Fedett pihenőhelyek térkő burkolattal

– Hányféle térkövezett, fedett pihenőhely fordulhat elő a kertben? –

Szerencsés esetben a nagy lombú fák adnak természetes árnyékot a kerti pihenéshez, és talán még egy romantikus hangulatot biztosító pad is van a tövében, amelyhez térkövezett út vezet. De sokkal gyakoribbak manapság a kis alapterületű kertek, amelyekbe hatékony hely kihasználással építenek félig fedett, vagy teljesen fedett kerti pavilont. A fedettség mértékétől függetlenül biztos, hogy növényekkel kell biztosítani a természetközeli élményt, és térkő burkolattal a rendezett és sármentes környezetet. A térkő burkolattal rendelkező fedett pihenőhelyek felsorolt típusairól bővebben a folytatásban lesz szó:


1. A természetes növényzet által árnyékolt kerti kiülő

– Az igazi, park méretű kertekben a pihenést és kikapcsolódást azzal biztosítják, hogy a lehető legtöbb helyen alakítanak ki pihenőhelyeket, persze lombos fák árnyékában, vagy mesterségesen fedett helyen. Persze egy parkban elég hülyén néznének ki a buszmegállószerű kunyhók, de remek ötlet például a rozsdamentes csövekből hajlított szerkezet, amelyet kúszónövényekkel teljesen be lehet futtatni, így gyönyörűen belesimul a környezetbe, és árnyékol is egyben. Persze télen nem igazán véd, de akkor nem is szeretnénk üldögélni a kihalt parkban nézegetve a levéltelen fákat. A parkban általában szeretnénk minél kevesebb betont látni, ezért szokás szerint itt csak egy 40 – 100 cm közötti szélességű térkövezett kerti út készül, amely összeköti egymással a pihenőhelyeket.

– A félig nyitott pavilon növényekkel befuttatva mutatós és hangulatos eleme a kertnek. A napfénytől megvéd, de a csapadéktól nem. A növények betelepítése, és karbantartása sok feladattal jár, de megéri a befektetett energiát. A nyitott pavilon járófelületét nagyobb járólapokkal, vagy egyszerű szögletes térkővel érdemes burkolni, mert a növények miatt gyakran kell majd lesöpörni, és az ívelt, vagy antikolt kövek közül nehezebb lesz kibányászni a növényi maradványokat.

2. A teljesen fedett pavilon, és a fedett nyugágy

– A teljesen fedett pavilon legnagyobb előnye, hogy nemcsak árnyékol, hanem csapadék ellen is véd, így akár rossz időben is használható. A növények nélkül persze nem lesz hangulata, dézsás cserjékkel, és kaspós virágokkal tehetjük igazán vidámmá. A félig fedett pavilonnal szemben ez a megépítése után azonnal ad árnyékot, és a növények is azonnal bekerülhetnek a dézsákkal és kaspókkal. A tisztán tartás, karbantartás is sokkal egyszerűbb a teljesen fedett pavilon esetén. A járófelület nyugodtan készülhet rusztikus megjelenésű, antikolt térkőből, így megmarad a kerti pihenőhely természetközeli hangulata. Mediterrán hangulatú kerti bútorokhoz remekül illik a téglahatású térkő, ezzel elegáns, kellemes megjelenést biztosíthatunk. Ugyanebből a téglahatású térkőből készülhet a pavilonhoz lábazat, vagy díszoszlop, akár még kültéri tűzhely is.

A fedett nyugágy a medence part egy modern, de nagyon mutatós kelléke. A vékony vascső szerkezete vízálló textilt hordoz, így véd a nap ellen, és kellemes színfoltja a medence melletti környezetnek. A lábak között kihúzható tároló található, ahová ügyesen el lehet rejteni a medencéhez tartozó limlomokat. A medence parti fedett nyugágy alá természetesen medence parti térkő kerül, ami követi a medence formájához igazodva szögletes, ha a medence négyszög alakú, illetve ívelt, ha a medence is ovális. A medence parti térkő színe lehetőleg ne legyen sötétszürke, sötétbarna vagy fekete, mert nyáron fel fog forrósodni, és nappal nem lehet majd járni rajta. A vízben oldott klór és egyéb vegyi anyagok miatt a térkövet impregnáltatni kell 1-2 évente, vagy a legegyszerűbb világosszürke színű térkövet kell választani, mert abban nincs semmilyen festékanyag, amit tönkre tudna tenni a klór.

A legegyszerűbb, legkevesebb befektetéssel járó megoldás a fedett nyugágy. Ha a helyére került, csak húzzuk fel a napernyő részét, és olvadjunk bele a környezetbe, az nagyon pihentető. Ha esetleg van már nyugágy, de nincs hozzá térkő, akkor a legfrissebb térkő árak azonnal ellenőrizhetők itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?