You are currently viewing Térkövezett kert gondozás mentesen

Térkövezett kert gondozás mentesen

– Hogyan alakítsunk ki gondozás mentes kertet térkővel? –

Rohanó életvitelünk mellett egyre kevésbé fér bele az időnkbe a térkövezett kert gondozása, fenntartása. Optimális esetben a kertész megcsinálja helyettünk a munkát, de még ennél is kellemesebb, ha a kert nem igényel gondozást, vagy csak nagyon keveset. A megoldás kulcsa az, hogy olyan növényeket ültessünk, amelyek kevés ápolás mellett is szépen fejlődnek, és nem igényelnek sok törődést. A folytatásban bemutatjuk azokat a kert tervezési trükköket, és azokat a növény fajtákat, amelyek segítségével a térkövezett kert rendezett marad kevés gondozás mellett is:


A gondozás mentes térkövezett kert megtervezése és növényzete

– Azt rögtön az elején le kell tisztázzuk, hogy karbantartást egyáltalán nem igénylő kert nem létezik, és a kevés munkával fenntartható kert sosem lesz olyan szép, mint a folyamatosan gondozott. A kevés ápolást igénylő kert alapos és részletes tervezéssel, és némi rutinnal érhető el. Mivel a fajok terjedése viszonylag nehezen számítható ki előre, ezért egy kicsit rendezetlenebb képet fog mutatni a kevés karbantartást igénylő kert. Ezt ellensúlyozhatjuk természet közeli kerti elemekkel, és íves, lágy vonalat követő térkövezett kerti utakkal.

– A legnagyobb felületet elfoglaló növényünk a gyep, ebből olyan fajtát válasszunk, amely kicsit magasabbra nő a többinél, így ritkábban kell fűnyírással tölteni az időt. Létezik olyan gyep, amely hosszabbra nőtt állapotában is egészen rendezett képet mutat.

– A legfontosabb része az ilyen fajta kert tervezésének, hogy a természet közeliséget biztosító szerkezeti elemek a megfelelő helyre kerüljenek. Például a térkövezett kerti utak gondozás mentes felületeket biztosítanak, de a túl sok térkő rideggé teszi a kert hangulatát. Ha mégis túl sok lett a térkő a zöld felületekhez képest, akkor egy ügyes trükkel megoldhatjuk a problémát: ültessünk szegélynövényeket az út széleire ott, ahol túl soknak érezzük a térkövet. Azzal is fokozhatjuk a természet közeliséget, ha a térkő fugákat egész nagyra növeljük, akár egy cm hézagot is hagyhatunk a kövek között! A térkövek fugáiban hamar meg fog telepedni a moha, és más különböző magról szaporodó növények.

– A tervezési stratégia másik fontos része az, hogy a gyomosodásra hajlamos területeket borítsuk be folyami kaviccsal, és más talajtakarókkal. Például a térkővel burkolt kerti utak szegélyi mellett gyakran elkezdenek szaporodni a gyomnövények, ezért szórjuk be kaviccsal a térkő szegélye melletti sávot. Ha nincs semmi, ami megakadályozza a kavicsok szétszéledését pl. egy nagyobb eső esetén, akkor kénytelenek leszünk lerakni még egy sor szegélyt párhuzamosan a térkő szegélye mellett. Ne spóroljunk a talajtakaró növényekkel sem, ezek is jó sok gyomlálástól fognak megszabadítani minket.

– A térkővel és a talajtakaróval borított felületek arányát javíthatjuk a kert zöld részeihez képest azzal, ha térkövezett utak mentén, és közöttük vegyes virágágyásokat alakítunk ki olyan növényekkel, amelyek folyamatosan megújuló telepeket képeznek. Ilyenek pl. a hagymás növények, a krókuszok és a tulipánok, ezekkel azonban maximum áprilisig lesznek kitöltve a virágágyásnak szánt területek. További gondozás mentes fajták pl. az illatos mirhafű, a gyűszűvirág, és a kerti holdviola. Ezek a magjukat szétszóró, gyorsan terjedő növények elengedhetetlenek egy kevés karbantartást igénylő kertben, mert rövid időn belül önfenntartó kolóniákká fognak válni. Egy-két év után be fognak állni az erőviszonyok a növény kolóniák között, és büszke tulajdonosként sztorizgatva egyre szívesebben hangoztatjuk majd, hogy az egész tervezési folyamat a „lustaság fél egészség” jelszó alatt indult útjára.

A kanyargó kerti utak kialakításához szükség lesz az aktuális térkő áraink megtekintésére itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?