Ingatlan és térkő piaci hírek

– Hogyan változik az ingatlanpiaci helyzet és a térkövek árszínvonala 2018-ban? –

A magyar ingatlan piac az elmúlt néhány évben többször is az európai élmezőnyben szerepelt a lakás árak emelkedése és a kiadott lakásépítési engedélyek szempontjából. A Statisztikai Hivatal szerint 2017-ben már csökkent a drágulás üteme az előző évhez képest, de ez még mindig 10%-os drágulást jelent. Örül is ennek, aki elad, és bosszankodik aki most épp venne ingatlant. Az új építésű ingatlanok építtetői is azt tapasztalják, hogy a növekvő kereslet miatt nőttek a szakemberek árai, és az építőanyagok árai is felfelé mozdultak, ez igaz a térkő iparágra is. Az okokról és a várható tendenciákról a folytatásban lesz szó:


Trendek az ingatlanpiacon és a térkő árakban 2018-ban

– A gazdasági környezet, a lakáshitelek piaca, és a lakosság jövedelmi helyzete a három legfontosabb tényező az ingatlanárak szempontjából. A javuló gazdasági környezet húzza magával a jobb jövedelmeket, és ez jótékony hatással van a lakáshitel kínálatra, ezért megnő az ingatlan vásárlási kedv, és ez nyilván felfelé mozdítja az ingatlan árakat is. Az építőipari szakemberek kapacitásai hosszú időre le vannak kötve, a vevő számára sok esetben fontosabb kérdés lett a rövid határidő, mint az ár. Az építőanyagok, köztük a térkő ára is megemelkedett a kereslet növekedésével arányosan. A jövedelmek emelkedése miatt minden termék és szolgáltatás ára is törvényszerűen emelkedik. Ennek megfelelően 2017 második félévben a térkő árak is erősen megemelkedtek, és valószínű 2018 első félévben még tovább drágulnak a térkövek. Ennek ellenére a kereslet nem csökkent, sőt jelenleg inkább úgy néz ki, hogy 2018-ban nőni fog az igény a térkő termékekre.

– A legtöbb esetben az ingatlan vásárlás, a lakás felújítás és a térkövezés nem saját zsebből történik. Statisztika szerint a finanszírozást az esetek 7%-ában oldják meg a családi kasszából vagy családon belüli hitelből. Ennél jelentősebb réteg, 34% vásárol a hitelintézeteknél lekötött különféle befektetésekből, mint pl. államkötvény, vállalati kötvény, részvény, hosszabb távú lekötött betétek, lakás előtakarékossági termékek. Ezek mellé könnyebben lehet ugyanannál a banknál, vagy más banknál hitelhez jutni, kiegészítve a hitel összegét az állami támogatások valamelyikével, pl. CSOK-kal. A családok 59%-a gondolja úgy, hogy állami támogatásból és hitelből fogja finanszírozni az ingatlan vásárlást, felújítást és a térkövezést. Természetesen egy külön kategóriát képeznek azok, akik a jelenlegi ingatlanjuk eladásából finanszírozzák az újonnan vásárol ingatlan megvásárlását, átalakítását, felújítását.

– A hitel felvétele előtt jó tudni, hogy pontosan milyen költségekkel jár az ingatlan megvásárlása átírással, illetékkel, ügyvédi költségekkel. Ugyanígy az ingatlanok felújításánál is minden költség tételre kérjünk részletes árajánlatot. A térkövezésnél úgy kalkulálhatunk, hogy általában a térkő beszerzési árának 2-3-szorosa a beépítés költsége, ha megfelelő alapot készíttetünk a burkolatnak. A hitel kínálatot áttekintve azt látjuk, hogy olcsóbbak a jegybanki alapkamattal együtt mozgó változó kamatozású hitelek, de a devizahiteles ügyekből tanulva vegyük figyelembe, hogy a 0,9%-os szintről már csak emelkedni fog az alapkamat, és így a törlesztőrészletünk kamat tartalma akár 4-5-szörösére is emelkedhet. A biztonságos fix kamatozású hiteleket akár 15-20 évre felvehetjük, illetve a lakás előtakarékossági lehetőségek közül pl. a Fundamenta a hozammal és állami támogatással növelt érték folyósítása után hosszú távú, garantáltan fix kamatozású hitelt biztosít az ügyfeleinek. Természetesen térkő vásárlásra és kivitelezésre is fordíthatók a kiutalt összegek.

A hitel felvétel előtt, vagy a Fundamenta szerződés aláírása előtt készítsünk vázlatos költségtervet, ehhez szükség lesz az aktuális térkő árak áttekintésére itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?