Növény gondozás térkövezett télikertben

– Hogyan gondozzuk a növényeket térkövezett télikertünkben? –

A jól tervezett télikert az otthonunk része, sok esetben még szerkezetileg is egységet alkot a beltérrel, mint például egy csukott terasz esetén. Ahogy a beltérben megjelenítünk egy stílust, egy hangulatot, ugyanúgy a télikertben is megjelenhet a kedvenc forma és színvilágunk, harmóniában az otthonunk többi részével. Az átgondoltan elkészített télikertben a nyílászárók, a berendezési tárgyak, és a térkő burkolat mind hordozzák az otthon hangulatát. A stílusos térkő kiválasztásán túl a télikertben elhelyezett növények gondozásához is adunk tippeket a cikk folytatásában:


1. Térkő választás stílus szerint

– Az utóbbi évek trendjeit figyelembe véve a téglahatású térkő az, amit a leggyakrabban választanak a vásárlók. Szinte bármikor bárhol alkalmazható anélkül, hogy nagyon elütne a környezettől. Elegáns megjelenésű térkő, és természetes is egyszerre, az égetett agyag tégla színek miatt. Ha nincs konkrét elképzelés, vagy nincs a beltér stílusához igazodó térkő, akkor ez a burkolat típus megfelelő lesz a télikertbe.

– A természetesség szerelmesei, akik mindent megpróbálnak fával és kővel burkolni, az otthonukban is a természet színeit szeretik látni. Ők általában fa parkettát és rusztikus terméskő fal burkolatokat szeretnek látni a házukban. Ezzel összhangban a télikertbe kerülhet rusztikus téglahatású térkő, pl. homokszín, vagy vegyes barna árnyalatos (barna mix) színekben. A szögletes formán lehet finomítani, a macskakő formájú 11.5 x 11.5 cm-es térkővel, amelynek az oldalai enyhén íveltek, így barátságosabb látvány az egyenes oldalú térkőnél. A kis mérete miatt akár a kulé kavicsot utánzó homokszín-sárga-barna-szürke színkavalkád is természetesként fog hatni, csak ügyeljünk, hogy a különböző színű térkövek véletlenszerűen legyenek keverve, ne egy bizonyos sorrendben kövessék egymást újra meg újra.

– A minimalista stílus követőinek könnyű a dolguk térkő választáskor. Ők a beltérben nem sok fajta, és nem is túl erős színekkel dolgoznak. A minimalista stílusú télikertbe nyugodtan kerülhet szürke, egyenes oldalú téglalap alakú térkő, simán futó kötésre rakva. Mintaként be lehet iktatni a szürkétől élesen elváló más színű térköveket, de ezzel el is lehet rontani a minimál dizájnt, az egységesen szürke térkővel viszont nem.

2. Növények a télikertben

– A kényes növények teleltetésére ideális a télikert, de palánta nevelés, vagy kisebb háztáji kert kialakítása is lehetséges. Télen, amikor éjszaka fagypont alá csökken a hőmérséklet, már be kell hordani a muskáltit is, illetve a leandert, a citrusféléket, és mindent, ami mediterrán éghajlatot szeret. A hajnali fagyokat ezek a növények nem bírják ki.

– A hőmérséklet télen 5 fok és 15 fok között ideális a növények számára, ha fűthető a helyiség, akkor a szabályozót 10 fok közelébe állítsuk. Ennél sokkal fontosabb, hogy a teleltetett növények kapjanak elég fényt. A lombhullató cserjéknél nincs jelentősége, de az örökzöldeknek télen is sok fényre van szükségük.

– Csapadékos időben a páratartalom télen is lehet magas, sajnos ez kedvez a gombás és más fertőző betegségeknek. Erre az egyszerűbb megoldás a szellőztetés, a drágább a levegő keringető berendezés. Nagyon hideg időben az ellenkező véglet is előfordulhat, amikor a huzat ellen kell védekeznünk. Ez történhet pl. fóliával, amely segítségével megakadályozhatjuk a huzat miatti hőveszteséget.

A télikertben az a jó, hogy télen is le lehet burkolni térkővel, de előtte érdemes átnézni az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?