Térköves és egyéb kerti utak

– Hogyan alakítsuk ki a kerti közlekedés útvonalait térkővel vagy mással? –

A kert külalakjától és funkciójától függetlenül biztos, hogy a kert különböző részei között valahogy közlekedni fogunk. Az utak nyomvonalát nem nehéz megtervezni, tulajdonképpen a ház körüli járdát és a kocsibeállót kell összekötni egymással, és a kert különböző részegységeivel. A folytatásban kivesézzük, hogy hogyan alakítsuk ki a kerti utakat, illetve hogy hol érdemes térkővel burkolni, és hol nem:


1. Ösvények és térkővel burkolt utak a kertben

– A gyakran használt kerti utakat mindenképp burkoljuk le térkővel, természetesen olyannal, ami illik a kert stílusához. Praktikus, ha a pázsit mentén a térkő egy síkba kerül a fűvel, így könnyű lesz füvet nyírni. Ha valami oknál fogva a térkövezett felület magasabban van, mint a pázsit, akkor a térkő szegélye mellé kívülről még egy sor térkövet kell lerakni a pázsit síkjába süllyesztve, hogy a fűnyíró kereke ezen fusson, és ne kelljen szegély-nyírózni a szegély tövében.

– Az erdei ösvény jellegű részeit a kertnek nem feltétlen kell térkővel burkolni. Lehet, hogy ide jobban illik egy egyszerű murvás út, vagy kaviccsal szórt járófelület, de ebben az esetben is ki kell alakítani egy szegélyt, ami a helyén tartja az egymáson elgördülő kis köveket. Egy ilyen területen a szegély tökéletes lesz téglahatású térkőből, vagy rusztikus, homokszín térkőből.

– Funkció szempontjából figyelembe kell venni, hogy a kis kövekből álló kerti úton nem lehet majd közlekedni babakocsival, kerékpárral, vagy tolókocsival. A kiskerekes eszközök számára az ideális útburkolat a betonozott járda, mert teljesen zökkenésmentes, és ha egy síkban van a pázsittal, akkor még a fűnyírás sem fog gondot okozni. Persze a térkövekből is létezik zökkenésmentes kivitel, csak az sajnos nem fogja erősíteni az erdei hangulatot.

– A járdák és ösvények kialakításánál a fő szempontok az esztétika mellett, hogy ne legyenek túl szélesek, ne vegyék el a helyet a növényzettől, legyen csúszásmentes és könnyen tisztítható a felület. A legtöbb esetben a környezetbe illő színű és formájú térkő a legpraktikusabb és legtartósabb megoldás.

– A kerti utak minden esetben kell, hogy rendelkezzenek valamilyen szegéllyel. Ez lehet akár normál egyméteres térkő szegély is, de sokkal izgalmasabb, ha maga az élére állított térkő határolja a burkolat két szélét. Mivel a kert lényege mégis csak a növényzet, ezért a térköves út széleire gyakran ültetnek egy keskeny sávba évelő virágokat, vagy törpecserjéket.

– A sötétedés után történő közlekedést a kerti lámpák teszik lehetővé. Léteznek talajba süllyeszthető típusok, amelyek fő előnye, hogy senkinek nincsenek útban, nem fogunk átesni rajtuk, és biztosan nem fogunk találkozni a kábelekkel sem. Az oszlopos kerti lámpák persze olcsóbbak, és legtöbbször csinosabbak is, de ügyesen kell elhelyezni őket, hogy ne akadályozzák a fűnyírást és a közlekedést.

2. Díszösvények és patakpart imitációk

– Vannak esetek, amikor az ösvény célja nem a közlekedés, hanem kizárólag díszítő elemként van jelen a kertben. Például a kulé kavicsokból és sziklákból épített patakmeder mellett egy egyenes oldalú hasáb térkőből épített járda teljesen elrontaná az összképet. Ilyenkor csak a megjelenés számít, nem baj, ha nehezen járható az út, sőt annál vadregényesebb.

– A kreativitás magasabb fokán kipattannak olyan elképzelések, mint például a vasúti talpfákból kirakott kerti út nagy fugákkal, amelyek fahánccsal vannak betöltve. Vagy a sziklakerttel szegélyezett ösvény, amelyet fekete bazalt zúzalék fed olyan vastag rétegben, hogy járhatatlan, de nagyon mutatós.

A kerti utak megtervezése után a költség kalkuláció következik, ehhez ad segítséget a legfrissebb térkő árak áttekintése, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?