Állatok a térkövezett kertben

– Hogyan védjük a növényeket és a térkövet a háziállatainktól? –

Alapvető tudnivaló, hogy a kerti növényzet és a térkő semmi módon nem tesz kárt a háziállatokban, viszont ugyanez fordítva nem igaz, az állatkák gyorsan és hatásosan le tudják radírozni a korábban rendezettnek látszó kertet. A megoldás nem egyszerű, de azért vannak módszerek a békés együttélésre. Az állatbarát térkövezett kert tervezéséhez és megvalósításához ötletek a folytatásban:


Az állatbarát kert, amelyben a növényzet és a térkő is megmarad

– Induljunk ki abból az elképzelésből, hogy egy új kölyök kutya hogyan viselkedik első nap a kertes háznál. Először is futkározik az utcafronti kerítés és a bejárati ajtó között, amíg a gyep a földdel válik egyenlővé. Aztán elkezd kaparni, valószínűleg úgy, hogy a földet mindig rádobja a térkő burkolatra. A virágok fejét le kell harapnia, mi más céljuk lenne, mint az ebek szórakoztatása. A cserjéket egyértelműen le fogja pisilni, hátha valaki nem tudja még, hogy ez az ő kertje a növényekkel és a térkővel együtt. De ne tévesszük szem elől az eredeti célt: a természetes állapot az, ha a kert egyszerre szolgálja a gazda nyugalmát, és a házi kedvencek igényeit is. Kisebb átalakításokkal, apró trükkökkel fogunk közeledni ehhez a célkitűzéshez.

– A kutyákkal és a macskákkal szemben egyaránt jól alkalmazható módszer az, ha az általuk kicsit sem kedvelt növényfajokat olyan helyekre ültetjük, ahonnan szeretnénk távol tartani őket. Például, ha gyakran pisilnek a gyepre, ott ki fog barnulni a fű, de a színes térkőnek is fakulhat a színe az állati vizelet magas savtartalmától. A megfigyelések szerint a macskák ki nem állhatják az erős illóolaj tartalmú növényeket, őket citromfűvel, vagy levendulával lehet rávenni arra, hogy máshol találjanak maguknak illemhelyet. A kutyákra viszont nem hat az illóolaj, ellenük szúrós, tövises cserjéket kell ültetni. A nedves, gyakran öntözött területeket, valamint a nagyobb szemű kővel borított részeket állítólag sem a macskák, sem a kutyák nem kedvelik.

– Egy igazi Jolly joker megoldás a távol tartó spray, cicákra és kutyákra is kapható, az ígéret szerint következetes és rendszeres használattal ez hatásosan leszoktatja az állatkákat a védeni kívánt növényről, vagy térkő felületről.

-Az esztétikát már kis mértékben romboló verzió a kis fakerítés, vagy a zöld műanyagháló. A fák kérgét szinte biztosan meg kell védeni a körmét élesítő cicától, de még a térkőről is le lehet szoktatni egy macskát egy megfelelő magasságú fakerítéssel. Ha van háztáji kert, vagy téglahatású térkőből rakott magas ágyás, akkor a termést biztosan védeni kell egy megfelelő lyukméretű hálóval.

– Az állatbarát kert nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a „normális” kert. A különbség csak annyi, hogy a nagy ház mellett van egy kisebb ház, ahonnan a kedvencünk nyugodtan tudja figyelni a birodalmát. Ahol nagyon kirohangálja a füvet, oda legegyszerűbb térkövet lerakni, azon kedvére futkározhat, és a körme sem fog többet kopni, csak amennyit amúgy is szükséges.

Az állatbarát kertbe is nyugodtan vehet térkövet, de előtte fedezze fel a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?