Őszi színkavalkád a térköves teraszon

– Milyen növényekkel színesítsük a térkővel burkolt teraszt? –

Az őszi hónapokban hozzászokik a szemünk a sokszínű környezethez, ilyenkor színesek a levelek, és a gyümölcsök a fákon. Az egymással harmonizáló meleg színeket haza is vihetjük akár a teraszra úgy, hogy a térkő alapszíneiből kiindulva ‘ton in ton’ rendszerben tudatosan ismételjük ugyanazokat az árnyalatokat a növényeken, a balkonládákon, és a kerti bútorokon, vagy legalább a bútorok párnáin. A folytatásban a térkövek, a növények és a bútorok színeinek összehangolásához adunk tippeket:


Térkő, növények, és bútorok őszi színekbe öltöztetve

– Az őszi-lomb színű térkövek általában vörös, sárga, terrakotta és barna színűek, illetve ezek keveréke a színátmenetes köveken. Persze nem biztos, hogy mindenki pont ilyen színű térkövet vásárolt, és épített be a teraszon, de elég gyakran esik a választás ezekre az árnyalatokra, pont azért, mert ősszel sokan beleszeretünk ezekbe a kellemes, meleg színekbe. A ‘ton in ton’ koncepció lényege az, hogy egy maximum 4-5 színből összeállított palettán belül gondolkodva ismételjük a színeket egy helyen, pl. úgy, hogy a térkő színei újra meg újra felbukkannak a balkon növényeken, a lábazaton, a balkonládákon, a cserepeken, vagy a kerti bútorok párnáin. Az előbb felsorolt őszi színekből összeállított térkő burkolat esetén jó megoldás lenne a vidám terrakotta színű balkonládákba tűzpiros muskátlit, vagy paprikavirágot ültetni, a kerti bútorokból natúr rattan stílusút választani, és a térkövön álló fadézsákat sárga őszirózsával színesíteni. Tovább lehet fokozni a kavalkádot, ha a térkő burkolat szélére rikító narancs színű halloween dísztököket állítunk ki, és a bútorokra is narancssárga, vagy vörös színű párnákat dobunk. Az évszaknak megfelelően lehet, hogy hasonló színű takarókat is el kell majd helyezni a bútorokra.

– Az utóbbi 4-5 év trendje alapján egyre több fogy a rusztikus téglahatású, homok színű, és vegyes barna árnyalatos (barna mix) térkő fajtákból. Ezekhez az élénksárga, lángvörös, és piros egynyári virágok illenek, ezért az egyik legjobb választás, ha a barna balkonládákba tűzvörös büdöskét ültetünk, majd mellé egy terrakotta színű balkonládába sárga és rózsaszín kukacvirágokat. A teraszra elhelyezett bútorokra a különféle barna árnyalatos párnák és takarók biztosan illeni fognak.

– Az előző kategória totális ellentéte a szintén trendinek mondható minimál dizájn, a szögletes és egyenes formavilágú térkövek, a lehető legegyszerűbb szürke és grafitszínű árnyalatokkal. Az ilyen típusú térkövekhez legjobban az örökzöld cserjék illenek, fehér virágzatú balkonnövényekkel. Kiváló társítás például, ha a térkő burkolatra állított dézsákba sárgás-zöld, vagy fehér-zöld levelű kecskerágó cserjét teszünk, és a balkonládákba fehér virágú őszirózsát, vagy muskátlit. A szürke, vagy a minimál dizájn keretein belül már merésznek számító barna árnyalatú bútorokat fekete, vagy fehér párnákkal díszítsük. Takaróból sok helyen beszerezhető a perzsa macskákhoz hasonló szürke szín, hosszú szőrökkel. Egyébként kiváló dekoráció maga a macska is, amennyiben beleillik a stratégiai színpalettánkba. Némi jutalomfalattal könnyen maradásra lehet bírni a kerti bútor párnái és takarói között.

A térkővel még nem rendelkező teraszok burkolásához szükséges alapanyagok beszerzése előtt a friss térkő árakat nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?