk egy-egy példát a folytatásban:


1. A mediterrán hangulatú térkövezett terasz elrendezése:

– A terasznak lehetőleg egy kissé elszeparált helyet próbáljunk találni, ezzel megadva a lehetőséget a romantikának, és a zavartalan feltöltődésnek egy hosszú nap előtt. Általában az épületek oldalában található erre alkalmas terület, ezért egy ilyen példát veszünk most alapul. A házból egy világos homokszínű térkőből épített lépcső vezet a teraszig. A lépcső szélén rusztikus virágládákba ültetett bambusz-sor biztosítja a tér elválasztást, ami egyben a mediterrán terasz egyik falát képezi. A lépcsőre merőlegesen dézsába ültetett leanderek ontják a virágaikat, így már a kijutás is kellemes a teraszig vezető úton. A terasz burkolata ugyanaz a homokszínű, téglahatású térkő, mint amiből a lépcső is készült. Ugyanebből a rusztikus térkőből készült egy kis támfal a házfalra merőlegesen, csak azért, mert így elkülönül a kert többi részétől, mint egy kis mediterrán sziget. A támfal kb. 50 cm magas, a tetején rusztikus, homokszín fedlapok biztosítanak lehetőséget az üldögélésre, bár erre csak nagy létszámú vendégség esetén lesz szükség. A térkövezett felület közepére világos rattan kerti asztal és karosszékek kerültek. A ház lábazata szintén a téglahatású térkőből készült, a tövében kb. 30 cm-es sávban kulé kavics borítja a talajt. Ezt a kavics sávot balkonládába ültetett muskátli sor választja el a pázsittól, így a házfal irányába néző székekből is látunk elég növényt és mediterrán követ. A házfallal szemben a kerítés mentén folytatódik a dézsás leanderekből létrejött összefüggő virágfal. Mivel a növények közül egyik sem túl magas, így a mediterrán terasz már a reggeli órákban is kap elég napfényt. Az egyetlen hátránya, hogy esős, csapadékos időben nem tudjuk élvezni, mert nincs tető a fejünk fölött.

2. A mediterrán hangulatú térkövezett pavilon kialakítása:

– Az eső ellen is védett, mediterrán reggelizőhely egy kerti pavilon, amely rendkívül ötletesen a ház és a kerítés közé épült, így egyetlen fala sincs. Persze a hangulatát az adja, hogy a kerítés is a téglahatású rusztikus térkőből készült, és a ház lábazata is. A fémvázas tető egyik felét a házfal tartja, a másikat a kerítés. A változatosság kedvéért itt nem a sima homokszínű térkő a járófelület, hanem ennek egy kevés vörössel kevert változata. A kerítésben is előforduló kovácsoltvas megjelenik a kerti bútorokban is, ez még inkább a Dél-Olasz hangulatot hangsúlyozza. A térkővel harmonizálva a kerti bútor csíkos párnái is halványvörös-halványsárga színűek. Bár itt a pázsitnak már nem volt hely, növényekben azért nincs hiány, mert a térkövezett felület mentén jobbról és balról dézsás babér és tujasor alkotja a szegélyt. Aki az asztalra friss kávét helyez, és olivás-salátás-tonhalas szendvicset, az tudja igazán mitől lesz tökéletes a mediterrán reggelizőhely.

BLOG ÖTLETEK_166_Tökéletes mediterrán reggelizőhely térkőből-2

A tökéletes mediterrán reggelizőhely megépítése is térkő vásárlással kezdődik. Az aktuális térkő árak itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?