Törpefák nevelése térköves teraszon

– Hogyan neveljünk törpe gyümölcsfákat a térkövezett teraszon? –

Egzotikus és egészen szokatlan hangulatot kölcsönöz a térköves teraszunknak, ha dézsába ültetett törpe gyümölcsfákkal díszítjük. Nyár végétől a színes és csábító gyümölcsök miatt vonzzák a figyelmet, de télen is állhatnak a balkonon, javítva az összképet. A kertészeti tudományt magasabb szinten űzők kombinálhatják a törpefa fajtákat úgy, hogy tavasztól őszig folyamatosan színesítsék a gyümölcsök a teraszt. A törpefák alakításának és nevelésének a fortélyairól, és a térkőhöz való viszonyáról szól a cikk folytatása:


A törpefák alakítása, nevelése és a térkő

– A törpe gyümölcsfák a 80-as években jelentek meg a hazai faiskolákban, és egyből meg is hódították a magyar piacot. Az elsők között érkezett a Balkonella fantázianevű törpe őszibarack, majd ezt követte a kajszibarack, a szilva, az alma és a körte, és végül a törpe cseresznye. A katalógusokban oszlopos néven voltak megtalálhatók ezek a fajták, melyek genetikailag törpe növésű fák voltak. Ahhoz, hogy erős és alkalmazkodó egyedeket kapjunk, egy jó minőségű gyökérzettel rendelkező alanyra kell ráoltani a genetikailag törpe fát, erről győződjünk meg a faiskolában beszerzés előtt! Néhány fajtánál, mint például az alma és a körte, porzópartnerre van szükséges a rendszeres terméshozáshoz, mivel ezek önmeddő fajták, ezt is érdemes megkérdezni még beszerzés előtt. Nem túl gyakori, de kaphatók a kertészetekben olyan fák, amelyeknél a normális méretű csemetét törpésítő hatású alanyra oltották rá. Így jöttek létre olyan kis méretű cseresznye és meggy fajták, hogy kis széken ülve szedhető a gyümölcsük. Ezekkel kapcsolatban az a legérdekesebb, hogy sok kertészetben rendelésre „gyártják” le az oltványokat, és választhatunk bőtermőt, fürtökben termőt, vagy monília ellenálló fajt is. Egy kevésbé ismert, nagy szakértelmet igénylő módszer az, hogy folyamatos metszéssel megakadályozzuk, hogy a növény felfelé terjeszkedjen, mivel a vízszintessel min. 60 fokot bezáró rügyeket levágjuk még mielőtt elérnék a 2-3 cm-es hosszt.

– A legjobb törpefák kiválasztásával együtt válasszunk a kertészetben hasonlóan jó kaspókat, vagy dézsákat is. Ezeknek olyan szélesnek kell lenniük, hogy szélben is megtartsák a törpefákat, emellett színben és hangulatban is követniük kell a teraszon található térkő stílusát. Ha pl. antik hangulatú a térkő, akkor a dézsa is legyen égetett agyaghoz, vagy bontott téglához hasonló színű, vagy akár kanyargó kovácsolt vassal díszített. A kaspónál leginkább a színnel tudunk harmóniát teremteni a térkő felülettel. Nem baj, ha a kaspó színesebb és fényesebb, mint a térkő, jelen esetben a törpefák a balkon fő attrakciói, nem a térkő, így nem baj ha elveszik az összes figyelmet a térkő elöl.

Azoknak, akik törpefával már rendelkeznek, de térkővel még nem, ajánljuk a legfrissebb térkő árakat, melyek megtekinthetők itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?