Pihenősarok a térkövezett teraszon

– Hogyan tervezzünk pihenősarkot a térkövezett teraszon? –

Ha otthon töltjük a nyári szabadságot, akkor is érezhetjük magunkat ötcsillagos szállodában, sőt még annál is jobban. A felhőtlen kényelem érzéséhez persze otthon is meg kell teremteni a saját ízlésünk szerint ideális környezetet, akár a kültéri, térkövezett teraszon. A folytatásban végigvesszük a tökéletes pihenősarok kialakításához szükséges szempontokat:


A tökéletes pihenősarok tervezésének szempontjai

1. – Az első, és legfontosabb kérdés: milyen fajta kikapcsolódásra szánjuk a kültéri pihenősarkot? Magányos, vagy társas időtöltés lesz túlsúlyban? Olvasással, zenehallgatással, piknikezéssel, vagy beszélgetésekkel fogjuk elcsapni az időt? A válasznak megfelelően a kültéri bútor állhat egy asztalból és egy kényelmes fotelből, vagy egy sok részes kanapérendszerből. Fontos, hogy a bútorok színvilága ne térjen el nagyon a térkő burkolat színétől, és a térkövek közötti fugákba ne férjen be a kerti bútorok lába.

2. – Helyileg kötődjön-e a beltérhez a kinti pihenősarok, vagy teljesen elkülönült helyen legyen? A legtöbb esetben ezt a kérdést nagyon könnyű megválaszolni, mert a helyi adottságok megszabják a lehetőségeket. Manapság a legtöbb esetben a jó hely kihasználás érdekében a nappali szoba kiterjesztéseként funkcionál a kültéri terasz. Ezt a szemléletmódot megerősíthetjük, ha a nappali burkolatához hasonló mintázatú és színű térkővel burkoljuk a teraszt, és természetesen a kinti bútoroknak is hasonlítaniuk kell a benti társaikhoz. Ha elvonulós, elkülönített teraszt tervezünk, akkor a kert egyik eldugott zugában találjuk meg a helyét, és a környezettel harmonizáló bútorokat, és rusztikusabb, természetes kőhöz hasonlító térkövet válasszunk.

3. – Mekkora terület áll rendelkezésre a pihenősarok kialakításához? Ezt érdemes a tervezés előtt felmérni, mert bosszantó, amikor a jól kitalált elrendezéssel túlzsúfolttá válik a térkövezett terasz, mert nincs elég hely a kiválasztott bútoroknak.

4. – Milyen fényviszonyok jobbak a tervezett tevékenységhez? A kültérben általában az árnyékolásra van nagyobb igény, de a késő délutáni olvasáshoz éppen állólámpára is szükség lehet, sőt a romantikusabb hangulat megteremtéséhez derengő fényű, színes LED-sort is beszerezhetünk. A legkomfortosabb megoldás az, ha van lehetőség árnyékolásra is és világításra is. Az árnyékolást egyre gyakrabban színes napvitorlákkal oldják meg. Mivel ebből van választék bőven, ezért próbáljunk a térkő színéhez hasonlót találni. A megvilágítás kiépítésénél lehetőleg igyekezzünk eltüntetni szem elöl a kábeleket, ideális esetben a föld alatt kell lennie minden vezetéknek a térkő alatt áthúzva, a csatlakozót a terasz valamelyik falára, vagy oszlopára felrögzítve. Gondolkodjunk előre, ma már nem elég egy embernek egy elektromos csatlakozó, mert előbb-utóbb használni akar majd telefontöltőt, laptoptöltőt, zenelejátszót, és előfordul, hogy ezekre pont egyszerre lesz szükség.

5. – Milyen anyagokú bútorokat szeretünk? A mediterrán hangulatú, rusztikus térkőhöz a kovácsoltvas bútorok ideálisak. De a kényelem érdekében bőrfotel és bőrkanapé is elképzelhető, ráadásul a szépen öregedő bőr a rusztikus térkőhöz tökéletesen illik. Kültérben ritka, de fedett teraszon használható a puha textil, vagy bársony borítású garnitúra is.

6. – Milyen további kiegészítőkkel tennénk szívesen otthonosabbá a kinti pihenőteret? A nappalihoz hasonló hangulatot tudunk előidézni pl. úgy, hogy egy kisebb szőnyeget teszünk le a bútorok elé a térkőre, vagy ha színes párnákkal és takarókkal érzékeltetjük, hogy ez itt a kényelem szigete.

A terasz térkövének kiválasztásában nyújt segítséget a legfrissebb térkő árak megtekintése, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?