Borospincék térkövei

– Milyen térkövek illenek a borospincék hangulatához? –

Azt mondják egy üveg borban benne van a gazda minden szakértelme, gondoskodása, és precizitása. A borkóstoló jó hangulatához a jó bor adja az alapot, de a házigazda személyisége, és a környezet is sokat ad hozzá. A jó borpince nemcsak egy hely, ahol a bort tárolják, hanem a megjelenésével hangulatot teremt a felhőtlen borkóstoláshoz. A tökéletes átszellemüléshez kellemes hátteret szolgáltat a környezet, amelyben helyet kap a kovácsolt vas korlát, a természetes fa hordók, és az antik hangulatú térkő. A folytatásban a térkő, és a többi anyag kombinálásával létrehozott különböző forma- és színkompozíciókról lesz szó:


Térkő, korlát, és bútor összhangja a borospincékben

– A borospincékről szinte automatikusan a bontott tégla burkolat jut az eszünkben. Nem hiába ez a legelterjedtebb, igazán mutatós alapanyag a borospincék világában. Nemcsak a lépcső és a járófelületek készülhetnek a téglahatású térkőből, hanem a szinte elengedhetetlen boltívek, és akár a konyhai munkaasztal is. Ugyanúgy, mint a téglából, a téglahatású térkőből is létezik erős vöröses színárnylat, és sárgás homokszínű is. Mindkét térkő fajta antikolva, élletörésekkel készül. Ehhez a térkő típushoz kiválóan illik a kovácsolt vas korlát a lépcső mellett, illetve a természetes fából készült hordók és bútorok.

– A színvilágon belül maradva a következő térkő típus szintén téglaszín, csak némi barnával keverve a mediterrán tengerparti sétányok burkolatainak hangulatát hozza el a borospincébe. A környezettől függően akár lehet normál hasáb alakú is a térkő, de még jobb az ívelt oldalú forma, amely a régi macskakőhöz hasonlít leginkább. Ez a térkő ráadásul két méretben készül, amelyek összekombinálhatók, és így még inkább a XIX. századi kastélyok hangulatát idézi. Egy ilyen térkőhöz szinte kötelező a cirádás kovácsolt vas korlát, és a faragott vörösfenyő, vagy cseresznyefa színű, barokkos mintákkal megfaragott bútor.

– Az előbbi ívelt formájú térkőnél maradva érdemes tudni, hogy ebből a kisebbik méret megvásárolható külön is, a mérete 11.5 x 11.5 x 6 cm-es. Ez olyan pici, hogy akár mozaikszerű minták is kirakhatók belőle. Ügyes térburkoló mester akár olyan mintát is alkothat ebből a térkőből, mintha nagyon régi szőnyeg lenne, egyenesen egy barokk kastély egyik lakosztályából. Persze a borospincében elengedhetetlen boltívek és oszlopok a mozaikszerűen lerakott térkő burkolat esetén is a téglahatású térkőből készüljenek, ez meg fogja erősíteni a barokkos hangulatot, főleg ha szanaszét hajlított kovácsolt vasat is sikerült beszerezni, vagy csináltatni hozzá.

Ha a borospincéből még csak a bor van meg, akkor itt az idő megtekinteni a legfrissebb térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?