Savas esővíz hatása a növényekre és a térkőre

– Mit okoz a savas eső a növényeknek és a térköveknek? –

A növények öntözése esővízzel nagyon környezetbarát és gazdaságos döntés. Alapvetően jobb a növényeknek a lágy, enyhén savas esővíz, mint a csapból folyó keményvíz. Ez ugyanis a levelek felületén lerakódásokat képez, amelyek miatt a levél kevésbé képes hasznosítani a nap sugarait, ezért lassabban fog fejlődni. A túl savas és szennyezett esővíz persze a másik véglet, ami szintén károsítja a növényeket, főleg a fenyőféléket, de ez viszonylag kevés helyen, és elég ritkán fordul elő. Hasonlóan a növényekhez a térkőnek is jobb az enyhén savas esővíz, egyáltalán ne bánjuk, ha a növényeknek szánt locsolóvízből jut a térkőre is. Ugyanis a térkő felületén gyakran megjelenik a cementből kémiai úton kiváló mészkő fátyol, és elég csúnyán fehérlik akár hónapokig, viszont esővízzel ez szép fokozatosan eltűnik a térkövekről. Általában bőven megéri az esővíz gyűjtése locsolás és térkő tisztítás céljára, ezzel részletesebben a cikk folytatásában foglalkozunk:


A lágyvíz gyűjtése, és hasznossága növényeknek és térkőnek

– A növények szempontjából mindenképp hasznosabb a lágy esővíz, mint a kemény csapvíz. Mindazonáltal érdemes megnéznünk, hogy a légszennyezés miatt milyen mértékben tartalmaz a felfogott esővíz vegyszereket, jellemzően füstgázokat és salétromsavat, illetve kénsavat. Ha ezekből nagyon sokat tartalmaz, akkor valószínű túl közel élünk egy vegyipari tevékenységet folytató gyárhoz, vagy egy gépkocsikkal túlterhelt nagy városhoz. De még ilyen esetben is valószínű, hogy egy nagyobb tartályban kiátlagolódva az esővíz PH-ja nem fog lemenni 6.0 alá, így alkalmas marad a növények öntözésére. Biztos, hogy ezzel a keményvíznél sokkal jobb szolgálatot teszünk a növényeinknek.

– Gazdasági oldalról megközelítve a kérdést nyilvánvaló, hogy a csapadékvíz használata öntözésre mindenképp megéri, a 200.000 Ft és 2.000.000 Ft közötti beruházás 3 és 10 év közötti időszak alatt biztos, hogy megtérül. Az már összetettebb kérdés, hogy ha WC öblítésre, esetleg mosásra, mosogatásra is használnánk az esővizet, akkor sokkal többe kerül a vízhálózat kiépítése, és karbantartása, és sokkal nagyobb tartályt is kell vennünk, így már nem valószínű, hogy 15 éven belül megtérülne a befektetett nem kis összeg.

Az enyhén savas esővizet jól tűrő térkövek megvásárlása előtt az aktuális térkő árakat tekintse meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?