Téliesített növényházak térkővel burkolva

– Hogyan téliesítsük a térkővel burkolt növényházat? –

Néhány évszázada még arisztokrata hobbi volt az, hogy télen a növényházban üldögélve múlatja az időt valaki. Most újra hódítanak az üvegteraszok és télikertek, melyek célja ma sem igazán a növénytermesztés, sokkal inkább a kikapcsolódás télen-nyáron, és a mediterrán növények átteleltetése. Ennek megfelelően a növényházaknak manapság nemcsak a növények igényeinek kell megfelelniük, hanem a beltéri helyiségekhez hasonló hőszigetelési, árnyékolási, szellőzési és vízszigetelő tulajdonságokkal kell rendelkezniük. A folytatásban átnézzük, hogy mit kell tenni egy növényház téliesítéséhez, és milyen térkővel érdemes leburkolni:


A növényházak téliesítése, megfelelő térkő választása

– A legtöbb esetben a pihenésre szánt növényház közvetlen kapcsolódik a lakóépülethez, így alkalmazkodni kell a növények és az emberek igényeihez is. A sok pára például jó a növényeknek, de nem jó az embereknek. A kis mértékű beázás egyáltalán nem probléma a növényeknek, viszont az emberek és a berendezési tárgyak egyáltalán nem szeretik. A hőmérsékletnek és a fényviszonyoknak valamennyire szabályozhatónak kell lenniük, mert télen jól esik bármennyi fény és bármennyi meleg, de nyáron ezek a dolgok károsak lehetnek embernek és növénynek egyaránt.

– A fenti tényezők miatt a növényház téliesítése, pihenésre is alkalmassá tétele megköveteli, hogy a növényház fűthető legyen, hőszigetelt legyen, szellőztethető és árnyékolható legyen, és még vízszigetelő is. A térkő burkolat választásnak inkább stílus szempontjából lesz jelentősége, de praktikussági szempontok is közrejátszanak a választásnál.

– Az üveg falú és üveg tetejű növényházak remekül befogják a napfényt, és hasznosítják a napsugarak melegítő erejét. Ezért nem is érdemes különösen beruházni a fűtés biztosítására, egy 2 kilowattos fűtő ventilátort tegyünk az egyik sarokba a térkő burkolatra, megfelelően beállítva képes lesz 10-15 fokon tartani a helyiséget különösen nagy energiafelhasználás nélkül. Persze ez akkor igaz, ha az üvegfalak legalább 10 mm vastagságúak, és a meleg nem tud elszökni az illesztéseknél, illetve a házfal és a növényház találkozásánál. A fűtésre rá tud segíteni a sötét színű térkő burkolat, lehetőleg válasszunk fekete vagy sötétbarna térkövet, mivel ez elnyeli a napsugarakat, és felmelegszik, majd napnyugta után kiadja magából a meleget, mint az aszfalt nyáron.

– A téli időszakra felkészített növényházat nyilván a nyári időszakban is használni szeretnénk, ezért gondolni kell arra is, hogy a tél végén hogyan nyáriasítsuk vissza a rendszert. Nyáron nyilván nem lesz szükség a fűtésre, azt húzzuk ki az elektromos hálózatból, és tegyük el nyár végéig. A túlmelegedés ellen védekezzünk szellőztető rendszerrel, ez lehet egyszerűen annyi, hogy bukóra nyitható ablakokat szerelünk be fejjel lefelé, így egész nyáron nyitva lehet anélkül, hogy beesne az eső. Persze nem baj, ha rendelkezünk automatizált szellőztető rendszerrel, ha elbírja a pénztárcánk. Egy igen lényeges pontja a nyári üzemmódnak az árnyékolás, mivel nyáron annyi a fény, hogy már ki kell zárni. Világos színű napvitorla a legolcsóbb megoldás, méghozzá az üvegtető alá behelyezve belülről, így nem kell időjárásállónak lennie, és nem kell annyira rögzíteni, mintha kívül lenne. De ehhez jól szellőztethetőnek kell lennie a növényháznak, mivel a visszavert meleg bent marad a helyiségben. Ilyen szempontból előnyösebb a külső árnyékolás, megfelelő rögzítéssel. A leárnyékolt növényházban a sötét térkő nem fog annyi napfényt kapni, hogy átmelegedjen, ha mégis, akkor sajnos a déli üvegfalat is le kell árnyékolni valamivel. A nagy hő- és páraingadozás nem fog ártani a térkőnek, a hőmozgást kiküszöböli a térkövek közötti legalább 2-3 mm-es fuga, illetve a térkő felületére kerülő párakicsapódás és esetleges beázás is szépen el fog szivárogni a térkövek közötti fugákon át.

A növényházak járófelületeit akár most télen is le lehet térkövezni, ehhez érdemes térkő termékeink aktuális árait megtekinteni itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?