Téli feladatok a térköves kertekben

– Milyen feladataink vannak télen térköves kert tulajdonosként? –

Januárban a kerti munka nem annyira vonzó, mint a kellemes, meleg napokon. Hideg is van, sötét is van, és bőven elég dolgunk van a kerten kívül is. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy vannak olyan feladatok egy térköves kertben, amelyeket nem éri meg elfelejteni. A teljesség igénye nélkül pl. a fagyérzékeny növények letakarása, az átteleltetett növények locsolása langyos vízzel, a kerti tó téliesítése, az örökzöldek összekötözése, és nem utolsó sorban a madárházikó feltöltése madáreleséggel. Ha minden kész, akkor jöhet a jutalom gyönyörködés a színes énekes madarakban, de előtte nézzük át pontosan miből állnak a téli feladatok a térköves kertben, részletesen:


A legfontosabb téli teendők a térköves kertben

– A legjobb, ha az összes növényt felleltározzuk a kertben, így biztosan megtaláljuk a fagyra érzékenyeket. A hagymás növények hagymáit most még van értelme kiásni, és bevinni, mielőtt elfagynak. Az évelők többsége érzékeny a hidegre, ezeket a többi fagyérzékeny fajtával együtt takarjuk be száraz lombbal, vagy szalmával. Ha rendelkezünk térkőből vagy másból épített magaságyással, akkor az egész felületét fedjük be kukoricaszárral, nádszövettel, esetleg fátyolfóliával, de mindenképp porózus anyaggal, hogy jussanak levegőhöz is a növények.

– Cserepes és dézsás növényeink télen védtelenek a hideg és a szárazság ellen, ezért ezek szárát is takarjuk le jutaszövettel, vagy szalmával, és hetente locsoljuk meg őket langyos vízzel. Ha kifolyik valamennyi víz a dézsás növények alatti térkőre, nem kell aggódni, nem fog felfagyni a burkolat. Csak a színe lesz más a vizes térkőnek, mivel ilyenkor akár több napig is eltarthat a száradás.

– A kerti tóból kiemelt cserepes növényeket kiteleltethetjük, ha a tó vize túl sekély lenne. Vastagon takarjuk be őket szalmával, vagy vermeljük be őket kb. 15 cm-re a talaj alá. Mivel a halak többnyire elvermelik magukat télire a tóban, ezért a kerti tó körüli térkő burkolat csúszásmentesítését kizárólag seprűvel és hólapáttal végezzük, semmiképp ne használjunk semmilyen vegyszert!

– Az örökzöld cserjék lombját és ágait károsíthatja a téli csapadék, ezért alulról felfelé spirálisan kötözzük össze az ágakat egy erős madzaggal, vagy dróttal. A cserjék alatt lévő térkő ilyenkor sokkal jobban láthatóvá válik, tisztítsuk meg a lehullott levelektől és egyébb növényi hulladéktól, így sokkal szebb lesz az összkép a kötözés ellenére is.

– Ha esetleg most találjuk meg a korábban megvásárolt virághagymákat, nagyon gyorsan ültessük el, mert a hagymáknak szükségük van egy nyugalmi időszakra, amikor gyökeret eresztenek. Elvileg az ültetésre a késő őszi napok a legjobbak, de szerencsés esetben jöhetnek melegebb napok tavaszig, és behozhatják a lemaradást a gyökerek. Az elültetett hagymákat napsütéses időben kaspóval együtt helyezzük ki a déli fekvésű terasz térkövére, vagy a ház körüli térkő burkolat naposabb szakaszára.

– A lehullott lomb eltakarítása tipikusan olyan feladat, amellyel soha nincs kész az ember, mert minden takarítás után hoz még belőle a szél valamennyit. Ha nincs nagy fagy, akkor fogjuk a gereblyét, és tisztítsuk meg legalább a gyepet és a térkő burkolatokat. A bomló avartól a gyep kikopik, és a kopaszon maradt részeket elkezdik kitölteni a gyomok. A térkő burkolaton pedig barna foltokat hagynak bizonyos falevelek, mint például a diófa levele.

– A madaraknak ilyenkor van legnagyobb szükségük a segítségünkre, ezért az igazi természetbarátok ilyenkor beruháznak egy kisebb összeget a legjobb madáreleségekre. Ezután kezdhetik is feltörni a malacperselyt, mert ettől kezdve a madárkák számítani fognak rá, hogy mindig fel lesz töltve az ingyenkonyha. Arra figyelni kell még a madár barátoknak is, hogy a madáretetőt ne közvetlen a térkő fölé akasszák, mert a madárkák a terített asztal láttán örömükben telibe piszkítják a térkövet, nem tehetnek róla. Persze van akinek ez járulékos veszteség, mivel kárpótólja a gyönyörű énekes madarak látványa.

Aki mindennel kész, és már a madarakat is unja, az nézze inkább az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?