Térkövezett kerti utak akadálymentesen

– Hogyan lesz akadálymentes a térkövezett kerti út? –

.

Amikor a térkővel burkolt kerti utat nemcsak gyerekek és fiatalok használják, hanem mozgásukban korlátozott, esetleg idősebb emberek is, akkor az utat úgy kell kialakítani, hogy igazodjon az igényekhez. A folytatásból kiderül, hogy ezt hogyan érhetjük el:


Az akadálymentes térkövezett kerti út tervezése, kivitelezése

– Amikor egy ember mozgása bizonytalanabbá válik egy sérülés, vagy egyszerűen az idősebb kor miatt, akkor fontossá válik, hogy a térkövezett kerti út minden tulajdonságával segítse a közlekedés akadálymentességét. Például a megfelelő szélességű út tervezése segít, hogy a bottal, mankóval, vagy más segédeszközzel élők is biztonságosan elférjenek a térkövezett területen. Az út menti fák és cserjék ágai is akadályozhatják a haladást, ha az út szélessége mindössze néhány darab térkő.

– Kerülendő a teljesen sima felületű térkő burkolat, ami egyébként is kifogásolható egy útburkolásra szánt termék esetében. Csúszóssá válhat a térkő felületet akkor is, ha nedves moharéteg alakul ki rajta, és nem vesződünk az eltávolításával. Létezik speciális moha eltávolító vegyszer, vagy még jobb a nagynyomású mosóval történő moha eltávolítás. Ha tervezési fázisnál tartunk, ne gondolkodjunk sima faburkolatban, vagy mázas felületű lapokban.

– Bár nem térkő burkolat, de idevágó téma a túl puha járófelületet biztosító kavicsos út, és a szintén instabil, fahánccsal borított kerti út. A gyerekeknek jó móka, hogy kicsit belesüppednek az útba, de mindenki mást hátráltat az akadálymentes közlekedésben.

– A mostanában divatos, szélesre hagyott fugák a térkövek között szintén nem jöhetnek szóba egy akadálymentes út esetén, mivel a nagy fugák növelik a botlás veszélyét. A besöprő homok, vagy más kitöltő anyag könnyen kijöhet a térkő fugákból, és egy kevésbé szerencsés lépésnél a lábfejünk könnyen belefordulhat a lyukba. A normál fugatávolsággal lerakott egyszerű hasáb térkő, csúszásgátlós felülettel a legjobb megoldás, kerekesszéket vagy járókeretet használóknak is.

– Az akadálymentesség szempontjából a legnagyobb kérdés, hogy a térkövezett felületből hogyan tüntessük el a szintkülönbségeket, mivel ez gátolja legnagyobb mértékben a közlekedést. A tervezés során van rá esély, hogy el tudjuk tüntetni a lépcsőket, és egyenletesen emelkedő vagy lejtő kerti utat készítünk. Persze ehhez a talajszintet is hozzá kell igazítani a térkő burkolat lejtéséhez, különben oldalirányban jelentkeznek a szintkülönbségek, szintén botlásveszélyt okozva.

-Néha elkerülhetetlen, hogy lépcsőfokokkal hidaljuk át a térkő burkolat szintkülönbségeit. Ilyenkor a szokásosnál alacsonyabb és szélesebb lépcsőfokokat tervezzünk, ez mégsem akkora kihívás egy mozgásában korlátozott embernek. A lépcső elé mindenképp helyezzünk el egy figyelemfelkeltő színű térkő csíkot, hogy a kevésbé otthonosan mozgó vendégek se zuhanjanak le a speciális kialakítású lépcsőn.

-A megfelelő térkő kiválasztásakor egyszerű, szögletes formát keressünk, nehogy a sok ív miatt nagy fugákat kelljen hagyni a kövek között, ezen kívül ne rusztikus, töredezett élű térkőben gondolkodjunk, mert ez szintén a kelleténél több fugával jár, ráadásul véletlenszerű mintázatban.

Az akadálymentes burkolat kialakításához is előbb-utóbb fog kelleni térkő, ezért hasznos az aktuális térkő árak megtekintése, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?