Retro terasz retro térkövekkel

– Hogy néz ki a térkő burkolat egy retro stílusú teraszon? –

Sokan keverik össze a manapság divatos vintage stílust a retro stílussal, pedig a kettő egyáltalán nem ugyanaz. A vintage a régies, antik tárgyakkal dolgozik, a koptatott színek és felületek jellemzik, akár lakberendezésről van szó, akár térkő burkolatról. A retro ezzel szemben az 50-es és 60-as évek divatja, amelyre a hatalmas minta és szín kavalkád volt jellemző. A tömeggyártás éreztette a hatását a ruházatban, a bútoriparban és az építészetben egyaránt. Bár a térkő (viacolor) gyártása Magyarországon csak 1990-ben kezdődött, a retro stílusú lakberendezéshez illeszkedő térkő burkolatok színben és formában elérhetők a mai piaci kínálatban is. De melyek ezek, és hol kaphatók? Részletek a folytatásban:


Retro stílusjegyek a lakberendezésben és a térkő burkolatok területén

– A történelmi háttérhez visszakanyarodva tehát a retro korszakra jellemző volt, hogy a kézműves termékek helyét átvették az ipari tömegcikkek, a természetes alapanyagok helyett jöttek a műanyagok, és a ruházatban is jött a műszál a pamut helyett. Bár a legtöbben nem vágynak műanyag bútorokra, és műanyag kárpitra, mégis sokakat ma is megfog a 60-as évek hangulata, amely könnyen meg is teremthető némi játékos kreativitással a beltérben és a teraszon egyaránt.

– A retro stílust ma elsősorban az erős színek kavalkádjával azonosítjuk, valamint olyan jellegzetes mintákkal, mint a hullámok, csíkok, rombuszok és háromszögek. Ide tartoznak még a nagyméretű virágmotívumok is, bár ezek már inkább a 70-es évek elejéhez köthetők, a hippi korszak elején kezdtek elterjedni.

– A retro stílusú teraszon szinte kötelező a fémlábú, műanyag ülőkéjű kagylófotel vörös, vagy narancs, esetleg élénkzöld színben. Ehhez egy rendhagyó formájú, rombusz vagy háromszög asztal dukál fekete, vagy fehér színben. Nem vitás, hogy ennek beszerzése nem lesz egyszerű feladat. A balkonládák a szokásos barna / fekete / fehér választék helyett most legyenek élénk rozsdavörösek, vagy sárgák, esetleg erős pink színűek. Ez nyilván magára vonja majd a figyelmet, és egyesek ízléstelennek fogják tartani, de a retro összképbe ez tökéletesen beleillik. A retro lámpatestek szintén élénk színűek, kisebb vagy nagyobb gömb formájúak, illetve inkább nagy gömb, ha már elég bolondok mertünk lenni egy retro terasz megálmodásához.

– A térkővel nem lesz nehéz a tömeggyártás hangulatát megidézni, bár a mai hatalmas választékból azért nem mindegy melyik típust ragadjuk ki. Például a természetes kő hatású rusztikus térkövek pont nem illenek a koncepcióba, illetve a klinkerhez hasonló téglahatású térkövek sem. Az őszilomb jellegű, színátmenetes térkövek azért nem ajánlottak, mert a színek nem elég élesen válnak el egymástól, így pont az éles kontrasztok és kontúrok fognak elveszni a látványból. A retro teraszhoz az egyszerű hullám vagy hasáb formájú térkövek illenek, ezek ismétlődése biztosan emlékeztetni fog a hidegháború kezdeti évtizedeinek tömeggyártott termékeire. A térkő burkolat a harsány színek váltakozásával egyértelműen a retro korszakhoz fogja kötni a teraszunkat. Ravasz húzás, ha egy-egy szürke térkövet is rejtünk az erős színűek közé, mivel így a szemünk még rikítóbbnak látja majd a többi színt a szürkéhez viszonyítva.

– Természetesen a virágzó növények kavalkádjával tesszük végül tökéletessé a retro teraszt, ha van rá lehetőség, akkor olyan balkonnövényeket válasszunk, amelyeknek viszonylag kevés a levelük a virágjukhoz képest, mint például az álló muskátli élénk vörösben, vagy rózsaszínben. Sőt még jobb vegyesen. Aki szereti, igyon a végén egy-két amerikai Budweiser sört, attól remélhetőleg még színesebbnek látszik majd a szuper retro terasz.

A retro terasz megépítése előtt mindenképp tekintse meg az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?