Térkövezett terek Karácsony városában

– Hogy néz ki a karácsony a bajor Rothenburg térkövezett terein? –

A bajor Rothenburg ob der Tauber városkában a karácsony húsvétig tart, sőt azon is túl, egész évben. A történet szerint a helyi ajándékbolt tulajdonosai szezonálisan váltották az ajándék kínálatot, és volt egy zenedoboz a karácsonyi kínálatukban, amelyet valaki bármi áron meg akart szerezni. Csakhogy egy kicsit megkésett, mert húsvét előtt ment el az üzletbe, amikor a karácsonyi ajándékokat már rég nem árulták. Hogyan távozott a megkésett vevő, és hogyan telt meg végül karácsonyi hangulattal a város minden térköves utcája és tere? A történet többi része a folytatásban olvasható:


Ünnepi hangulat Karácsony város térköves utcáin és terein

– Wohlfahrt-ék, az üzlet tulajdonosai, olyan jószívűek voltak, hogy elutaztak a gyártóhoz, és megvették a legkisebb kapható mennyiséget, egy tízes csomagot a karácsonyi zeneládikából. Így nem érte csalódás a vevőjüket, nekik viszont maradt kilenc darab karácsonyfa mintával díszített, karácsonyi dallamokat játszó zenedobozuk. Az eset tanulságaként változtattak az üzletpolitikán, és elkezdték egész évben árulni a karácsonyi ajándékokat és kellékeket. Hamarosan karácsony boltosoknak kezdték őket hívni, majd Rothenburg ob der Tauber várost is Karácsony városként kezdték emlegetni.

– Persze a karácsony boltban az eset óta nemcsak karácsonyi zenedobozt, hanem mindenféle karácsonyi ajándékot meg lehet kapni a kisvasúttól a hintalóig, és az összes létező karácsonyfa dísz is állandósult a kínálatban. Valószínűleg ennek a történetnek köszönhető, hogy a városka karácsonykor nem elégszik meg az átlagos karácsonyi díszítéssel és világítással, hanem kötelességének érzi, hogy a világ legszebben díszített városává váljon advent idején.

– Rothenburgban a belvárost ma is a középkorban épült várfal veszi körül, negyvennél is több toronnyal és bástyával, gyönyörű faragott épületdíszekkel és kovácsoltvas lámpatartókkal, korhű térkő burkolatokkal és utcarészletekkel. A legtöbb utca macskakő stílusú térkővel lett leburkolva, de az él letöréssel antikolt betontermékről senki sem mondaná, hogy ipari sorozatgyártással készült. A természetes színek és a turista forgalomtól fényesre kopott felületek miatt olyanok a térkövek, mintha a középkori mesterek kézzel faragták volna őket. Nem véletlen, hogy a korhű megjelenés és a középkori hangulat miatt a városkában egymás után forgatták a nagy költségvetésű filmeket a nagy filmgyártók, mint pl. a Harry Potter és a halál ereklyéi című filmet is.

– A tizenegyezres lélekszámú városban évente másfél millió turista fordul meg, igaz, nemcsak a karácsonyi bolt, a korhű épületek, és az adventi díszités miatt. Rothenburg a Mesterivó fesztivállal is beírta magát a világ turistacélpontjai közé. Ezt a fesztivált évről évre egy majdnem tragikus esemény emlékére tartják meg, amely a harmincéves háború idején történt. Az ellenség tábornoka azzal a tervvel érkezett a városkapuhoz, hogy porig égeti a várost, ám meglepetésére a csata előtt a városlakók megajándékozták őt egy 3,2 literes korsóval, amely színültig volt borral. A tábornok erre a nemes gesztusra válaszként egy fogadást ajánlott, miszerint érintetlenül hagyja a várost, ha van olyan lakója, aki a korsó tartalmát megállás nélkül képes kiinni. A legenda szerint a polgármester vállalta magára az embert próbáló feladatot, és meg is oldotta gond nélkül, megmentve ezzel a várost. Az esemény emlékére a Mesterivó fesztivál idején a városlakók középkori ruhában 3,2 literes korsóból isszák a bort hősiesen fenékig. Persze a turisták hada ezt látni akarja, és sokan meg is próbálják utánozni a veszélyes mutatványt, mintha még most is ott figyelne a tábornok a városkapunál. Nem csoda hát, hogy az idelátogatók minden évben fényesre koptatják a térkövet a város utcáin és terein. Tulajdonképpen a térkövek gyári koptatását meg is lehet szüntetni, inkább a megfelelő legendával kell bevonzani a sok turistát, hogy középkori maskarában, félrészegen csoszogva fényesre koptassanak minden létező térkő burkolatot.

A koptatásra váró térkő termékek aktuális árai itt találhatók: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?