Térkövezett teraszok árnyékolása

– Milyen árnyékolási technikát alkalmazzunk térkövezett teraszon? –

.

A nyári kánikula közeledésével egyre fontosabb, hogy a térkövezett terasz menedéket nyújtson a forró napsugarak elől. A gyakorlati megoldások tárházából a házunk adottságainak legmegfelelőbbet válasszuk, ehhez adunk segítséget a cikk folytatásában:


A térkövezett teraszok árnyékolási megoldásai

– A legegyszerűbb és legnépszerűbb megoldás az álló napernyő. Bárhol, bármikor alkalmazható bármiféle átalakítás nélkül, könnyen mozgatható, szellős és UV szűrő tulajdonsággal is bír. A legfontosabb kérdés a vásárlás előtt, hogy mekkora területet szeretnénk lefedni vele, mert az ernyő nagyságát arányosan növelni kell a terület nagyságával. Az esetek többségében nélkülözhetetlen az, hogy az ernyőrész dönthető legyen, mivel az árnyékolás hatékonysága a megfelelő dőlésszög beállításától függ. Az álló napernyő beépítése abból áll, hogy hazaszállítás után a térkövezett teraszon összeszereljük, majd a térkő burkolat közepére állítjuk. Előfordulhat, hogy az ellensúly nem tartozéka a napernyőnek, ilyen esetben járdalapokból, vagy esetleg maradék térkövekből kell a megfelelő súlyt elhelyezni a szerkezet lábain.

– A következő fokozat a falra szerelhető, konzolos napernyő. Ezek minden esetben billenthető oszloppal kerülnek forgalomba, csak így van értelme a szerkezetnek. A konzolos megoldásból létezik olyan is, amelyet a vízszintes járófelületbe lehet beépíteni, bár ennek túl sok értelme nincs. Ilyenkor egy acéllap és néhány betonkocka található az oszlop alsó végén, ezeket vágással, fém-dübelekkel és kültéri ragasztóval kell beépíteni. Azért nem túl praktikus, mert nem sokkal stabilabb, mint a mozgatható változat, viszont a beépítés után télen-nyáron lehet kerülgetni az oszlopot.

Gyakran kiderül, hogy az árnyékolásra váró teraszokhoz térkő is kell. Ilyenkor az aktuális térkő árak áttekintése erősen javasolt, itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?