Üvegterasz térkővel

– Mennyibe kerül egy üvegterasz térkővel? –

Az épülethez közvetlen csatlakozó terasz fedése és teljesen zárttá tétele azért jó ötlet, mert 20-30 négyzetméterrel megnöveli a lakóépület hasznos területét, gyakorlatilag nyerünk egy plusz pihenő szobát, amely ráadásul olyan, mintha kint lennénk a szabadban. Hogy milyen hangulata van a zárt terasznak, attól függ milyen minőségben, milyen anyagokkal történik a kivitelezés. A faoszlopos, zsindelytetős megoldás is véd az esőtől, de nagyon lesötétít, nem igazán barátságos. Vannak minőségbeli fokozatok, amelyekkel magasabb komfort érzet érhető el, de sajnos a több kényelem többe is kerül. Hogy ténylegesen mennyibe kerül egy üvegterasz térkővel együtt, a folytatásból kiderül:


A fedett terasz minőségi fokozatai, és a költségek térkővel

– A létező legegyszerűbb és legköltségkímélőbb megoldás a faoszlopokon álló fix tetőszerkezet, zsindellyel vagy hullámpalával fedve. Sajnos ez csak nyáron praktikus, a többi évszakban problémát fog okozni, hogy elveszi a fényt az épület többi részétől. Ráadásul hamar meg fog mutatkozni a másik hibája is, mert oldalfalak hiányában a szeles esős időben használhatatlanná válik. Persze a semminél több, ha szépen letérkövezzük, akkor késő tavasztól kora őszig élvezhetjük a szabadban üldögélést, amikor nem esik az eső és nem fúj a szél.

– A fénytelenséget orvosoló következő fokozat az átlátszó polikarbonát tető, amely amellett, hogy jóval drágább a zsindelynél, még mindig csak félmegoldás oldalfalak nélkül. Ráadásul a polikarbonát lemezek esőben hangos kopogó hangot adnak, és a nap UV sugárzásától egy idő után kezd csökkenni a fényáteresztő tulajdonságuk. Mindenesetre szépen lerakott térkővel ez már egy esztétikusabb és praktikusabb kerti pihenőterasznak nevezhető megoldás.

– Az igazi luxus kivitel, amely minden elvárásnak maximálisan megfelel, az alumínium szerkezetre épített üvegtető, mobil üvegfalakkal körbezárva. Egy 25-30 négyzetméteres üvegterasz tervezéssel, anyagokkal és munkadíjjal 8 – 9 millió forintból valósítható meg, és a térkövezésre is rá kell szánni 5-600 ezer forintot mindennel együtt. Ebből csak az üvegtető négyzetméterenkénti ára cca. 160.000 Ft / négyzetméter, viszont ez a szerkezet már alkalmas a mobil oldalfalak fogadására. Maga a mobilfal folyóméterenként 340.000 Ft, ha a magassága 2.4 méter. Ebből nagy átlagban 10-15 méter szükséges, összesen 4 – 5 millió forint. A végeredmény egy egész évben használható kiegészítő lakásrész, amely félig a természetben van. Megfelelő tájoltság esetén télen begyűjti a nap melegét, nyáron pedig jól szellőztethető a mozgatható falaknak köszönhetően. A teljes költségvetéshez képest kb. 5% a térkövezés ára, ezen már kár lenne spórolni, mivel a teljesen átlátszó szerkezet igencsak láthatóvá tesz a térkő burkolatot is. Az 5-600 ezer forintos kalkuláció egyébként is tartalmaz egy erős középkategóriába sorolható térkő fajtát is. Mivel a természetközeliség és a világosság a két fő célja az egész építménynek, ezért egy egészen világos, homokszín térkő biztosan jól hozzá fog járulni az összképhez. A téglalap alakú, világosbarnás árnyalatú térkövet parkettakötésben lerakva olyan érzést kelthetünk, mintha egy nappaliszobában tartózkodnánk. Ha szeretnénk a helyiség kültéri jellegét és természetközeliségét kihangsúlyozni, akkor viszont ugyanennek a térkőnek a rusztikus változatát használhatjuk, amely egyébként árban nem különbözik az egyenes élű, normál változattól.

– Természetesen a pénztárcához mérten lehet alább adni az igényeket, teljesen elfogadható műszaki megoldások léteznek a fenti összegek töredékéért is. Vagy szét is lehet húzni a munkafázisokat úgy, hogy az egyik évben csak a térkövet csináltatjuk meg, aztán csak a tetőt, végül az oldalfalakat. Így 4-5 év alatt már kezelhetőbb nagyságrendű összegeket fogunk elkölteni, és közben egyre többet lehetünk a teraszunkon, ami egyre jobban fog kinézni.

Mivel az összes minőségi fokozat a térkő lerakással kezdődik, ezért érdemes először az aktuális térkő árakat áttekinteni itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?