Konyhakert térkőből épített ágyásokban

– Hogyan fogjunk hozzá egy térkövezett konyhakert kialakításához? –

Ha hobbi szintű konyhakert kialakítása a cél, akkor se kezdjünk bele vázlatos tervrajz nélkül, az mindig megtérülő befektetés. Kezdőként egy 2 x 2 méteres alapterületű konyhakertet elég berajzolni a papírra, ekkora területen nagyot nem tudunk hibázni, biztosan kézben tudjuk majd tartani a helyzetet. Mindenképp mérjük fel, hogy a friss és érett zöldségek élvezetéért cserébe mennyi időt vagyunk hajlandóak a veteményesre fordítani. Ha komoly a szándék, akkor arra is szánjunk időt, hogy térkőből építsünk gyalogos utakat és magasított ágyásokat a kényelem és az esztétika jegyében. További tippek a cikk folytatásában következnek:


A térkőből épített konyhakert kialakításának lépései

– A kellő motiváció érdekében kezdjük a konyhakerttel járó előnyökkel: a sikerélmény, a boltinál ízletesebb és táplálóbb termény, és némi spórolás, ha ügyesen gazdálkodunk. Az átlag magyar állítólag paradicsomból 15 kg-ot fogyaszt egy évben, ehhez 6 tő ültetése szükséges. Az első évben jobb, ha megvesszük az életerős paradicsom palántákat a helyi kereskedésben, ne próbáljunk magunk palántázni, mert túl sok idő, és túl sok esély a kudarcra.

– A helykiosztás szempontjából ne az legyen az elsődleges kérdés, hogy hol mutat jobban a konyhakert, vagy hol nem zavarja túlságosan az összképet. Ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni, de sokkal fontosabb kérdés az, hogy a növények hol kapnak majd elegendő napot és meleget. Bonyolítja a kérdést, hogy a domborzati viszonyokhoz és a nem mozdítható tereptárgyakhoz muszáj alkalmazkodni. Pl. a térkövezett kocsibeállót nem fogjuk elbontani, vagy egy több évtizedes korú fát nem fogunk kivágni a konyhakert miatt, de egy kisebb kerti út térköveit felszedhetjük, és 1 – 2 méterrel odébb helyezhetjük annak érdekében, hogy a zöldségek fényhez jussanak.

– Tulajdonképpen az erősen lejtős, vagy emelkedő telek sem feltétlen hiúsítja meg a hobbikert megépítését, egy kis habarcs és pár darab térkő segítségével úrrá lehetünk a helyzeten. Az egyik megoldás az lehet, ha falazásra is alkalmas, pl. téglahatású anyagában színezett térkőből kisebb támfalat emelünk, amely egyben az egyik fala lesz a magasított ágyásnak, és ezt egészítjük ki a másik három fallal, ugyanebből a térkőből folytatva. A másik megoldás, ha a térkőből rakott kerti út térköveit habarcsba helyezve úgy alakítunk ki magasított ágyást, hogy a kerti út melletti rézsű legyen az ágyás fala.

– A következő nagy kérdés az, hogy mit ültessünk a konyhakertbe. Ha sikerélményt szeretnénk, akkor paradicsomot, paprikát, vagy babot, de persze csak akkor, ha nem utáljuk ezeket a zöldségfajtákat. Lényeges, hogy a növények helyigényével legyünk tisztában, például a paradicsomtő 60 x 30 cm-es területet igényel, a paprika 20 x 40 cm-est. Viszonylag könnyen nevelhetőek és népszerűek a fűszernövények, mint a menta és a bazsalikom, valamint a gyógynövények is, minta a körömvirág és a kamilla. A növények elrendezése lehetőleg sorokban történjen, így könnyen karbantarthatók. A kapálás, az öntözés, és a betakarítás akkor oldható meg kényelmesen, ha egy sor nem szélesebb egy méternél, ezért a 2 x 2 méteres ágyást is ketté kell osztanunk legalább egy 40 cm széles úttal, amelyet érdemes térkővel burkolni, ha szeretjük a rendet és a tisztaságot.

A rendezett és fegyelmezett konyhakert építésére szolgáló térkövek beszerzése előtt a legfrissebb térkő árakat tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?