Kert tervezési tippek térkövekkel

.

– Hogyan tervezzünk kertet ötletes megoldásokkal és térkövekkel? –

.

.

Nehéz helyzetben van, aki úgy kezd áttervezni egy kertet, vagy kialakítani egy újat, hogy nem tudja milyen létező megoldások közül választhat. Biztosan fel lehet találni teljesen újszerű kerteket, de sokkal könnyebb és biztonságosabb a gyakorlatban már kipróbált elemek közül megfelelőket választani és összekombinálni őket. A folytatásban mutatunk néhány kerti ötletet, amelyeket a gyakorlatban már megvalósítottak, a felhasznált növények és térkövek felsorolásával:


1. Erdei ösvény stílusú kert rusztikus térkővel

– A cca. 50 m2 feletti területen már ki tudunk alakítani olyan kert elrendezést, amelyben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy erdőben sétálnánk. Nem mindenki számára egyenlő a kert fogalmával a katonásan rendezett növényzet, és a rövid sportosra nyírt gyep. Van aki a dzsungelt, a burjánzóan gazdag növényzetet tartja vonzónak, amelyben csak egy keskeny ösvényen lehet kényelmesen közlekedni. Úgy praktikus, ha a kert hátsó, vagy oldalsó részében alakítjuk ki a sűrű növényzettel körbevett ösvényt. Először ennek az ösvénynek a nyomvonalát kell kijelölni, és hangulathoz illő, rusztikus térkővel leburkolni. Még jobban fog hasonlítani erdei sétányra a terület, ha téglahatású térkőből csak a szegélyeket rakjuk ki, és közöttük kitöltjük az ösvényt zúzott mészkővel, vagy egy kisebb gyöngykavics réteggel. Az erdei környezetbe illő fák tövében az aljnövényzet lehet pl. az örökzöld lonc, a madárbirs, a magyal és a puszpáng.

2. Angolkert virágágyásokkal és térkő szegélyekkel

– A természetes, tájképi hatást előtérbe helyező angolkertek a növények szerelmeseinek kedvencei. A kert vázát a nagyobb fák és cserjék adják, a pázsitnak itt sokkal kevesebb szerep jut, mint általában a kertekben. A kisebb gyepfelületeket, eldugott teraszt, és kanyargó ösvényt a színes virágágyások veszik körül, amelyek a fő meghatározói az angolkert arculatának. A virágágyások és a gyep határán praktikus téglahatású térkőből építeni egy 5 – 10 cm magasra kiemelt szegélyt, és mellette ugyanebből a térkőből 1 sort lerakni azért, hogy a fűnyíró kerekének helyet biztosítsunk. A virágágyásokat dúsan ültessük be, minél több egy időben nyíló virágfajtával, ügyelve, hogy a magasabb növények kerüljenek a fókuszpontba, és eléjük az alacsonyabbak. A virágágyásokba kerülhet gólyaorr, viola, pünkösdi rózsa, szarkaláb, levendula és szegfű. Térkőből csak a természetes kövekhez hasonló színű, antikolt típusok jöhetnek szóba, legjobb az anyagában színezett, vörös vagy homok színű, téglahatású térkő.

3. A térkövezett terasz és a kert találkozása

– A térkővel burkolt terasz, amikor közvetlen találkozik a kerti növényzettel, sajnos idegenül hat még akkor is, ha rusztikus térkövet használunk. A sorozatgyártással készült, szabályos alakú térkő mellett éles határvonalként megjelenő gyep nem kellemes látvány. A megoldás a határvonalak megszelídítése, az íves vagy szabálytalan formájú terasz kialakítás. A térkő és a gyep ne találkozzon közvetlen, egy kis sávban készítsünk virágágyást, vagy egy természetes elválasztó sávot törpecserjékkel és kisebb-nagyobb sziklákkal. Ha kevés a hely, akkor legalább a térkő burkolat szélein helyezzünk el cserepes növényeket.

A növényekkel teli, természetközeli kertek szerelmeseinek is ajánlott a kerttervezést azzal kezdeni, hogy megtekintik a legfrissebb térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?