Miniatűr üvegkertek térkőre

– Hogyan készítsünk térkövünkhöz illő miniatűr üvegkerteket? –

.

.

Akinek a kert a hobbija, az télen többnyire unatkozik, mert ilyenkor nincs sok teendő a kertben. Persze előkészülni azért lehet a tavaszi kerti feladatokra. Például úgy, hogy mini terráriumokat készítünk dekoratív üveg edényekbe, miután megterveztük, hogy a kert melyik részébe milyen hangulatú terrárium illik. A kész üvegkertek kis növénykéit a lakásban neveljük kb. április végéig, hogy aztán kihelyezzük a megfelelő kertrész megfelelő hangulatú térkő burkolatára. Hogy mindezt hogyan csináljuk, az a folytatásban következik:


A térkőhöz illő miniatűr üvegkert elkészítése, gondozása

– A terrárium megépítését minden esetben egy vízgyűjtő réteg kialakításával kezdjük, amely kavicsokból és növényi széndarabokból áll, kb. 2 cm vastagságban. Ezt követi még egy jó fél centis növényi szén réteg. A termőtalaj beszórása előtt helyezzünk be egy finomlyukú műszálas szűrőt, pl. egy darabka függönyt, vagy harisnyát. Ez megakadályozza a talaj belemosódását a vízgyűjtő rétegbe. Az üvegedény magasságától függően töltsünk be 5-10 cm csíramentes termőföldet, és terítsük el kiskanállal, sőt akár hegyeket és völgyeket is kialakíthatunk. A növényeket úgy ültessük, hogy a magasabbak legyenek hátul, és a néző felé egyre alacsonyabbak kövessék egymást. Fontos, hogy a levelek ne érintsék az üvegfalat, mert attól bebarnulnak. Szükség esetén tisztítsuk az üvegfalat hurkapálcára csavart vattával. A vicces kedvűek betehetnek a növények közé mini tigrist, mini buddhát, mini törpét. Téli időszakban próbáljuk olyan helyre rakni a terráriumot, ahol nincs túl meleg, van elég szórt fény, de nem éri közvetlen napsütés. Locsolni csak egész ritkán kell, majd látjuk ha kiszárad a termőföld réteg. Inkább azt érdemes figyelni, hogy nincs-e túl nagy pára odabenn, mert akkor le kell emelni a terrárium fedelet, és hagyni kell kipárologni a vizet belőle. Időnként tápozhatunk, ha sárgulni kezdenek a levelek, de a szokásos mennyiség negyede is elég. Évente egyszer komplett cseréljük ki a termőföldet. Talán a legfontosabb része a karbantartásnak, hogy az elhalt növényi részeket mindig vegyük ki, és a felfelé törekvő hajtásokat mindig vágjuk vissza, így nem alakul ki káosz a növényi kultúra helyén.

– A tervezés nulladik lépéseként gondoljuk végig, hogy milyen jellegű részekre tagolódik a kert, és milyen térkő burkolatok találhatók a különböző területeken. Így a növényválasztást a hely hangulatához és a térkövek stílusához tudjuk igazítani. Építhetünk például erdei hangulatú terráriumot olyan helyre, ahol rusztikus a térkő, és a növényzet többségében örökzöld cserje vagy fa. Ehhez az erdőből, vagy a virágüzletből szereznünk kell mohát, kisebb fajta páfrányt, kavicsokat, apró fadarabokat és tobozokat. Többek közt olyan növényeket telepíthetünk ebbe a minikertbe, mint az illatos ibolya, a földi eper, a macskatalp, és a vénuszfodorka.

– A kert pázsittal borított részeihez vezető térköves útra tervezzünk egy füves minikertet. Ehhez találunk alapanyagot a közeli réteken, vagy a saját kertünkben, de vásárolhatunk is pl. korzikai mentát, tündérfürtöt, vagy labradori ibolyát. A növényválasztás követheti a térkő színét, hangulatát. Pl. ha rusztikus a térkő, akkor kerülhet pici sziklakert a terráriumba. Ha világos színű a térkő, akkor tehetünk kis fehér kavicsokat az üvegedényünkbe.

– A kert pázsittal borított részeihez vezető térköves útra tervezzünk egy füves minikertet. Ehhez találunk alapanyagot a közeli réteken, vagy a saját kertünkben, de vásárolhatunk is pl. korzikai mentát, tündérfürtöt, vagy labradori ibolyát. A növényválasztás követheti a térkő színét, hangulatát. Pl. ha rusztikus a térkő, akkor kerülhet pici sziklakert a terráriumba. Ha világos színű a térkő, akkor tehetünk kis fehér kavicsokat az üvegedényünkbe.

– A virágágyás közelében lévő térkőre, napsütötte részekre tervezhetünk színes trópusi zöldség kertet. Sajnos ilyen növényeket nem fogunk találni a közeli réten, el kell kocogni a virágboltba, és meg kell vásárolnunk őket. A legjobb lenne mini pálmafákat venni, de sajnos az nem szokott lenni a virágosnál. Helyette kérjünk ezüst pileát, csipkeharasztot, aprólevelű üvegcsalánt, színes levelű amarántot, mert ezek viszont vannak. Ebben az esetben inkább a növények színével tudunk a térkőhöz és a kertrész hangulatához közelíteni.

Természetesen az egész folyamatot meg is lehet fordítani, és a terráriumhoz igazítani a térkövet. Ehhez az érvényes térkő ár jegyzéket itt tekintheti meg: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?