Kerámia díszek a térkövön

– Hogyan készítsünk kerámia tárgyakat házilag, hogy a térkövünk díszei legyenek? –

A kerámia dísztárgyak előállítása nemcsak kellemes időtöltés, és a kreatív energiák levezetése, hanem a kertünk hangulatát is teljesen megváltoztatja, sőt a térkő burkolatnak is reneszánsz megjelenést kölcsönöz terrakotta színeivel és eleganciájával. A házi előállítást, a jellemző formákat, és a hideg porcelán receptjét a cikk folytatásában részletezzük:


Kerámia tárgyak készítése, elhelyezése a kertben és a térkő burkolaton

– Kezdjük azzal, hogy a kert melyik részébe milyen kerámia dísztárgyat érdemes tennünk. A legkönnyebb a hamutartó és a váza elkészítése, ezek kerülhetnek a kerti asztalra a teraszon. Ugyanitt a teraszon jó szolgálatot tehet néhány lelógó kaspó, és balkonláda, ezek elkészítése sem túl nagy kihívás. Valamivel nehezebb a nagy növénydézsák előállítása, amelyek a terasz szélein, vagy a sarkokban lesznek a térkő burkolatra állítva. A kaspók, vázák és dézsák a kert bármely más részében emelik a kert hangulatát, pl. egy térkőből rakott lépcső mentén is remek díszítőelemek. A kerámia balkonládákból tehetünk a kerítés fedlapokra is, sőt haladóbb szinten virágládákat is tudunk majd készíteni, amelyekkel a kocsibeálló térkő burkolatát szegélyezzük majd. A kihívásokat kedvelő igazi haladóknak ajánlott kis porcelán kastély, vagy templomtorony elkészítése, amelyet aztán elhelyezhetünk pl. a kerti tó partján sorakozó sziklák között.

– A kezdő szint igazán kevés befektetést igényel, ez a hideg porcelán gyurma. Hozzávalók: PVA ragasztó, kukoricakeményítő, glicerin, kézkrém, pici citromsav és tetszőleges illóolaj, ha olyat szeretnénk, ami illatozik. A nagy előnye, hogy összekeverés után ez az anyag nem igényel sütést, magától megszilárdul a levegőn. A színe sárgás lesz a kukoricakeményítőtől, és utólag nem nagyon festhető. Sajnos nagyobb tárgyak előállítására ez az anyag nem elég erős, így ebből csak hamutartót, vázát, esetleg balkonládát tudunk készíteni. A sárgás színvilágú, vagy a szürkés színű térkő mellé tökéletes választás.

– Középhaladó kerámia mesterek már agyagtárgyakat kell készítsenek, archaikus módon. Ez azt jelenti, hogy sem korongot, sem kemencét nem használunk. Ennél a módszernél kézzel simítjuk formára az agyagot, aztán kiégetjük a kész tárgyat gödörégetésssel. Ez úgy néz ki, hogy egy kb. 60 cm mély gödörbe tüzet rakunk, és hagyjuk leégni parázsig. Utána belehelyezzük a tárgyakat a tűztérbe, és lefolytjuk a tüzet gallyakkal és homokkal. Ilyen eljárással már készíthetünk nagyobb balkonládát, növénydézsát, vagy virágládát, amelyet beültetve a térkő szélére helyezhetünk díszítőelemként.

– A leghaladóbb szint már igazi művészet, ezt nem ússzuk meg normális korong és kemence nélkül. A miniatűr kastélyt vagy templomtornyot sok kisebb elemből formáljuk ki, majd jöhet a festés, és végül színezéssel együtt égetjük ki a kemencében. Annak nincs nagy jelentősége, hogy modern, elektromos kemencét használunk-e, vagy hagyományos fatüzelésest. Kellemes mellékhatás, hogy mindkettőben lehet sütni pizzát vagy kalácsot is, ha beleuntunk a művészkedésbe.

A kerámia díszek megalkotása után, vagy közben szakítson egy kis időt arra is, hogy a legfrissebb térkő árakat megnézze itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?