Térkövezés hulladék újrahasznosítással

– Megelőzés és hulladék újrahasznosítás a térkő iparágban –

Az élővilágban évmilliók óta olyan körforgásban van az anyag, amely során a lebontó szervezetek mindent újrafelhasználhatóvá tesznek, és sosem keletkezik tartós hulladék. Az utóbbi 150 évben megváltozott a helyzet, a civilizált életmódunkkal járó tömegtermelés miatt 2017-ben naponta 3 milliárd 500 millió kg hulladékkal terheljük a környezetet. A kilátástalannak tűnő helyzet megoldásában nagy szerepe van az építőiparnak, és ennek részeként a térkövezéshez kapcsolódó technológiáknak is. A megoldásokról bővebben a cikk folytatásában olvashat:


Hulladék újrahasznosítás / megelőzés a térkő ágazatban

– A nem lebomló hulladékok keletkezés szerint három kategóriába tartozhatnak: a Termelési, a Háztartási, és a Veszélyes hulladékok. A háztartási hulladék mennyisége Magyarországon kb. egy tizede az ipari termelésből származó mennyiségnek. Ebből következik, hogy a gyors megoldás az ipari hulladék kezelés területén lesz, ezen belül az építőipari tevékenység területén. Ez az a terület, ahol a termelés a legtöbb alapanyag felhasználásával, átalakításával jár. Éppen ezért a térkő gyártást, forgalmazást, és beépítést is érintik az ajánlások és szabályozások.

– Maga a térkő gyártás nem különösen környezet szennyező, az alapanyag folyami homok és kavics, vízzel és cementtel keverve. Ezek közül egyedül a cement minősül veszélyes anyagnak, irritáló hatása miatt, de az igazán egészség károsító összetevőt, az azbesztet már hosszú évek óta nem tartalmazza egyetlen gyártó terméke sem, mivel ezt a törvény keményen tiltja és bünteti. Tulajdonképpen a cement gyártáshoz felhasznált kohósalak és pernye egy jó példa az ipari hulladékok újrahasznosítására. Ráadásul a térkövek gyártásához sokkal kevesebb cement szükséges, mint az öntött betonhoz, mivel a térkő gyártás során a földnedves betont a tömörítés is szilárdabbá teszi.

– Egy másik kérdés, hogy a térkő, mint ipari végtermék, mennyire számít környezetbarát anyagnak. Tulajdonképpen nem rongálja a környezetet, de ettől még nincs helye a természetben, ezért a térkő gyártás során keletkező selejt gyűjtéséről és hulladéklerakóba történő szállításáról a gyártónak gondoskodnia kell. A selejt térköveket modern betondaráló gépsorok bedarálják, majd a törmeléket osztályozzák. Így a ledarált beton kiválóan hasznosítható a térkő lerakása során, sőt jobb útalap a murvánál. Persze a lehető legjobb megelőzés az, ha a térkő gyártása selejt mentesen történik.

– Az átépítések, felújítások során gyakran szedik fel a régi térkő burkolatot, de szerencsére az esetek többségében nem sérülnek a térkövek, így elajándékozhatók, vagy eladhatók, és nem válnak hulladékká még évtizedekkel a gyártás után sem.

– A hulladék újrahasznosítás érdekében létrehozott legújabb irányzata a térkő gyártásnak az úgynevezett kompozit térkő. Ez 60%-ban darált téglából, 17%-ban darált cserépből, és 23%-ban cementből készül. Ha a cement is kohósalakot felhasználó gyárból származik, akkor a kompozit térkő 95%-ban újrahasznosított alapanyagokból áll!

– Bár a beton térkövet nem helyettesíti, ide tartozik a gumi lap, vagy gumi térkő burkoló is. Ez lényegében újrahasznosított gumiabroncsokból készül, és főleg a rugalmassága miatt közkedvelt, egyre több sportpályán és játszótéren találkozhatunk vele. Ennek mintájára jöhetett létre a műanyag térkő, amely szintén csak újrahasznosított műanyag granulátumból és ragasztóból áll. Sajnos a kopásállósága és a nyomószilárdsága meg sem közelíti az eredeti beton térköveket, ezért a különleges színekkel, és az olcsó beépítési lehetőséggel igyekeznek eladni a forgalmazók. Szabadalmaztatott termék lett az a műanyag rács, amelyet csak le kell teríteni a régi, megunt betonra, és egyszerűen rá kell pattintani a műanyag térköveket, mint a legó darabokat.

Azoknak, akik nem műanyag és nem bontott térkőben gondolkodnak, nagyon ajánlott átnézni a legfrissebb térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?