Egzotikus megoldások a térkövezett kertben

– Néhány tipp, amelyekkel egzotikussá tehetjük a térkövezett kertünket –

.

Vannak egészen egyszerű ötletek, amelyekkel különleges hangulatot tudunk hozzáadni a kertünk egy kis zugához, vagy akár az egész kerthez. Mindegyik ötlet megvalósításához szükség lesz valamennyi térkőre, de a hangsúly a növényeken van, és a többi hangulatkeltő elemen. A folytatásban a megvalósításról, illetve a hozzávaló növényekről és térkövekről lesz szó:


Egzotikus hangulat a térkövezett kertben

– Egy Távol-keleti hangulatú kert kialakításához például csak néhány alapvető elemre lesz szükség. A középpontba helyezzünk egy szökőkúttal rendelkező kerti medencét, amelynek a vízfelületét szinte teljesen beborítják a virágzó tavirózsák. A medence még nagyobb hangsúlyt kap, ha kiemeljük a föld síkjából, persze ügyelve a tökéletes víz szigetelésre. Az 5 cm vastag rusztikus térkőből 4-5 sor elég a kiemeléshez, és a tetejére is kerülhet ugyanez a térkő fedkő gyanánt, csak a medence falhoz képest merőlegesen elfordítva. Ha elég nagy a medence, akkor középre építhetünk ugyanebből a rusztikus térkőből egy piramis szerű emelvényt, amelyből egy vagy több csövön át ömlik majd ki a szökőkút vize. Ha lesz a kertben pavilon, azt lehetőleg meredek esésű tetővel tervezzük, és náddal fedjük. A pavilon alatti járófelületet természetesen a medencéhez illő rusztikus térkővel burkoljuk, és innen egy egészen keskeny, kanyargó ösvény vezessen a medencéig. Az ösvény mellett, és a medence körül egzotikus növényeket ültessünk, akár pálmafákat is telepíthetünk a területre. Természetesen nem fogunk találni Magyarországon őshonos pálma fajt, de létezik olyan pálma, amely megfelelő kezelés mellett kibírja ezt a klímát. A pálmafák törzsét legalább egy sor térkővel rakjuk körbe, ez ráirányítja a figyelmet a növényre, és a karbantartásban is segít. A medence melletti térkőre állítsunk dézsás növényeket, lehetőleg színes és dús virágzattal rendelkezőket. Ha szükséges térelválasztás a kerten belül, akkor bambuszból ültessünk megfelelő hosszúságú falat. Végül a térkövezett ösvényt hosszabbítsuk meg a kert valamelyik sarka irányába, és ott készítsünk egy kis zöld szigetet úgy, hogy térkőből építünk egy kör alakú, kb. 20 cm magas kiemelt ágyást, és ezt ültessük be japánfűvel. Ha van elég hely egy kétszemélyes padnak, akkor az ágyás mellett helyezzük el a térkőre, lehetőleg 1 méter távolságra, innen kényelmesen csodálhatjuk majd az egész kertet.

– Ha van annyi szintkülönbség a kerten belül, hogy szükség van egy lépcsősorra, akkor készítsünk lebegő lépcsőt nagyobb méretű rusztikus térkövekből, vagy járdalapokból. Ennek az a lényege, hogy a tartószerkezetet felülnézetből maguk a lépcsőfokok takarják el, oldalnézetből pedig dús növényzet veszi körbe, így a lépcsősor olyan lesz, mintha lebegne.

– A házfal melletti teraszt is nagyon különlegessé tudjuk tenni úgy, ha a nagy méretű rusztikus térköveket akkora fugával rakjuk le, hogy az 1 – 2 cm-esre osztályozott fehér kavicsok elférjenek a hézagokban. A terasz határvonalára tegyünk kínai lámpásokat, és erősítsük meg az egzotikus hangulatot azzal, hogy a térkövezett felület szélén dézsába ültetett bambuszokat, és bogyós kis-cserjéket helyezünk el.

Az egzotikus hangulatú kert megépítéséhez az aktuális térkő árakat itt lehet megtekinteni: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?