You are currently viewing Virágzó térkő fugák

Virágzó térkő fugák

– Hogyan készítsünk térkő burkolatot virágzó fugákkal? –

A félreértések elkerülése végett tisztázzuk rögtön az elején, hogy a cél nem a térkövek közötti fugák tudatos gyomosítása. Épp ellenkezőleg, valóban színpompás és virágzó sávokat fogunk kialakítani a térkövek között. A feladat nem is olyan nehéz, ha belegondolunk hány helyen telepedik meg magától a térkő fugákban a nemkívánt gyom, moha, pitypang és lóhere. A kérdés inkább az, hogy mit és hogyan ültessünk bele a térkő fugáiba. Ezt részletezzük a folytatásban:


A virágzó térkő fugák kialakítása

– Az élénk színű, nagy szemű kavicsokkal kitöltött térkőfugák egyre jobban teret hódítanak az utóbbi években. A nagyobb méretű térköveket kb. 1,5 cm-es fugákkal rakják le, és a hézagokat 1 – 1,5 cm-es szemnagyságú kavicsokkal töltik be. A virágzó térkő fuga elgondolás lényege, hogy a kavicsokat részben, vagy teljesen lecserélhetjük apró, színes virágokra. A probléma csak az, hogy a „virágzó” térköveken nem merünk majd járni, nehogy a nagy lábunkkal letiporjuk a növénykéket. Erre lehet jó megoldás az, hogy a kerti út kevésbé forgalmas részeit ültetjük csak be, a többi térkőfugában meghagyjuk a kavicsokat. Általánosabban alkalmazható verzió, hogy kb. 50 cm-enként egy-két párhuzamos fugasort ültetünk be virágokkal, a többi sorban marad a kavics. Így kényelmes, virágmentes lépéstávolságokat kapunk, és nem kell annyira koncentrálni, hogy nem léptünk-e rá a virágokra.

– Egy könnyebben kivitelezhető, cseles megoldás, hogy egy-egy térkövet kiszedünk a sorból, pl. egy átlós vonalban, és minden egyes lyukba folyamatosan virágzó növényeket ültetünk, ugyanabból a fajtából és színből. Természetesen okosan tesszük, ha az átlós vonal nem keresztezi a gyakran használt közlekedési útvonalakat.

– Az előzőhöz nagyon hasonló elképzelés, amikor sormintaszerűen minden 50 cm térkő felület után egy sorban kiemeljük a térköveket, így a helyükre egy kb. 10 cm-es sávban kerülnek a virágok.

– Speciálisabb, nem mindenhol megvalósítható az a változat, amikor nagy íveket leíró, kanyargó térköves út mentén a kiugró és beugró kis mezőket tölthetjük ki virágzó növényekkel. Itt különösen figyeljünk arra, hogy a növények színe ne nagyon üssön el a térkő színétől, mert könnyen olyan érzést kelthet, hogy nem volt pénzünk normálisan megcsináltatni a térkő burkolatot, ezért hagytuk, hogy benőjék a növények.

A virágzó sávok közé mindenképp szükség lesz térkőre is, ezért ajánlott a legfrissebb térkő árak áttekintése, itt: Térkő árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?