Tavaszi megújulás térköves kertekben

Hogyan újítsuk meg tavasszal a kertet és a térkövet?

Ahogy a házunk többi részét, ugyanúgy a kertet és a térkövet is időnként fel kell újítani, mert előbb-utóbb látszani fog a kerten is, hogy elöregedett. A térkő burkolatok felturbózása mellett a lágyszárú évelők, a fák és a bokrok tavaszi „fiatalításáról” szól a cikk folytatása:

A térkő és a kert frissítése tavasszal

A lágyszárú növények 4-6 évig szinte gondozás mentesen élnek és virulnak, viszont ezután elkezdenek középről kifelé ritkulni, és a gyökerük is egyre jobban elkezd kiemelkedni a talajból. A fagyok ellen védtelen gyökér télen sérül, tavasszal később kezd hajtani, lassabban fog növekedni, gyéren fog virágozni. Átmeneti megoldásnak elfogadható az, hogy a talajt rátöltjük a kiemelkedő gyökérzetre, de ettől nagy csodát ne várjunk. Az igazi segítség a növénynek, ha kiássuk, megtisztítjuk az elhalt részektől, és átültetjük a kert más részére. Jó megoldás a különböző fajták cserélgetése, mivel ezek tápanyag igénye is különbözik, emiatt a csere után mindkét növény jobban fog fejlődni az új helyén. Extra felüdülés lesz a lágyszárú növénynek, ha az átültetéssel együtt meg is trágyázzuk, vagy legalább egy kis virágfölddel megkínáljuk.

– A cserjék fiatalítása is akkor szükséges, ha látható módon kiritkul a közepük, felkopaszodnak az ágaik, vesszőik, és csökken a levelek száma az új hajtásokon. A megoldás a fűrész és a metszőolló, nagyon nem lehet elrontani sem, mivel ilyenkor már nagyobb baj a metszés elmaradása, mint a teljesen szakszerűtlen metszés. De ha esetleg valaki profi módon akar metszeni, azt úgy kell, hogy a felkopaszodott ágakat a harmadánál kell levágni úgy, hogy lehetőleg minden ág kapjon elég fényt. Minél fiatalabb az ág, annál jobban metsszük vissza. A vastag, idős szárakat tőből vágjuk el, így gyökérről tud fiatalodni a növény. A metszést ősszel és tavasszal végezzük, mindig újra ellenőrizve, hogy az új hajtások egészségesek-e, és nem árnyékolják-e egymást. A fák esetében szinte ugyanez az eljárás, de a fákon a vágott felületeket le kell kezelni faseb-kezelő szerrel. A fáknak is kell biztosítani időnként tápanyag utánpótlást, ehhez a törzs körül üssünk le a talajba 4-5 helyre karót, majd húzzuk ki. A keletkező lyukakba töltsük be a szerves trágyát, vagy műtrágyát, így közvetlen a gyökérzónába tudjuk küldeni a tápanyagokat.

– A térkő különösebb gondozást nem igényel sem tavasszal, sem ősszel. Ha jó a burkolat alapja, akkor a fagy hatására nem mozdulhatnak el semmilyen irányban a térkövek. Az alapot nem sajnos nem mindig sikerül jó minőségű fagyálló anyagból elkészítenie a mesternek, ez okozhat süllyedést akár évekkel a térkövezés után is. De maga a térkő teljes mértékben fagyálló és kopásálló, nem amortizálódik sem az időjárástól, sem a normális használattól. Csak a kövek felületén felgyülemlett szennyeződések, valamint a fugákba telepedett mohák és gyomok miatt lesz idővel kevésbé esztétikus látvány a térkövezett felület. Néhány évente érdemes egy nagyobb karbantartásra rávenni magunkat. Ilyenkor nézzük át a szokásosnál alaposabban a térköveket, ha van benne olajfoltos, esetleg törött, akkor ezeket a legjobb kiszedni és pótolni egy ugyanolyan színű új térkővel. Persze a régi kövek mellett virítani fognak az újak, ezen egyedül a nagynyomású mosó segít. A vízsugár kicsapja a térkő pórusaiból a több éves lerakódásokat, az összeállt port és sarat. Nyilván a víz nem válogat, a térkövek közötti fugákból is mindent ki fog verni, nemcsak a gyomot és a mohát, de még a fugázó homokot is. Ebben az esetben a befejező művelet az, hogy újra kitöltjük a térkövek fugáit száraz besöprő homokkal. A végén ne felejtsünk el megállni és örülni a látványnak legalább egy bodzás sör elfogyasztásának idejére.

A cserére szánt és az új térkövek megvásárlása előtt mindenképp tekintse át a friss térkő árakat itt:: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?