Egy terasznyi kert térkővel

– Hogyan rendezzünk be és térkövezzünk le egy terasznyi méretű kertet? –

A nagyvárosok luxuslakásai, a penthouse jellegű lakások egyik jellemzője, hogy akkora terasz tartozik hozzájuk, mint maga a lakás. Ez nagyon jól hangzik, de nem is olyan könnyű megtervezni egy kertet egy 50 – 100 m2 közötti alapterületű térkövezett teraszon, vagy tetőteraszon. A továbbiakban megnézünk néhány gyakorlatban megvalósított tervet, a felhasznált növényekkel és térkövekkel:


1. Nagyvárosi oázis

– A meredek domboldalba épült többszintes társasháznak a nagy szintkülönbségek miatt nem maradt több helye a kert számára, mint egy 50 m2-es terület a telek legmagasabb pontján, a ház mögött. A szint eltolásos módszerrel épült ház legfelső szintjének nappalijából kilépve szinte csak a kertet lehet látni. Bár a felület kb. egyharmadát térkő borítja, a jó tervezésnek köszönhetően mégis a növényzet látványa dominál. A szomszédok felé minden irányból dús sövény takarja el a kilátást, a falakra borostyán van felfuttatva, a térkő szélein dézsába ültetett leander, agávé és puszpáng található. Maga a térkő egyszerű szürke színű, enyhén rusztikus megjelenésű típus, így a főszerep még inkább megmarad a növényeknek. Az oázis jelleget erősíti az is, hogy a térkő fugáiban megjelenő mohát szándékosan nem irtották ki, így még a szürke járófelületet is zöld sávok osztják meg. A domboldal meredekségéből adódóan a sövény és a térkövezett felület között megmaradt egy kb. 1 méter széles rézsű, amelyet nagyméretű folyami kövekkel raktak ki. Ezek a rusztikus térkövekhez is illenek, és még a sziklakerti évelő növények is remekül érzik magukat körülöttük.

– A szürke térkővel és a folyami kövekkel teljes harmóniában a fonott kerti bútorok fehérre lettek festve, de a fehér székekre pink színű párnák kerültek. A sok zöld és szürke között feldobja a hangulatot egy kis rózsaszín, amely a párna mellett megjelenik a térkövezett felület melletti növények virágának színében is, fukszia, petúnia és néhány állómuskátli formájában.

2. Lépcsős terasz térkővel, virágpompával

– A nagyobb teraszokon a kerti bútor mellett bőven marad hely a kaspóknak és virágládáknak, így igazán színpompás kertecske lesz a teraszból. A többszintes terasz legfelső szintje a legárnyékosabb, így nem csoda, hogy az összes kerti bútor ott lett elhelyezve, majd a térkővel burkolt lépcsősoron lejjebb ereszkedve jutunk el a növények számára fenntartott alsó szintre. Itt már csak két kültéri karosszék emlékeztet a civilizációra, a többi hely a burjánzó növényzeté. A virágkavalkád elsősorban petúniából, valamint muskátliból áll, mivel ezek a fajták megfelelő tápanyag ellátás mellett folyamatosan annyi virágot hoznak, hogy a zöld levelekből alig látszik néhány. A térkő színének itt sem kell versenyre kelnie a virágkavalkád színességével: egy visszafogott homokszín, vagy egy halvány sárga rusztikus térkő tökéletesen megfelelő.

A terasznyi méretű térkövezett kertek tervezéséhez az érvényes térkő árakat tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?