Árnyékolási módok a térkövezett kertben

– Hogyan árnyékoljuk a térkövezett területeket a kertben? –

Ha a hőmérő higanyszála túlhalad a 24 fokon, akkor az ember fia és lánya elindul árnyékot keresni, mert csak ott érzi jól magát. A napsugárzás és a meleg elleni védő eszköz nemcsak hasznos, de még dekoratív is lehet, ha jól választjuk meg az árnyékolás módját és ügyelünk, hogy színben passzoljon a térkőhöz. A folytatásban áttekintjük a lehetséges árnyokoló típusokat és színeket:


Az árnyokolók fajtái, összhangban a térkővel

– Kezdjük a sort egy kevésbé általános, mégis említésre méltó lehetőséggel, a csukott, vagy félig csukott térkövezett terasszal. A télikert jellegű fedett teraszok egész évben használhatók, ezért egyre népszerűbbek. A tető és a korlát között üvegfal szokott lenni, ami lehet fix, vagy levehető, de gyakrabban rögzített, ezért nyáron gyakran túlmelegíti a térkővel burkolt terasz részt. A legjobb megoldás ilyenkor a beltérben szokásos árnyékolók bevetése, azaz a szalagfüggöny, a redőny, a roló, és az ablakfólia alkalmazása. A kültérben is jól használható, elegáns darab pl. a római roló, amely azt jelenti, hogy a vastagabb textil függönyt vízszintesen vékony fémrudak merevítik, és ezek függőleges mozgatásával lehet szabályozni az árnyékolt felület nagyságát. Nyáron mindenképp a teljes mértékben sötétítő, úgynevezett blackout textilek adják meg a kívánt hatást. Modern stílusú házaknál lehet a textil színe teljes kontrasztban a térkő színéhez képest, de ugyanolyan színvilágon belül, pl. világos homokszínű térkő esetén lehet sötétbarna a textil, vagy sötétbarna térkő esetén világos bézs színű a textil. A szalagfüggöny és a redőny esetén adott a fehér, vagy nagyon világos pasztell szín, míg a fóliánál a szürkés árnyalatok, ezek olyan semleges színek, hogy valószínűleg nem tudnak nagy mértékben elütni a térkő színétől.

– A térkövezett kertekben gyakran fordul elő a fedett pergola és a pavilon, mint fedett, árnyékot adó kerti építmény. A pergola esetén az oldalfalak többnyire nyitottak, de nyáron ideiglenesen felrögzíthetünk a déli oldalra egy apácarácsot, amelyre fel tudnak kapaszkodni a futó növények, ezáltal egy kellemesen zöldellő árnyékoló panelt alkotva. A térkő mindig a zöld növények társaságában néz ki legjobban, ezt a párosítást szinte lehetetlen elrontani. A pavilon kifejezés alatt legtöbbször egy előregyártott elemekből álló, vízálló textil borítású, fedett építményre gondolunk. Ennek a textilborítása ritkán választható, vagy cserélhető, itt egyszerűen nincs más választás, mint reménykedni, hogy a színe passzolni fog a meglévő térkőhöz.

– Az oldalfalra felszerelt, kitekerhető, vagy elektromos terasz árnyékoló a legpraktikusabb olyan szempontból, hogy csak a megfelelő időben fogjuk használni, egyébként láthatatlanná válik. Ennek ellenére igyekezzünk a térkőhöz hasonló színűt rendelni, ha már van választási lehetőség. A dolog szépséghibája, hogy igen gyakran kizárólag csíkos mintájú textillel adják a gyártók, hiába van választék a színekből. Ez egy antik hangulatú térkő burkolat mellett súrolja a nevetséges kategóriát, végszükség esetén akkor már inkább költsünk textil festésre, és hozzuk harmóniába a textilt a térkővel.

– A napernyő a leggyakoribb, könnyen mozgatható, könnyen lebontható árnyékoló fajta. És legtöbbször még a legolcsóbb is. A gyakori mozgatás miatt valahogy nem is nagyon várjuk el a napernyőtől, hogy szinkronban legyen a térkővel, viszont a napernyőnek az ellensúlya már más megítélés alá esik. Ez úgy közvetlen a térkő felületén fekszik, ráadásul többnyire ugyanaz a tömörített beton anyag, csak nagyobb a mérete. Ha lehetséges, akkor próbáljunk a térkő színéhez hasonló színű ellensúlyt kérni a napernyő forgalmazójától, de sok reményt nem fűzzünk a sikerhez. A B terv az, hogy beton festékkel jó alaposan, több rétegben bekenjük az ellensúlyt, ez egy gyors megoldás, és általában csak 3-4 évente kell megismételni a színezést. A jó hír ebben az, hogy a betonfestékek színválasztéka körülbelül megegyező a térkövek színválasztékával.

– A legmodernebb, igen közkedvelt árnyékoló fajta a napvitorla. Ennél nem annyira szigorú követelmény a színegyezés a térkővel, viszont nem is annyira gond a harmónia létrehozása, mivel napvitorlából hatalmas a választék a web áruházakban színben, formában és anyagban.

Akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha még nincs meg a térkő, mert akkor a textil színéhez bármilyet választhatunk, de előtte érdemes megnézni az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?