You are currently viewing Tuja nélküli buja kert, térkővel

Tuja nélküli buja kert, térkővel

– Hogyan legyen buja kertünk tuja nélkül, megfelelően térkövezve? –

Az átlagos magyar kert két fő elemből áll: középen a gyepes terület, amelyet körbe szegélyeznek a tuják a telek határon. Mondjuk ki, egy ilyen elrendezés nem túl fantáziadús, nem is gyakorlatias, és kisgyermekeseknek sem ajánlható igazán, mert nem lesz nagy élmény a gyereknek. Az ilyen túl egyszerűsített kertnél több feladatot, de több élményt is jelent egy buja, cserjés, vadvirágos kert. Ehhez színes cserjéket, vadvirágos ágyásokat, magas díszfüveket és ezekhez illő térkövet válasszunk. A részletek a folytatásban következnek:


A fantáziadús, tuja mentes kert és térkő burkolatai

– Alapvetően nincs baj a tujával, egy könnyen karbantartható örökzöld, amely gondozás nélkül is szép, 6-7 méter magasságig nő, szimmetrikus kúp alakúra nő nyírás nélkül is. Ezek a tulajdonságok kiváló térhatárolóvá teszik, akár sövény helyett is alkalmazható, és nyírni sem kell. A smaragd tuja ráadásul olcsón beszerezhető, és gyorsan fejlődik. Persze vannak hátrányai is, pl. az, hogy magas a páraigénye, és ez öntözéssel nem pótolható, így sajnos az aszályosabb években tömegesen pusztulnak a tuják. A száraz időszakokban sajnos gyengülnek a növények, és egyre valószínűbb, hogy betegségeket fognak elkapni és elkezdenek barnulni.

– A tuja legjobb tulajdonsága az, hogy télen is élénk zöld, és tökéletesen zár a lombja, így élő zöldfalként használható. Alternatívaként hasonló tulajdonságokkal rendelkező fajták jöhetnek szóba. Néhány példa: a boróka kiváló fagy- és hőségtűrő faj, kevés fény és víz igénnyel, ráadásul ehető termése van, amelyből pálinkát is lehet főzni. A tiszafa is hasonló termetű növény, mint a tuja, viszonylag igénytelen a fényre, a vízre, a talajra, és bogyós termésére télen is özönlenek az énekes madarak. A babérmeggy sűrű leveleivel az ideális takaró növény, ráadásul különböző alfajai közül úgy választhatunk, hogy a kívánt magasságig takarjon, mivel van alacsony, közepes és magas változata.

– Ha formabontóak és tuja mentesek akarunk lenni, akkor a klasszikus szögletes, téglalap alakú elrendezés helyett tervezzünk íves, mozgalmas kertet. A kerti utakat íveljük meg egy kicsit, válasszunk olyan térkövet, amely ezt lehetővé teszi enyhén ívelt formájával. Ha csak szögletes térkővel tudunk tervezni, akkor a szokásosnál másfélszer nagyobb fugákkal dolgozzunk, ez lehetővé teszi, hogy a kanyarokban kicsit elforgassuk a térköveket egymáshoz képest. Mivel a gyerekek szeretnek bujkálni a cserjék mögött, alakítsunk ki nekik búvóhelyet a sorból kiugró vagy beugró cserjékkel. A cserjesor alá térkő helyett inkább kulé kavicsot használjunk talajtakarónak, ez barátságosabb környezet a gyerekeknek, és a látvány is természetesebb lesz így. Sövény helyett díszfüveket telepítsünk sűrűn egymás mellé. Jól fog mutatni, ha a sövény mentén téglahatású térkőből rakunk le egy-két sort, ez kiemeli a díszfüvek színét és formáját. A virágágyások is legyenek inkább sokszínűek, mozgalmasak, szakítsunk az egyhangúsággal. Az ágyások mentén lehet visszafogottabb színű a térkő burkolat, nincs rá szükség, hogy a térkövek színei túlszárnyalják a virágokét. A kertnek természetesen része marad az ápolt, élénk zöld gyep, de ez most egy szabálytalan alakú terület lesz a virágágyások és színes cserjék, valamint a térhatároló díszfüvek között. A pázsitot is egy-két sor térkővel válasszuk el a kert többi részétől, így a sokszínűség mellett még rendezett is lesz a látvány.

A tervezés során gyakran felmerül kérdésként a várható költség. Az aktuális térkő árakat tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?