Virágos erkély térkővel

– Hogyan válasszunk virágot a térkővel burkolt erkélyhez? –

Akár kicsi, akár nagy erkéllyel rendelkezünk, az évszaknak megfelelően most van itt az idő, hogy szó szerint virágba borítsuk. Ha télen nem tettük, akkor most kezdjük el a tervezést, gondoljuk át milyen fekvésű az erkély, és milyen növény fogja leginkább szeretni a tájolást, a fényviszonyokat, a hőmérsékletet, a csapadékot, vagy a szárazságot. A környezeti tényezők mellett fontos kérdés, hogy a virágok színei illenek-e a fal, a lábazat és a térkő burkolat színvilágába. Erről szól a cikk folytatása:


Megfelelő növény választás a környezet és a térkő színéhez

– A legtöbb erkély napos, árnyékolóval nem sokan szerelik fel, vagy ha igen, akkor is délig besüt alatta a nap. Ezért nyáron délben és kora délután hatalmas forróság alakul ki az erkélyeken. Napimádó, szárazságot tűrő virágokkal érdemes csak próbálkozni, ezek valószínű szeretni fogják a helyet. Ezzel szemben az északi tájolású erkélyekre árnyéktűrő növényeket érdemes ültetni. Az évelő növények általában nem sokáig virágoznak, sokkal jobban fognak mutatni a folyamatosan virágzó színes egynyáriak. A palántákat ilyenkor áprilisban, vagy legkésőbb május elején ültessük ki. Bátrabbak természetesen magról is nevelhetnek palántákat fagymentes helyen. A magokat februárban vagy márciusban ültessük el. A lényeg az, hogy életerős növények kerüljenek ki a balkonládákba, semmiképp ne kapkodjuk el a kiültetést! A másik kulcs tényező a szép virágos erkélyhez, hogy rendszeresen gondozzuk a növényeinket. Naponta minimum egyszer locsoljuk őket, és rendszeres időközönként tápoldatozzunk is!

– A tervezést kezdjük egy kis megfigyeléssel. Nézzük meg milyen színek fordulnak elő az erkélyünkön, határozzuk meg melyik szín a domináns, melyik látszik kevésbé, melyiket szeretnénk megerősíteni, melyiket szeretnénk háttérbe szorítani. Alapvetően a térkő burkolat, a korlát, a lábazat és a fal színe, amivel érdemes foglalkoznunk, ezek a nagyobb látható felületek. Ezekhez választhatunk megfelelő színű egynyári virágokat, balkonládákat, kaspókat, kerti bútorokat. Abból érdemes kiindulni, hogy milyen a térkő színe, valószínű ez az a színárnyalat, amivel mindig találkozni fogunk, ahányszor csak kilépünk az erkélyre. Nyilván ettől különbözni szokott a korlát, a lábazat, és a fal színe, de ez többnyire tudatos tervezés eredménye, kell egy kis kontraszt, hogy ne olvadjon egybe az a kis terület. A balkonládákkal biztosan nem fogunk mellé, ha a méregzöld helyett a semleges terrakotta színt választjuk. Mostanában úgyis nagyon gyakran esik a választás az ilyen színű térkövekre. A kerti bútor lehet fehér, vagy természetes barna árnyalatos. A korlát színére nagyon nem érdemes rágörcsölni, ugyanis azt pár évente ígyis-úgyis le kell festeni, akkor maximum olyanra lesz festve legközelebb, amilyen színű a térkő. Sőt, ha minden kötél szakad, akkor a lábazatot is át lehet festeni olyanra, hogy passzoljon a kiválasztott virágokhoz. Egy biztos, hogy a térkő színéhez választani a virágok színét sokkal okosabb, mint fordítva!

A virágos erkély berendezése során felmerülhet ez igény, hogy lássuk az érvényes térkő árakat, itt megtekinthetők: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?