Térkövezett pihenősziget a virágtengerben

– Milyen térkővel és növényekkel készítsünk kerti pihenőt egy virágtengerbe? –

A könnyű tervezés és a könnyű gondozhatóság miatt szinte minden kert központi eleme a zöld gyepes terület, de ez gyakran kizárja a változatosságot és a színgazdagságot. Kézenfekvő, hogy virágágyásokkal, virágzó cserjékkel és futónövényekkel kell megtörni az egyhangúságot, akár egészen a szélsőségekig. A folytatásban egy ilyen példát fogunk részletesen áttekinteni, azaz egy színes virág dzsungel jellegű kertet a javasolt növényekkel, térkövezett kerti úttal, és kerti pihenővel:


1. A virágtenger jellegű kert és a térkövezett pihenő elrendezése

– Induljunk ki a leggyakoribb, egységesen zöld kert alaprajzából, ami a kerítés mentén végigültetett tujasorból áll, és egy nagy, összefüggő pázsit felületből, amelyet csak a térköves kerti utak törnek meg, és a kocsibeálló. A lehető legkevesebb rombolás jegyében hagyjuk a helyén a tujasort, és telepítsünk közvetlen elé egy sávba virágágyást, amelybe a virágok mellett virágzó cserjék is kerülnek. A kert valamelyik sarkában bővítsük ki a virágágyás sávot egy térkövezett pihenőszigettel, amelyen pergola is helyet kap, természetesen virágokkal felfuttatva. Mivel ez vendégfogadó hely is egyben, a kényelem érdekében legalább 4 x 6 méter területet foglal el.

– A koncepció lényege a barokkos túlzás a virágokból, és a színekből, ezért a pázsit közepébe még egy sziget kerül, amelynek a közepén egy vagy két színes virágú fa fog állni, és körülötte tengernyi virág a térkövekből rakott ágyásszegélyig. A kerti utakat nem visszük túlzásba, itt a virágoké a főszerep. Téglahatású térkőből keskeny ösvény vezet a kocsibeállótól a kerti pihenőig, némi kerülővel a kerítés mentén, besimulva a virágágyás mellé.

2. A felhasznált növények és térkövek

– A kerítés mentén trombitacserjék és díszfüvek váltják egymást véletlenszerű összevisszaságban, így megalapozva a dzsungel fílinget. A virágágyást mindkét oldalról élére állított téglahatású térkőből kialakított szegély határolja. A térkövek teteje kb. 6 cm-rel a talajszint fölé van beállítva, így az alacsonyabb növésű kora tavaszi virágok is jobban érvényesülnek, mint például a gömbös kankalin, a lila harangláb, és a himalájai gólyaorr. A pihenőszigethez vezető út semleges színű (halvány homokszín, vagy világos szürkeárnyalatos), rusztikus térkőből készül, esetleg kiváltható a térkő szegélyek közé terített apró szemcsés zúzott bazalttal.

– A pergola alapját muszáj leburkolni téglahatású térkővel, de nem feltétlenül ugyanolyan színűvel, mint a szegélyként beépített térkő, például a klinker vörös szegély mellé kerülhet homoksárga színű téglahatású térkő is. A pergolát körülvevő burkolatot természetesen ugyanazzal a térkővel szegélyezzük, mint a virágágyásokat. A szegélyek nyomvonalát mindenhol íveljük meg kisebb-nagyobb mértékben, ez a kert nem a szabályos geometriai alakzatokról szól. Ugyanez vonatkozik a középen elhelyezkedő virágszigetet határoló térkő szegélyre is, amelyet szintén kb. 6 cm-rel a talajszint fölé emelünk. Ebbe a virágágyásba ültessünk szellőrózsát, kalimeriszt, lángvirágot, és őszi sisakvirágot. A sziget közepébe ültessünk egy vagy két tűzvörös juhart.

– A pihenősziget és az egész kert központi eleme a színes virágokkal futtatott pergola, amelyet ibolyakék virágú klemátisz fog beborítani tavasztól őszig. Az összképbe pont beleillik az egyébként elég őrült kinézetű 2 db világoskék napozóágy. Ha nincsenek vendégek, sem szomszédok, akkor itt lehet fetrengeni egy üveg mézborral, totál össze nem illő ruhadarabokban, beleolvadva a virág dzsungelbe.

A virágtenger és a térkövezett sziget építése előtti lépés az aktuális térkő árak megtekintése, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?