Nyári színkavalkád a térkövezett kertekben

– Hogyan biztosítsunk igazi nyári hangulatot egy térkövezett kertben? –

A nyár hangulata a világos színekhez kötődik, de ez nem azt jelenti, hogy ahová nézünk, mindenhol fehéret kell látnunk. Ha természetes anyagokkal vesszük körül magunkat, és kombináljuk a világos színű és a fehér felületeket, akkor megtelik a környezetünk nyári hangulattal. A térkövek, a növények és a berendezési tárgyak kiválasztásához adunk tippeket a folytatásban:


Térkövek, növények és berendezési tárgyak a nyári hangulatú kertben

– A térkő színét nem változtathatjuk meg évszakonként, de rengeteg trükköt bevethetünk annak érdekében, hogy a térkövezett felületekből is áradjon a nyári hangulat. Például a világos pasztell színekre festett kerti bútor elhelyezése a térkövön biztosan eszünkbe fogja juttatni a nyarat. Ha tegyük fel szürke a térkő, és esetleg túl kontrasztosnak találjuk a színes kerti bútorokat a kőhöz képest, akkor helyezzünk el egy olyan szőnyeget a kerti bútor alá, amely átmenetet képez a sokszínű bútor és a térkő között.

– Tovább erősíti a nyári érzést a természetes anyagok használata, pl. ha a térkő mellett kialakítunk egy új virágágyást, amelyet körbeszegélyezünk bontott téglával, vagy kiemelt szegélyt készítünk mellé természetes sziklákból. Ugyanígy a kerti bútorok közül is lehetőleg minél több legyen fonott rattan anyagból, amelyet aztán kedvünkre átfesthetünk bármilyen színűre. A térkő szélére, és az asztalra helyezzünk el kaspós virágokat, természetesen színes kaspóban, amely passzol a növény színéhez és a térkőhöz is. Ha nincs semmi ötletünk, vagy nem akarunk kockáztatni, akkor legyen fehér a kaspó.

– A legfontosabb eleme a nyári hangulatnak maga a növény a cserépben. Mindenképp dús virágzatú növényt válasszunk, pl. fehér vagy rózsaszín petúniát, vagy vörös álló muskátlit. Ahová csak lehetséges, akasszunk lelógós kaspót, amelyből gömb formában lefutnak a növény virágzó szárai. Ha nincs kedvünk kaspóért szaladgálni, és vannak felesleges teás csészéink, akkor töltsük meg őket termőfölddel, és ültessünk beléjük kisebb virágokat.

– Szintén házilag elkészíthető kerti kiegészítő a fából készült gyümölcsláda, amelyben epret vagy almát szoktunk elhozni a zöldségestől, aztán feleslegessé válik, és kidobjuk. Ezt is átfesthetjük a térkővel harmóniában lévő pasztell színnel, és még telepakolhatjuk cserepes virágokkal is, majd elhelyezhetjük a térkövezett felület szélén. Aki szeret barkácsolni, annak szorgalmi feladat, hogy erősítsen bútorlábakat a lefestett láda négy sarkára, így máris zsúrkocsiszerű objektum lesz belőle, amelybe kerülhet zöldségestől vásárolt alma, körte, vagy egy-két üveg borocska.

– A kerti partik alkalmával az asztalra mindenképp növénymintás terítő kerüljön, ez lehet virág-, zöldség-, zöldlevél-, vagy gyümölcs minta. A színes szalvéta, és a színes étkészlet, tovább erősíti a hangulatot. Este a színes lampionok és a gyertyák teszik teljessé a nyári romantikát.

– A kerti bútorokhoz válasszunk olyan párnát és takarót, amelytől azonnal átjár minket a nyár gondolata, és még a térkövektől sem üt el nagyon.

– Az új kertek tulajdonosai még abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy térkövet is választhatnak nyári hangulatot árasztó színekben. Ilyen például a sárga-narancs-homokszín térkő rendszer, amelyet egyharmad-egyharmad arányban érdemes megvásárolni, majd véletlenszerű összevissza mintában lerakatni.

A nyári hangulat a kertben a térkővel lesz teljes, ezért mindenekelőtt a legfrissebb térkő árakat kell megtekinteni itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?