Medencék, kerti tavak és vízesések térkő burkolatai

– Milyen térkő burkolatokkal készülnek a vízparti kertek? –

A medencével, kerti tóval, vagy vízeséssel rendelkező kertekben biztosan nem fog unatkozni nyáron sem felnőtt, sem gyerek. Az úszás, labdázás, pezsgőfürdőzés, és csúszdázás ilyenkor mindenkit feldob, de még egy munka utáni lábáztatás is megadja az alaphangulatot egy nyári estén. A különböző vízparti kertekhez ajánlott térkő burkolatokkal a folytatásban foglalkozunk:


1. A szabálytalan alakú, íves oldalú medencéhez illő térkő burkolat

– Az íves, vagy hullámos oldalú medencék nemcsak a formájuk miatt különlegesek, hanem a praktikusságuk miatt is, ugyanis a szögletes medencéknél a legnagyobb gondot a sarkokban összegyűlő kosz jelenti. Az összevissza ívelt oldalú medencék nagyon könnyen látványossá tehetők, mert nincsenek korlátok méretben és formában, a kivitelezési technika minden elképzelést lehetővé tesz. Az ilyen medencék építésekor nincs szükség zsaluzásra, csak kiássák a földből a kívánt formát, majd egy sor vasalásra viszik fel a betont egy nagynyomású pumpával. A kész beton felület kap még egy kenhető réteget kőgyémántból, vagy színezett cementből, de akár mozaiklapok felragasztásával is be lehet burkolni a felületet. Az ilyen jellegű medencéknél könnyen megoldható, hogy legyenek mélységbeli különbségek, így lábáztatásra és úszásra egyaránt alkalmasak, és a beugró kis öblöcskék valamelyikébe illik betenni egy-két hátmasszírozó egységet. Mivel itt a kényelem és a nyári szabadság hangulata dominál, a térkőből is könnyen elképzelhető egy vidámabb, sokszínű összeállítás, például a sárga, a narancssárga, és a homokszín véletlenszerű keveredése. A forma enyhén ívelt kell legyen, és a lehető legkisebb méretű térkövet válasszuk annak érdekében, hogy a medence íveit követni tudjuk a térkővel. A kisméretű, íves térkővel könnyű létrehozni egy mozaiklapokkal burkolt medencéhez hasonló hangulatú térkő burkolatot.

2. A szögletes kerti tó térkő burkolata

A kerti tónak nem feltétlenül kell hűen lemásolni a természetet, a mai modern, leegyszerűsített vonalvezetésű épületekhez nem is nagyon illene más, mint egy szögletes kerti tó. Persze a szögletes meder és partvonal ellenére a vízbe kúszó növények, egy kis napozó stég, és a tavi rózsák nem hiányozhatnak. A hangulat kedvéért a stégnek fautánzatnak kell lennie, de a folytatás már lehet barna árnyalatos, szögletes térkő. A stéggel szemben lévő partvonalat nagyméretű folyami kövekkel lehetne borítani, hogy egyensúlyban maradjon a természetesség és a modern megjelenés. Ennek megfelelően a házfal mentén gyöngykavics szemekkel borított térkővel is lehet gondolkodni, ezzel szemben pedig megint visszatérhet a barna árnyalatos, szögletes térkő.

3. A kerti vízesés mellé ajánlott térkő

Az erősen lejtős telkeken általában teraszos kialakítással hidalják át a nagyobb szintkülönbségeket. A jól ismert, sziklákból épített támfalrendszerbe gyönyörűen be lehet építeni egy vízeséssel gazdagított lejtős patakmedret. Az igazi ínyencek tájképi hatásra törekedve természetes sziklákat, és gazdag vízparti növényzetet használnak a tökéletes látvány érdekében. Az ilyen környezetbe egyedül a sziklákhoz hasonló megjelenésű, rusztikus, homokszín, vagy földbarna színű térkő képzelhető el. Persze a térkövek formavilága a sorozatgyártás miatt sosem lesz ugyanolyan, mintha frissen pattintott természetes követ raktunk volna le. De a jól megválasztott színnel, és a változatos rakási mintával elterelhetjük a figyelmet a térkövek ipari jellegéről, és teljes mértékben élvezhetjük a természetes környezet látványát.

A vízparti relaxálást kedvelőknek most különösen ajánljuk az aktuális térkő árak megtekintését, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?