Kültéri tálaló a térköves teraszon

– Hogyan rendezzünk be kényelmes tálalót a térköves teraszon? –

Nyáron igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni, és a lehető legtöbb étkezést is próbáljuk kiszervezni a térkövezett teraszra. Ha csak tehetjük, kint grillezünk, sütögetünk, kerti partizunk, iszogatunk. Vízparti nyaralóknál megszokott látvány a nyári konyha, de a kertes házaknál az ideális egy olyan kültéri tálaló lenne, amely nem foglal nagy helyet, de biztosítja a legfontosabb eszközöket az étkezésekhez. A térkövezett teraszon is kivitelezhető ötletek a folytatásban következnek:


Tippek a kényelmes tálaló berendezéséhez egy térkövezett teraszon

– A teraszon elérhető komfort fokozat elsősorban a terasz alapterületétől függ. A legkisebb teraszon kialakított tálaló nem lesz túl komfortos, de itt is találunk olyan falat, amelyre fel tudunk fúrni egy polcot, ahová felpakolhatjuk a fűszereket, kisebb tároló edényeket, esetleg az evőeszközök egy részét. Praktikus megoldás az is, ha egy fatáblát erősítünk fel a falra négy nagyobb tiplivel, és erre erősítjük rá később a polcot, sőt a polc alá még akasztó kampókat is elhelyezhetünk a konyharuhák számára.

– A terasz, vagy az erkély korlátjára felerősíthetünk egy megfelelő szélességű pultot, időjárásálló és könnyen tisztítható anyagból. Ha nagyon kicsi a hely, akkor a pult kerüljön olyan magasra, hogy az asztalt be lehessen tolni alá. A pult felülete és stílusa legyen összhangban a terasz térkövével, pl. modern, minimalista térkőhöz megfelel egy egyszerű gránit munkalap, de rusztikus terméskő utánzatú térkő esetén inkább egy alaposan kezelt keményfa munkalap ajánlott.

– Ha kevés a hely, akkor az asztal is lehet falra szerelhető, akár a fali polc aljából lehajtható fajta. Ha nagyon ügyesek vagyunk, akkor az asztallap csak azokat az alsó polcokat fogja takarni, amelyeken az evőeszközöket tároljuk, így az efeletti polcokra kerülhetnek könyvek, vagy más dísztárgyak, tekintettel az étkezések közötti időszakokra.

– A székek hely függvényében lehetnek nagyon kényelmesek, és nagyon nagyok, vagy egészen kis helyigényűek, de nem annyira kényelmesek. Lényeges szempont, hogy a székláb ne legyen keskenyebb, mint a térkövek közötti fugák. Normális esetben a téglalap alakú térkő 2 – 3 mm-nél nem nagyobb fugával van lerakva, így a minimum 5 mm átmérőjű székláb már nem fog bebillenni a térkövek közötti hézagokba.

– Egy közepes méretű térköves teraszon már elhelyezhetünk kombinált bútorokat, mint például egy keskenyebb konyhaszekrényt, amelynek az oldalára egy felnyitható asztalt tudunk felszerelni. De úgy is spórolhatunk helyet, ha tároló rekeszes padot teszünk az asztal mellé, és a teraszon tárolt tárgyakat bepakoljuk a rekeszbe. Szintén a közepes méretű teraszon megvalósítható megoldás egy zárható szekrény, nem túl mély polc rendszerrel, stílusosan a fal színére lefestve. Ebbe már jó sok mindent elhelyezhetünk, ami majd segít a tálalásban.

– Az igazán nagy teraszokon könnyebb a dolgunk, akár olyan tárolót is kialakíthatunk, mint egy kerti szerszámos faház kicsiben, és ide aztán kedvünkre kihozhatunk bármit a konyhából, ami csak eszünkbe jut, még egy kisebb hűtőgépet is. A tárolótól az étkező asztalig zsúrkocsit is bevethetünk a nagyobb mennyiségű edény és étel transzportálására.

– Egy térkövezett terasszal rendelkező kertes házban vétek kihagyni a szabadban tálalás luxusát, ez kalandot és változatosságot fog vinni az életünkbe, főleg ha úgy alakítjuk ki a teraszt, hogy mindennek meg legyen a helye egy közös étkezés során.

Ha tetszenek a felsorolt ötletek, de még térkő sincs a teraszon, nemhogy tálaló, akkor szükség lesz egy jó költségtervre, melyhez a legfrissebb térkő árakat megtalálja itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?