Télen is friss zöldségek a térkövezett kertben

– Hogyan alakítsunk ki télen is friss zöldségeket termő térkövezett kertet? –

Nem is gondolnánk mennyi zöldségfajta létezik, amely télen is termeszthető, és fogyasztható. Persze ezek nagyrészt kimondottan késői fajták, de lényeg az, hogy télen sem kell lemondanunk a frissen szedett zöldségekről, amelyek simán kenterbe verik az üvegházi társaikat. Kevesen feltételezik, de kifejezetten változatos téli étlapot szolgáltathat a kertünk. A növények ültetéséről, a kert elrendezéséről, és a térkövezett részek kialakításáról szól a folytatás:


A télen is termő zöldséges kert növényei és térkövei

– Sok őshonos zöldségfajta létezik, amelyek késő őszi vetéssel jól kiteleltethetők, ha nincs a szokásosnál szélsőségesebb hideg télen. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a növények fagytűrő képessége különböző egyéb tényezőktől is függ. Ilyen pl. a kiegyensúlyozott víz és tápanyag ellátás, valamint egy kevesek által ismert szabály a téli betakarításról. Ez a szabály az, hogy a megfagyott növényeket nem szabad megfogni, mert kiolvadás után a megsérült szövetek kásássá válnak és megbarnulnak, ezért gyakran hosszabb szünetet kell tartani a szedésben. Ilyen szempontból a melegágyással könnyebb bánni, mert ott egy -10 fokos éjszakai hőmérséklet esetén is a nappali órákra megint jóval nulla fölé emelkedik a hőmérséklet, és a kis mértékben fagyott levél-zöldségek egyszerűen kiengednek.

– A legfontosabb része a télen is termő zöldséges kert kialakításának az, hogy elkocogunk a gazdaboltba, vagy a vetőmag boltba, és kiválasztjuk a megfelelő télálló fajtákat. Ebben nagy segítség az, hogy az ilyen fajok neve egyértelműen utal a hideg tűrésre, mint például póréhagymából a „Blaugrüner Winter Eskimo”, leveles kelkáposztából a „Westerlander Winter”, retekből a „Blauer Herbst und Winter”. Néha a vetőmagos zacskó hátoldalát is el kell olvasni, itt egész konkrétan meg van adva a legkedvezőbb vetési és szedési időszak, valamint az, hogy a szabadban át lehet-e teleltetni. Meglepő módon levél-zöldségekből a legnagyobb a fajtaválaszték a téli kiadásból, ilyen pl. a „Vit” madársali, az „Escariol grün” cikória, vagy a cukorsüveg saláta, amely akár -7 fokig is bírja a fagyot, igazi túlélő.

– A betakarítást követően nem mindig eszünk meg mindent azonnal. A legtöbb zöldséget pincében a legjobb tárolni, sokat közülük homokba ágyazva még tovább el tudunk tárolni. A pince akkor lesz nedvesség szempontjából is ideális, ha nincs lebetonozva, sőt letérkövezve sem. Bár a térkő fugákat lehet olyan szélesre hagyni, hogy ott közlekedik a megfelelő mennyiségű nedvesség, de igazából a zöldségtárolásra használt pince annál jobb, minél kevesebb benne a beton és a térkő.

– Tulajdonképpen a térkőnek kint a kertben van a helye, elsősorban az ágyások között, hogy a sáros időszakokban is járhatóak legyenek a kerti utak, és akár még gumicsizma nélkül is ki tudjuk szaladni egy-két répáért vagy jégcsap retekért. Általában a hobbikertészek kedvelik a rusztikus stílusú téglahatású térköveket, valóban ennél jobb térkő burkolatot még nem nagyon találtak fel az ágyások közötti utak leburkolására. A térkő színe igazodhat a közeli épületrészek vagy a kerítés színéhez, azonban arra érdemes odafigyelni, hogy a rusztikus stílus akkor nem fog nagyon elütni a környezettől, ha a házon és a kerítésen is találhatók hasonló rusztikus elemek. A legjobb, ha a házon is megjelenik egy hasonló, csak vékonyabb térkő lábazati burkolatként, és akár a kerítés is épülhet ugyanilyen fajta térkőből, vagy legalább a kerítés lábazat készüljön hasonló burkoló kőből. Ugyanígy, ha tervezünk magaságyást a kertbe, lehetőleg azt is ugyanabból a térkőből építsük meg, mint amin megközelítjük az ágyást.

– A térkő választásnál azt is tartsuk észben, hogy a növényeket vagy megesszük, vagy kidobjuk a tél végéig, de a térkövet nem.

A télen is funkciónáló zöldséges kert térkövezése előtt mindenképp tekintse meg a friss térkő árakat itt: Térkő árak.

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?