Népies terasz térkővel

– Hogyan tervezzünk és építsünk népies stílusú teraszt térkővel? –

A népies berendezési tárgyakra jellemző, hogy a hasznosságot ötvözik a szépséggel. Ez a teraszon használt bútorokra, a korlátra, és a térkövekre egyaránt igaz. Az össze nem illő stílusjegyek, és a nem megfelelő anyagok használata viszont elrontja az összképet, inkább giccs lesz belőle, mint szépség. A tervezéshez és a kivitelezéshez adunk néhány tippet a folytatásban:


A népies stílusú teraszhoz ajánlott térkövek és berendezési tárgyak

– Kezdjük a témát az elkerülendő buktatókkal, amelyek giccsessé tennék a teraszunkat. Egy terasz bútor esetén például egy egyszerű műanyag asztalra hiába teszünk népi motívumokkal hímzett terítőt, az nem lesz sem esztétikus, sem népies. A térkővel is el lehet rontani a teraszt, ha egy betonszürke, ipari tömeggyártással készült térkőtől azt várjuk, hogy XIX. századi hangulatot idézzen, az sajnos nem fog működni. A kézműves tárgyak és építőanyagok helyettesítése áruházakban is kapható termékekkel nem egyszerű, de lehetséges.

– A kézművességhez kötjük például a kovácsoltvas jellegű korlátot, kerítést. Ez ma már nem kemencés kovácsolással készül, általában előregyártott elemekből hegesztik össze, de a végeredményre senki sem mondaná, hogy giccs. Tulajdonképpen a népies terasz kialakításának elengedhetetlen kelléke egy ilyen korlát. Egyetlen hibát ne kövessünk el, a korlát függőleges pálcáit ne szórjuk tele 5 cm-enként hajlításokkal és egyéb díszekkel, sőt nem is szükséges, hogy minden pálcára kerüljön dísz, elég ha minden negyedik-ötödikre teszünk egyet.

– A térkő akkor lesz kézműves kinézetű, ha megszólalásig hasonlít a régi égetett téglához, vagy az útépítéshez használt bazalt kockákhoz. A térkő esetén nem elég a formának és a méretnek hasonlítani a régire, a színnek is el kell hitetnie, hogy ez egyezik az eredeti kézműves termékkel. Egy remek trükk például, hogy a téglahatású térkövek az égetett tégla színeit viselik, és az élek le vannak töredezve, mivel ezt a látványt szoktuk meg a tégla éleinek sérülékenysége miatt. A címeres téglához hasonlóan már készül régi címerrel ellátott címeres téglahatású térkő is, ezzel tökéletesen meg is vagyunk győzve az eredetiségről, tényleg száz százalékban adja az antik hangulatot.

– A térkövet ki lehet váltani vékonyabb, antik hangulatú mázas lapokkal, de beszerzéskor nagyon kell figyelni a minőségre, mert ezek gyakran csak mérsékelten fagyállóak. Legtöbbször eleve csak terrakotta és homokszín árnyalatokban forgalmazzák, így a színnel nem nagyon lehet melléfogni, csak a csúszós felülettől kell óvakodni és a nem eléggé fagyálló burkolatoktól.

– Létezik egészen vékony, beton alapanyagból készült térkő, vagy térburkoló lap is. Ezekből is van olyan gyártmány, amely megszólalásig hasonlít a régi kézműves termékekre, ilyen például a decotti márka. Durván faragott, rusztikus kinézetű térkő, égetett agyag és világosbarnás árnyalatokban, még arra is ügyeltek, hogy egy-egy népi motívumokkal ellátott darabot is el tudjunk helyezni a lerakási mintázatban. A végeredmény annyira meggyőző, hogy senki nem hinné el, hogy amin jár az beton térkő.

– népies hangulatot a kézműves edényekbe elhelyezett növények teszik teljessé. Az áruházak kínálatában manapság nem is nehéz kiváló minőségű kaspót és dézsát találni a növények számára. Arra ügyeljünk, hogy a térkő színétől nagyon ne térjen el növénytartó edény színe, nehogy túl erős legyen a kontraszt a kettő között. A növényeknél is túlzásba lehet esni, ha nincs más ötlet, akkor inkább csak piros paraszt-muskátlival (álló-muskátlival) tegyük tele a teraszt. Időnként úgy elszalad a ló a virágok szerelmeseivel, hogy minden fajta minden színéből bevásárolnak, és pont így lesz giccsparádé a népiesnek szánt teraszból.

A népies teraszhoz válasszon népies térkövet, tekintse meg az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?