Romantika és rend a térköves kertben

– Hogyan tervezzünk romantikus vagy rendezett kertet térkővel? –

A nagy park tervezők egyik alapvető eszköze a látótengely alapján történő tervezés, ami azt jelenti, hogy egy gyakran használt helyről nézve veszünk a kertben egy távoli, vonzó pontot, amelyet kihangsúlyozunk. Ez sokkal nagyobbnak és érdekesebbnek láttatja a kertet. A kijelölt pontok közötti tengely mentén egymáshoz kapcsolódó kerti egységeket alakíthatunk ki. Az egyenes tengely mentén, szimmetrikusan elrendezett kert harmonikus, rendezett képet mutat. Ezzel szemben az ívelt kerti út rejtett zugokkal romantikát fog sugározni, és kíváncsiságot ébreszt. A két fő irányzathoz kapcsolódó térköves utakhoz használható térkő típusokról és a kert tervezés további fortélyairól szól a folytatás:


Mitől függ, hogy romantika vagy rend uralkodik a térköves kertben?

– A tökéletesen tervezett kertben a fő látótengely mentén egymáshoz kapcsolódó, kiemelt kerti egységek követik egymást. Fontos, hogy az egységek között megmaradjon az átlátás a kert végében a kiemelt, markáns látványosság irányában. Persze a helyi adottságokat figyelembe kel vennünk, például a kerten belüli szintkülönbségek nem mindig teszik lehetővé, hogy ellássunk a telek határig. Ilyenkor nincs lehetőség az egyenes tengelyű, szimmetrikus kert kialakításra, csak a titokzatosan zegzugos, romantikus irányvonalat tudjuk követni.

– Nézzünk először az egyenes tengelyű kert kialakításhoz néhány ötletet. A látótér középpontjában az egyenes nyomvonalú térköves út fog futni. Ilyen célra szinte bármilyen térkő megfelel, amely illik a környezethez. Örök trendi a téglahatású rusztikus térkő, és a természetes kövekhez hasonlító, lehetőleg színes, rusztikus térkövek. A kerti utak általában hangulatosabbak, ha a kisebb méretű térkőből vannak kirakva. Az egyenes vonalú utaknál nem szükséges nagy fugával rakni a térkövet, ilyenkor ez ízlés dolga, lehet szorosan rakni 2-3 mm fugával, de nem muszáj.

– Az egyenes tengelyű kerteknél a térköves utat szegélyezhetjük virágágyásokkal, kisebb gömb alakúra formázott örökzöldekkel, vagy egyenes sövénnyel. Nagyobb egységekre tagolhatjuk a kertet embermagasságú sövényfalakkal, vagy pl. tiszafa sorral, amelyeken átlátható nyílásokat hagyunk nyitva a látótengely mentén. Még jobban kiemelhetjük a kijelölt távoli látványelemet azzal, ha kapura emlékeztető zöld boltívet alakítunk ki a térköves út felett. Ehhez futtatórácsból kell kialakítanunk az ívet, és rávezetni a növény hajtásait, pl. a sövényt át lehet így vezetni a térkő felett.

– A romantikus hangulatú zegzugos kert esetén a térkővel burkolt ösvény és a tekintetünk más irányt követ. A távolban végül találkozik a térköves út és a látótengely végpontja, de útközben az ösvény ívei mentén haladva különböző szögekből látjuk a kert különböző egységeit. A legjobb, ha a kiindulási pontból nézve részben láthatóvá tesszük a beugrókban eldugott látványelemet, de ezzel csak felébresztjük a kíváncsiságot, hogy van ott valami felfedezni való, pl. egy kovácsoltvas kerti pad, vagy egy kis szökőkút.

– A kanyargós ösvény kialakításához határozottan kisméretű térkőre van szükség, mivel az íveket nem lehet kijátszani a nagy térkövekkel. Az ívek lekövetéséhez el kell fordítani egy-egy térkövet a többihez képest, ezzel viszont az egyik oldalon nagyobb fugák keletkeznek, mint a másik oldalon. Ez csak úgy kompenzálható, ha kicsik a térkövek és nagyok a fugák, így a szem nem veszi észre a sok kis kövön eloszló szabálytalanságokat. A legjobb ilyen célra a macskakő formájú térkő, mivel az ívelt oldalú kövek elfordítása után még kevésbé látjuk a fuga szélességek váltakozását. Az ívelt térköves út mentén erőltetett lenne az egyenes vonalú, téglalap alakú sövényablak, ebben az esetben kör alakúra kell kialakítani a térkő feletti „zöldkaput”.

A felsorolt térkövek beszerzése előtt az aktuális térkő árakat áttekinteni itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?