Vízparti kertes házak térkövei

– Milyen térkő való a vízparti kertes házakhoz? –

A vízparton elhelyezkedő kertes házakat általában úgy tájolják, hogy a lehető legtöbb ablak a víztükör felé nézzen, így a lakók sokat gyönyörködhetnek a látványban. A folyót, vagy kerti tavat gyakran térkővel burkolt sétáló út veszi körbe, hogy a gazdája kényelmesen körbe járhassa, és közben feltöltődjön a természet energiáival. A cikk folytatásában két konkrét vízparti kertes ház és térköves kert leírása következik:


Térkő a vízparti kertes házaknál

– Az első példa egy luxusvilla a folyóparton, amelyet az első pillanattól úgy terveztek, hogy a lakók az épület bármely részéből jól rálássanak a nagy vízfelületre. Az épületnek a vízpart felőli oldalán hatalmas ívelt terasz húzódik végig, amely hangulatos térkő burkolatot kapott, és igényes kerti bútorokkal lett berendezve. Az embert vonzza a térköves terasz, és a kilátás. Szinte automatikusan helyezkedik el mindenki a kerti székben, hogy kezdhesse a kikapcsolódást, kettesben a folyóval. A terasz úgy lett kialakítva, hogy minden részében rendezettséget és egyszerűséget sugározzon. Még a térkő is egyszerű hasáb alakú, és egységesen homokszínű, mintha a homokos folyópart folytatása lenne. A balkonládák elvették volna a kilátást, ezért az összes növény a térkőre állított dézsákban lett elhelyezve. A terasz két szélén egy-egy leander kapott helyet, köztük néhány kisebb termetű, nem túl harsány színű évelő virág található. A térkőre állított dézsák is egészen szellősen lettek elrendezve, hogy ne tereljék el a figyelmet a fő látnivalóról, a folyóról.

– A második vízparti ingatlan egy vidéki kertes ház, amelynél az előző példával ellentétben nem kellet egy meglévő természeti látványosság felé tájolni az egész házat, ugyanis a kerti tó később készült, mint maga a ház. Ennek az az oka, hogy a házban lakó mindkét gyerek kiröppent a családi fészekből, így nem volt már szükség homokozóra és játszótérre, sokkal inkább a szülők igényeinek megfelelő kerti tóra, patakra, vízesésre. A tópartot végig nagyméretű kavicsok és sziklák szegélyezik, ezért jó döntés volt a kerti utakat rusztikus világos barna térkővel burkolni. Mivel a tó 170 cm mély, ezért nyáron fürdőzésre is használják, emiatt is esett a választás kicsit durvább, csúszásgátló felületű térkőre. A tó egyik felén valamivel szellősebben lettek ültetve a növények, ide került egy kétszemélyes pad kovácsoltvas vázzal és mogyorószínű deszkákkal. Ezt a kis pihenőhelyet is ugyanolyan világos barna térkővel burkolták, viszont nem rusztikus kivitelben, hogy a pad lába ne tűnjön el az antikolás következtében itt-ott foghíjas térkövek fugáiban. A kikapcsolódást segíti a közelben elhelyezkedő patak csobogása, és a padról jól megfigyelhető gazdag tóparti élővilág.

Ha kiröppenni készülnek a gyerekek, akkor már kezdődhet is az ingatlan átalakítása vízparti kertes házzá, ehhez az aktuális térkő árakat érdemes megtekinteni itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?