Gyep fiatalítás térköves kertekben

– Mit tegyünk, ha a füves felületek elkezdenek öregedni a térkövezett kertünkben? –

Amikor sárgul, ritkul, foltosodik a gyep, akkor sokan azt hiszik, hogy be kell szántani az egészet és nulláról újrakezdeni a gyepesítést. Egyáltalán nem biztos, hogy ekkora erőfeszítéssel lehet csak megoldani a problémát, főleg tavasszal esélyes, hogy csak a hónyomás és a fagy az oka a fű öregedésének. Ilyenkor egy kis szellőztetés, felülvetés, tápanyag utánpótlás orvosolni szokta a problémát. Hogy ez mit is takar pontosan, és a térkő mennyiben befolyásolja az egész folyamatot, arról szól a folytatás:


A gyepes felületek felújítása térköves kertekben

– A kora tavaszi időszakban szinte biztosan gondolnunk kell a felülvetésre még akkor is, ha nincs különösen rossz állapotban a gyep. A vetés előtt azért vegyük szemügyre a kibarnulás, kiritkulás mértékét, ugyanis a telepített gyep élettartama 5-8 év, ilyen időközönként sajnos elkerülhetetlen a teljes újrafüvesítés. Ha jól láthatóan az egész fűfelület elöregedett, akkor nincs értelme a felülvetésnek.

– Újratelepítésnél és felülvetésnél egyaránt az az első kérdés, hogy milyen környezeti kihívásoknak kell megfelelnie a magkeveréknek. A kürölményekhez igazodva vásárolhatunk szárazságtűrő, árnyéktűrő, vagy akár a gyalogos forgalomnak jobban ellenálló fajokat.

– Ha van rá egy fél napunk, akkor kora tavasszal végezzünk el egy alapos gyepszellőztetést. Tulajdonképpen ha nincs időnk ilyesmire, akkor is 2 évente meg kell csinálni vagy csináltatni, annyira nem kívánságműsor ez a kérdés. A talaj télen gyakran betömörödik, és bemohásodik, így a víz nagyon lassan tud csak leszivárogni a talaj mély rétegeibe, és a gyökérzónában levegőtlenség fog kialakulni. A műveletet egy gyepszellőztető géppel végezzük, ez jobb helyeken kibérelhető eszköz. Gereblyeszerű fogaival végigszántja a talajt, és megvágja a gyökereket, megnyitva az utat a víznek és a levegőnek. A meglévő gyepet gyökérképzésre serkenti, és ezután több értelme lesz a felülvetésnek, öntözésnek, tápanyag pótlásnak is. Műtrágya választáshoz azt érdemes tudni, hogy nitrogén túlsúlyos kell a fűnek, és a magnézium és vas tartalom is szükséges ahhoz, hogy szép sötétzöld színű gyepet kapjunk.

– A térkövek közül a gyepről elsőnek a gyeprácskő jut az ember eszébe. Ez egy enyhén hasznos találmány olyan szempontból, hogy sok esélyt nem ad arra, hogy szép zöld felületet alakítsunk ki rajta. Azt a célt szolgálja, hogy az építési hatóság 50%-ban elfogadja zöld felületként, ami gyakran jól jön az építtetőknek. A probléma az, hogy a nyáron felforrósodó gyeprács kiégeti a közökből a füvet, és nem ad sok lehetőséget a műtrágyázásra, öntözésre sem. Ha netán mégis megerősödik benne valami, akkor az a tarack, ami magasra ki fog emelkedni a gyeprács hézagaiból, így majdnem lehetetlen lesz járni egy ilyen járófelületen.

– A többi térkő fajtánál annyiban más a helyzet, hogy azoknál nem várjuk el, hogy a fű kinőjön a térkövek hézagaiban. Sőt, ellenkezőleg, azt várjuk, hogy ne nőjön ki semmi a térkő fugákból. Ha mégis kinő a fű vagy a gyom a térkövek közt, akkor egy évben kétszer-háromszor megengedhető a nagyjából környezetbarát gyomirtó használata, mint például a Glialka. Arra nagyon figyeljünk, hogy az oldatot kizárólag a térkövek közötti részekre szórjuk, ellenkező esetben a térkő melletti sávban a fűnek is annyi lesz. Meg minden másnak is, főleg ha valaki okosan szélviharban áll neki mérget kiszórni a kertjében.

– A térkő nyáron nagyon át tud melegedni, és ugyanez igaz a térkő szegélyekre is. Sajnos gyakran előfordul, hogy a térkövezett felület melletti sávban kipusztul a fű. Ilyenkor azt lehet csinálni, hogy a térkő szegélye mellett kb. 20 centivel elhelyezünk még egy szegélyt, és a kettő közötti területet betöltjük fehér murvával, vagy fehér díszkavicsokkal, ezek visszaverik a fényt és nyáron sem forrósodnak át annyira.

Aranyszabály, hogy mindig a füvesítés előtt kell történnie a térkövezésnek, és a térkő lerakás előtt a térkő árak ellenőrzésének. Az aktuálid térkő árakat most rögtön megtekintheti itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?