Szeptemberi teendők a térkövezett kertben

– Milyen feladatok vannak szeptemberben a térkövezett kertben? –

Szeptemberben kezdetét veszi az ősz, és az időjárás változása miatt a térkövezett kertben is változtatni kell a szokásokon, bizonyos feladatokat már nem kell végezni tavaszig, de helyettük lesz bőven más feladat. A konkrétumokról részletesen a folytatásban olvashat:


A térkövezett kertben elvégzendő feladatok szeptemberben

– A legnyilvánvalóbb változás, hogy a napsütéses órák száma csökken, cserébe sokkal több a csapadék. Emiatt elsősorban az öntözőrendszer beállításain kell változtatni. Elég vicces látvány, amikor az eső után 5 perccel még vízben áll a gyep, de már beindul az automata öntözőrendszer. A másik jelenség a növények leveleinek elsárgulása, és lehullása. Még nem szükséges rákészülni az igazi nagytakarításra, mert ilyenkor még csak néhány levelet hullatnak a fák és a cserjék, a teljes lombhullás október végén szokott megtörténni. Ilyenkor csak az elhalt ágak lemetszése, és a növényi maradványok eltakarítása a feladat. A térkőre hulló leveleket is minél előbb el kell tüntetni a burkolat felületéről, mert több fajtának (pl. a diófának) a levele színes foltot hagy a köveken.

– Külön szót érdemel a gyep, aminek a nyírásával nem szükséges még felhagyni szeptemberben. A kevesebb napsütés és a több csapadék kedvez a fűfélék növekedésének, ezért ilyenkor a vágás magasságát lejjebb lehet venni. A vágás gyakoriságából se vegyünk vissza, sőt növeljük a nyári átlaghoz képest. A szeptemberi klíma kedvez a fűmag vetésnek, a kibarnult foltokat ilyenkor tudjuk eltüntetni a magok elszórásával. Az összetömörödött gyepet ilyenkor kell szellőztetni, ezt gereblyével is el lehet végezni, de érdemesebb gépkölcsönzőből elhozni az erre való célgépet. A térkő fugái között magról meginduló füvet, és gyomot még zsenge ifjúkorában könnyű kihúzni, leginkább eső után, mert a felázott besöprő homok könnyebben elengedi a gyökeret. A levágott füvet, gyomot ne hagyjuk a térkövön száradni, bomlani, mert nem néz jól ki, és akár foltot is hagyhat.

– Egy sor zöldséget ültethetnek szeptemberben azok a kertbarátok, akik haszonkertben is gondolkodnak. A zöldség ágyás díszévé válik a kertnek, ha pár sor téglahatású térkővel kiemeljük a talaj síkjából, és az így kapott ágyáshelyet betöltjük jó minőségű komposzttal, azután pedig termőfölddel. Ültessünk bele őszi zöldségeket: retket, salátát, spenótot, sóskát, és fokhagymát.

– A kerti bútorokat lassan kezdjük megtisztítani, és elcsomagolni télire. A száraz, védett helyen történő tárolással jobban járunk, mint a letakarással, de ha nincs elég tárolóhely, akkor persze ez is jobb mint a semmi. Arra figyeljünk, hogy a tárolóhely padlója legyen térkővel burkolt, vagy betonozott, de mindenképp nedvességtől mentes, és lehetőleg naptól is védett.

– A leghálásabb feladat szeptemberben a felkészülés a gyümölcs szüretre, és persze maga a szüret. Ehhez szerezzünk be kosarakat, ládákat, jól szellőző dobozokat és edényeket. A metszőolló legyen éles, a létra legyen masszív, és ha mégis zuhanni kezdünk, akkor leszállóhelynek célozzuk meg a gyepet, ne a térkövezett felületet.

Az egyik szeptemberi munka lehet maga a térkövezés, ehhez érdemes megtekinteni az érvényes térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?