Növények és térkövek fagyvédelme

– Hogyan védjük a fagytól a növényeinket és a térkő burkolatot? –

A tél végén beköszöntő fagyos időjárás sajnos károkat okoz a kertünkben. Nemcsak azért, mert a hó súlya elnyomja a tujafélék ágait, és a díszfüveket. Az őshonos fajták, amelyek télen kibírják a mínusz 15 fokot is, kora tavasszal már nem állják a fagyot, ha beindul a nedvkeringésük. A kert többi részét, mint pl. a térkövet már kevésbé kell félteni a szélsőséges időjárástól, de még a térkővel is lehet bajunk a február végi fagyok miatt. A károk elhárításáról, és megelőzéséről szól a folytatás:


Teendők a növények és a térkövek fagykárának elkerülése érdekében

– A fákat és cserjéket akkor éri a legnagyobb kár, ha rügyfakadás után jön még egy fagyhullám. Ez megelőzhető olyan szintetikus szerekkel, amelyek meghosszabbítják a nyugalmi időszakot, vagyis késleltetik a rügyezést. Ennek akár kiegészítése is lehet az a fajta megelőzés, hogy augusztus után már nem adunk a növényeinknek nitrogén alapú műtrágyát, így az új hajtások nem nőnek tovább, a meglévők pedig keményebbek és ellenállóbbak lesznek. Érdekes, hogy a nitrogén műtrágyák megvonása még a fűféléknél is segít abban, hogy jobban kiteleljenek. Egyes gyümölcsfajtáknál alkalmazható olyan permetezőszer, amely akár 3 héttel is eltolja a levelek megjelenését, ilyen pl. a szőlő, az alma és az őszibarack.

– Erős hőingadozástól a gyümölcsfák kérge berepedhet, majd a sérült terület már könnyen válik kórokozók tanyájává. Az egész folyamat megelőzhető, ha a fák törzsét bekenjük mésszel, vagy ha nincs mész, akkor használjunk kartonpapírt, hullámpapírt.

– A hagymás és gumós virágok ágyásait fakéreg szétszórásával védjük meg a felső földréteg megfagyásától, ezáltal megmenthetjük őket a fagyhaláltól. Szintén a fakéreg, és a lehullott lomb ráhúzása a cserjék törzsére védelmet ad a kemény fagyok idején a növényeknek.

– A térkővel biztos, hogy nem lesz annyi teendőnk, mint a növényekkel. Alapvetően a fagy nem tud kárt tenni magában a térkőben, mivel nem porózus, így nincs jelen annyi víz, amennyinek a megfagyása gondot okozhatna. Viszont lehet probléma a térkő alapja miatt, pl. ha betonból, vagy vasbetonból készült, és a víz késő ősszel nem tud eltávozni róla, hanem megfagy és megemeli a fölötte lévő térkövet. Aztán később, tavasszal megolvad a jégréteg, és a kövek visszavándorolnak a helyükre, de addig csúnya lesz a térkő burkolat, és nehezített pálya lesz, amikor az ember megpróbál végigmenni rajta. Ha már betont kellett a térkő alá tenni, akkor a legjobb megelőzés az, ha figyelünk a kivitelezésnél arra, hogy megfelelő lejtése legyen a beton alapnak, és olyan irányba lejtsen, ahol majd el tud szikkadni, vagy össze tud gyűlni a csapadékvíz. Kissé macerás, de az is jó módszer, ha lyukakat fúrunk a vasbetonba, és kialakítjuk a víz útját.

– A szakirodalom szerint a térkő alapjául szolgáló anyagok közül a legjobb az útalapnak bekevert murva. Ha kapható, akkor próbáljuk így kérni a helyi tüzépen, vagy kérjünk a 20/55-ös szemnagyság mellé még egy adag kőlisztet is, és magunknak keverjük be. A megfelelően betömörített murva alap elég stabil és fagyálló lesz, nem tud ártani neki még olyan szélsőséges időjárás sem, mint amit a napokban tapasztalunk. Problémát akkor fogunk tapasztalni, ha olyan murvát veszünk, amely tele van 50 mm-es vagy nagyobb szemekkel, amelyek túl porózusak, és csak látszólag fagyállóak. A nagyméretű, porózus darabok sajnos 2-3 tél elteltével elkezdenek széthasadni a fagytól, és a fentről érkező nyomás hatására szétnyomódnak, ezáltal az egész térkő burkolat süllyedni fog. Erre a jelenségre egy megelőző lépés létezik: ne vegyünk ilyen rossz minőségű murvát, kérjünk véleményt az ismerősöktől, és a helyi mesteremberektől, nehogy pórul járjunk. Ne mások tanuljanak a mi kárunkból, sokkal jobban esik fordítva.

A zord időjárás miatt jelenleg csak tervezni lehet a térkő lerakást. A költségterv összeállításában segít a friss térkő árak áttekintése itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?