Panelból vidéki házba térkövezett kerttel

– Érdemes-e lecserélni a panelt saját építésű vidéki házra térkövezett kerttel? –

Egy házaspár 10 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy elhagyja a fővárosi panel tizedik emeletén található lakását, és hátralévő életüket inkább vidéken töltik. Ki tudták fejteni egymásnak az álom ingatlannal kapcsolatos elképzeléseiket, mindketten vonzónak tartották a természetközeliséget, a természetkímélő életmódot, a közösségi létet, és a vidéki romantikát sugárzó környezetet. A városi múltból a rendezettség iránti igényt tartották legfontosabbnak, ezért a környezethez illő térkövet és egyéb burkolatokat is részévé tették a nagy tervnek. A felújítás történetének részleteiről a folytatásban olvashat:


A térkövezett kerttel rendelkező vidéki ház építésének története

– A régi épület lebontása után el lehetett volna engedni a fantáziát a 850 négyzetméteres telek beépítésével kapcsolatban, de az eredeti elképzeléseknek megfelelően a lehető legkisebbre terveztették az épület méretét és az energia fogyasztását. Nagy hangsúlyt fektettek a jó minőségű és energiatakarékos építőanyagok, valamint építési eljárások kiválasztására.

– A helyi tradíciók, és a célkitűzések ötvözeteként vályog-szalma épület került a tervrajzra, amely egy már megépített parasztház mintájára készült, és az elrendezése miatt hosszú ház az elnevezése. A 75 m2 alapterület egészül ki kb. 25 m2 tornáccal, amely nemcsak látvány elem, hanem társasági életet is itt lehet majd élni. A vasbeton sávalapra faszerkezet és vályogfalak kerültek, szalmabála szigeteléssel, összességében 70 cm-es falvastagságot alkotva. A két sor vályogtégla közül a külső sor a tömegénél fogva felveszi és elnyeli a napsütés melegét, kint tartja a meleget az épületből. A panelhoz képest teljesen más klímát biztosít a vályog, sokkal magasabb a páratartalom, de nem okoz penészedést, és állandóan stabil benti hőmérsékletet biztosít, vagy csak nagyon lassan változik a hőmérséklet. Ráadásul az összes felhasznált építőanyagot helyben meg tudták vásárolni, és meg tudtak bizonyosodni róla, hogy környezetkímélő gyártási eljárással lettek előállítva.

– A nagy tömegű vályogfal és a szalma olyan jól tárolja a hőt, hogy nulla fok felett télen sem muszáj minden nap fűteni, főleg ha a sparhelt kályhát használják sütésre, főzésre. Ami figyelmet érdemel, hogy a födém páraszigetelt legyen, és tűzgátló is egyben. A kővel burkolt helységekbe padlófűtés került, a fapadlóval burkolt helyekre viszont falfűtés. Az egész fűtésrendszert vízteres központi kályha látja el melegvízzel.

– A hangulatot és a közösségi létet a tornác biztosítja. A ház arculatot a vörös égetett téglából készült lábazat határozza meg, valamint a téglahatású térkőből felfalazott oszlopok. A tornácról felnézve jól láthatók a lekezelt, lakozott fagerendák, és közöttük a sötétbarnával pácolt lambéria. Ugyanilyen színűek a nyílászárók, sőt az ablakok körül még egy keret is készült a pácolt lécekből, így nem kap nagy hangsúlyt a maradék, fehérre festett falfelület.

– A tornác oszlopaihoz és a lábazathoz igazodva, a térkő burkolatnak is téglahatású térkövekből kellett készülnie, és a tornácra vezető lépcsőket is ezzel a kővel burkolták. A háztól távolabb a térkövezett járda leásott faoszlopokból készített ösvényben folytatódik. A kocsibeállót szintén vöröses árnyalatú, rusztikus térkő borítja, amely kis mértékben különbözik a járda térkövétől, de a két felületet elválasztja egy kuli kaviccsal feltöltött sáv, így a különbség cseppet sem zavaró.

– Összességében a vályogház nem fogyaszt több energiát, mint a korábbi, kisebb alapterületű panel. Ráadásul, sokkal szebb, hangulatosabb, környezetkímélő, jobb a klímája és a közösségi élethez is jobb lehetőségeket kínál.

A vidéki élet szépségét tükröző rusztikus térkövek beszerzését kezdje az érvényes térkő árak megtekintésével itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?