Előtető térkővel

– Egy egyszerű előtető felszerelése, és a hozzáillő térkő kiválasztása –

Az esős és fagyos késő őszi hónapokban érezzük leginkább szükségét egy jó előtetőnek, például amikor a bejárati ajtó előtt bőrig ázva várjuk, hogy valaki villámgyorsan beengedjen minket a fűtött lakásba. Persze nem volna baj, ha a megoldás olcsó lenne, házilag felszerelhető, és mégis kinézne valahogy. A Gutta cég előtető terméke pont ilyen: átlátszó, elegánsan ívelt polikarbonát tető, falra szerelhető rozsdamentes konzolok, 1 – 2 óra alatt összeszerelhető házilag, extra szerszámigény nélkül. Nem utolsó szempont, hogy a szerkezet oszlopok nélkül is stabil, így nem kell megbontani az előtető alatt a térkő burkolatot. Az elegáns előtető részletes leírása, és az útmutató a megfelelő térkő kiválasztásához a folytatásban következik:


Az előtető felszerelése lépésről lépésre

– Az egész szerkezet 1 nagy polikarbonát lemezből és 3 konzolból áll, ezen kívül még 6 tipli, és 9 csavar tartozik hozzá. Legyen azért otthon 1 létra, 1 mérőszalag, 1 jelölő cerka, 1 fúrógép 6-os fúróval, 1 kiskalapács, 1 csavarhúzó, és egy tubus szilikon ragasztó.

– A tervezés abból áll, hogy az ajtókeret fölött kb. 25 cm-rel magasabban kimérjük, és a cerkával kijelöljük a konzolokat tartó tiplik helyét. A 8-as tipliknek fúrjunk lyukat a 6-os fúróval, és üssük be mindegyik tiplit a kiskalapáccsal. A rozsdamentes konzolokat rögzítsük fel a csavarokkal, majd a csavarok fejére pattintsunk zárósapkát, mivel kültérben erre szükség van. A 2 méter x 0.9 méteres polikarbonát felhelyezése kétemberes feladat, ezért ezen a ponton vegyünk ki pár sört a hűtőből, és hívjunk segítségül egy havert, aki szereti a sört. A lemez felhelyezése előtt le kell venni a karcvédő fóliát, és a konzolokra fel kell helyezni a műanyag alátéteket, amelyekre ráhelyezzük a lemezt. A rögzítő csavarokat felülről kezdjük behajtani, de előbb a lemez teteje és a csavar közé is műanyag alátéteket kell elhelyezni. Miután behajtottuk a csavarokat, lényegében kész is vagyunk, de a biztonság kedvéért még töltsük ki szilikonnal a fal és a lemez közötti rést, nehogy ott találjon utat magának a csapadékvíz.

– Kiegészítőként oldalellenző elemek is kaphatók a termékhez, amire nagy valószínűséggel szükség is lesz, ha oldalról be tud csapni az eső szelesebb időben. Felszerelni ezt sem bonyolult, meg lehet úszni két furattal és két tiplivel. A csavarok behajtása után ezzel is kész vagyunk.

A megfelelő térkő kiválasztása

– Az elegáns ívelt lemez sokat dob a ház arculatán, ha tehetjük válasszunk hozzá stílusosan ívelt oldalú, kis méretű térkövet, mint amilyen a macskakő volt régen. Színben inkább a házfal, és a nyílászárók színvilága a meghatározó, mivel a polikarbonát lemez átlátszó. Ha végképp nem tudjuk eldönteni milyen legyen a térkő színe, akkor vegyük figyelembe, hogy a konzolok matt ezüst szürkék. A manapság divatos minimalista stílust követve nyugodtan választhatunk akár szürke térkövet is, sőt a szögletes szürke térkő sem egy elvetélt ötlet, ha a ház többi részén is érvényesül valamennyire a minimál dizájn. Az igazság az, hogy stílus ide, vagy oda, a szürke térkő nagy tömegben igencsak lehangoló tud lenni, ezért valamilyen rendszerben kb. 10% fekete mintát tegyünk bele, ennyit el kell viseljen még a minimalista stílus is.

– Egy kevésbé kellemes hatása a térkővel burkolt felület tetővel történő lefedésének az, hogy a térkövön gyakran látható mészfátyol, vagy salétrom kicsapódás sokkal lassabban tűnik el, ha nem éri esővíz a köveket. Előfordulhat, hogy ilyen esetben csak vegyszerrel lehet eltávolítani a fehér foltokat a térkőről.

Akit érint, az már az előtető megépítése közben szakítson egy kis időt arra, hogy az aktuális térkő árakat megtekintse, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?