Erdei hangulat térkő burkolatai

– Milyen térkövek illenek az erdei hangulathoz? –

.

Az erdei hangulatot nemcsak a fák és a kövek biztosítják, hanem a kellemes környezetben megjelenő rovarok, lepkék és madarak is. Sokunk álma, hogy ébredés után az ablakból nézzük ahogy a feketerigó gilisztára vadászik, vagy azt ahogy a vörösbegy pihen egy virágzó cserje vastagabb ágán. Az élővilágot magához vonzó, erdei hangulatú kert kialakításáról, és az ebbe a környezetbe illő térkő típusokról lesz szó a cikk folytatásában:


Növények, állatok és térkövek az erdei hangulat biztosításához

– Az erdei hangulatot legjobban idéző állatfajta a madár. Ha szeretnénk bevonzani a pompás példányokat a kertünkbe, valószínűleg nem kell nagy és költséges átalakításokban gondolkodnunk. Általában a madaraknak ugyanúgy a színes és változatos dolgok tetszenek, mint nekünk, embereknek. Néhány kiegészítőt, és plusz növényeket kell csak beszereznünk ahhoz, hogy állatbaráttá, és madárbaráttá tegyük a kertünket. Ez alatt etetőt, itatót, búvóhelyeket, és természetes táplálékban gazdag helyeket kell érteni. Persze ezzel segítünk a madaraknak, hogy könnyebben jussanak táplálékhoz, magunknak pedig abban, hogy csodálhassuk őket táplálkozás közben.

– A legfontosabb kiegészítő a madárbarát kertben az itató, mert a vízhez nem mindig tudnak hozzájutni a madarak, és ez veszélybe sodorja őket. Ezzel szemben az etetők hiánya nem veszélyezteti az életüket, maximum délebbre húzódnak, ahol több élelmet találnak. Persze ha az a célunk, hogy ablakból gyönyörködjünk a színes erdei madarakban, akkor célszerű etetni is őket. Az etető és az itató elhelyezésénél is vegyük figyelembe, hogy ha van macska is a kertben, akkor magasabbra kell helyezni a tálat. Igaz, hogy a cicák fel tudnak ugrani egészen magasra is, de minél távolabb van a földtől a tál, annál több idejük van a madaraknak felrepülni. Maga a tál nem kell, hogy díszes darab legyen, vehetünk egy nagyméretű műanyag virágalátétet is a helyi kertészetben. Inkább szenteljünk figyelmet annak, hogy mindig legyen víz a tálban, és télen ha megfagy, akkor legalább egyszer naponta öntsünk rá a jégre langyos vizet.

– Az erdei hangulatú kert tervezésénél legyen központi elem a színes virágágyás. Ez nemcsak szemet gyönyörködtet, hanem odavonzza a rovarokat is, így csemegével szolgálunk a madaraknak, pl. a poszátáknak és a cinegéknek. A színes növényágyás körül jól mutat a sárgás vagy homokszínű térkő, akár színátmenetes, többszínű kivitelben is. Ha a kert és a ház koncepcióját nem vágja agyon, akkor itt próbáljuk elkerülni a komor színeket, ne legyen szürke vagy antracit színű a térkő. Maga a virágágyás lehet akár ovális vagy kör alakú is, tekintve hogy ez a központi látványelem a kertben. Ennek megfelelően a térkő is lehet ívelt oldalú, így könnyebben lehet kialakítani belőle köröket, íveket az ágyás körül. A virágágyást körbe ölelő térkő sávból körforgalom szerűen indulhatnak keskeny járdák a kert többi egysége felé. Nagyon barátságos látványt nyújt, ha a központból kiinduló keskeny térköves utak enyhén íveltek, kicsit szabálytalanok, mint egy erdei ösvény.

– A színes madarakat úgy vonzzuk be a kertünkbe, hogy a táplálék mellett búvóhelyeket biztosítunk a számukra, mint pl. a kúszónövények, sövények, cserjék, és a fák. Meglepő módon még a gyep is jelenthet búvóhelyet a madarak számára, főleg ha gondozott és rendszeresen öntözött a felület, mert akkor még földigilisztákat is találnak maguknak rejtőzködés közben. Érdemes a gyep felület szélein magasabbra hagyni a füvet, így a feketerigók mellett a sünök és a gyíkok is odaszoknak a kertbe. A kert egyik sarkában a fák árnyékában helyezzünk el egy kerti padot, és tegyük kulturálttá a környezetét úgy, hogy leburkoljuk a felületet téglahatású antikolt térkővel. Ha a kanyargó ösvényekre homokszínű térkövet használtunk, az gyönyörű összhangban lesz a vöröses téglahatású térkövekkel, ahogy a fák alatt összeér a két felület. Ugyanilyen elven a kert többi egységét is lássuk el kisebb-nagyobb térkövezett pihenőkkel, és kombináljuk a semleges homokszínű térköveket az antik vöröses színű kövekkel.

Az erdei hangulat megteremtéséhez szükséges térkövek beszerzése előtt az aktuális térkő árakat tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?