You are currently viewing Téli fakivágás térkő burkolaton

Téli fakivágás térkő burkolaton

– Hogyan vágjunk ki feleslegessé vált fát térkövezett területen? –

Ha muszáj kivágnunk a kertben egy vagy több fát, erre a legalkalmasabb időszak a késő ősz és a tél, már amennyiben nincs hóvihar, vagy tartós fagy. A kicsi és közepes fákat házi barkács módszerekkel is el tudjuk intézni, a nagyokhoz már jobb ha szakembert hívunk. A felaprított ágakat és törzset megfelelően tárolva megalapozhatjuk a nyári szalonnasütést. A fakivágással járó engedélyeztetési kötelezettségről, a házat és a térkő burkolatot megkímélő módszerekről, és a térkő megsüllyedésének megelőzéséről szól a folytatás:


A fakivágás engedélyeztetése, végrehajtása, és a térkő helyreállítása

– A fakivágást a saját telkünkön belül a legtöbb esetben nem kell engedélyeztetnünk, de tudni kell, hogy a helyi önkormányzatok rendelkezhetnek másképp, például Budapest több kerületében is hozott ilyen rendeletet az önkormányzat. Nemcsak engedélyhez kötheti az önkormányzat a fakivágást, hanem kötelezhet a fa pótlására, helyszíni szemlén ellenőrizhet is, vagy pénzbeli hozzájárulásra is kötelezhet a fa pótlásra, ami akár százezer forintos nagyságrend is lehet. A fakivágás előtt tehát mindenképp tájékozódjunk a helyi rendeletekről a témában, mert büntetési joga is van az önkormányzatnak, ha nem tartjuk be a rendeletet.

– Közterületen sokkal egyszerűbb a helyzet, mert általános szabály az, hogy tilos bármilyen közterületen álló fát engedély nélkül kivágni. Engedélyt lehet kérni abban az esetben, ha a fa akadályozza az építkezést, közmű építést, útépítést, vagy a biztonságos közlekedést. Életveszélyes helyzet esetén nem kell megvárni az engedélyt, ilyenkor azonnal meg kell kezdeni az életveszélyes fa kivágását.

– Miután mindenkinek mindent bejelentettünk, és megkaptuk a szükséges engedélyeket, akár el is kezdhetnénk a munkát. Az enyhébb februári napok pont ideálisak a korhadófélben lévő és a kiszáradt fák eltávolítására, ilyenkor ugyanis nem jár együtt a munkával lombhulladék, a maradék levelüket is ledobják a fák. Az első feladat a dőlés irányának meghatározása. Ezután ebből az irányból egy dinnyeszelet alakú részt kivágunk, ez a dőlésirányító vágás. Ez felett 3 cm-rel kezdjük a fatörzs szemközti oldaláról a tényleges vízszintes vágást. Ha a vízszintes vágást nem megfelelően végezzük, és beleszakad a dőlésirányító vágásba, akkor sajnos félő, hogy nem a kijelölt irányba fog dőlni a fa, hanem arra, amerre nehezebbek az ágak. Magát a dőlést elő lehet segíteni kézi nyomással, vagy kötéllel. Mivel a köteles húzás esetén magunk felé kell húzni a fatörzset, ezért a kötél hosszát nagyon körültekintően határozzuk meg, inkább hosszabb legyen, mint rövidebb a kelleténél.

– A dőlésirány meghatározásánál igyekezzünk úgy választani, hogy ne veszélyeztessünk emberéletet, vagyontárgyakat, és ha lehet még a térkő burkolatot sem. Nyilván ezek közül a legkönnyebben pótolható a térkő, ha szükséges. Pont ez a nagy előnye a térkövezett felületeknek, hogy a sérült köveket akár egyesével is ki lehet cserélni, ehhez nem kell komplett gépsort kirendelni, mint egy aszfaltozott útnál. A kivágott fa súlyától a térkő burkolatnak nem volna szabad megsüllyednie, ha mégis ez történt, akkor viszont mégis hívjunk ki egy térkövező brigádot, akik a megsüllyedt alapot helyreállítják, és csak ezután cseréljük, vagy cseréltessük ki a sérült térköveket.

– Egy teljesen más helyzet, amikor a fa törzse szorosan körbe lett burkolva térkővel. Ilyenkor a fa ledöntése és a fatörzs eltávolítása után újra kell építtetni a térkő burkolat alapját a legalsó rétegtől kezdve. Ezzel egyáltalán nem érdemes házilag próbálkozni, mivel a gyökérzet eltávolítása során legalább egy köbméternyi talajt kell kiszedni, és ez visszatöltés után akár 3 évig is tömörödhet a térkő burkolat alatt, attól függően, hogy mennyi vizet kap és mekkora nyomást. A térkő burkolással foglalkozó brigád megfelelő nagyságú zúzott kővel bekeverve a kiszedett földet, majd géppel betömörítve a rétegeket, jó minőségű térkő alapot tud kialakítani a kivágott fa helyén.

A fakivágás után menthetetlen térkövek pótlását kezdje a friss térkő áraink megtekintésével itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?