Déli hangulat a térköves kertekben

– Hogyan alakítsunk ki délies hangulatot a térköves kertben? –

Aki járt már mediterrán országokban, azt bizonyosan megérintette a napsütötte, színes virágokkal teli vidékek magával ragadó hangulata. Hazatérve örömmel emlékezünk vissza a szép napokra, varázslatos környezetre, és felvetődhet bennünk annak a gondolata, hogy milyen jó lenne itthon is élvezni az ott megtapasztalt életérzést. Ez megoldható. Varázsoljunk mediterrán stílusú kialakítást a térköves kertünkbe! A cikk folytatásában elmondjuk, hogyan:


Mitől lesz délies hangulat a térkövezett kertben?

– Valójában nem nagy ördöngösség megalkotni az olaszos, görögös hangulatot, ha megfigyeljük, hogy a mediterrán népek természetes anyagokat használnak az otthonos, barátságos érzés megteremtéséhez, úgy mint fát, köveket és agyagot. Az élénk színűre festett, vastag faszékek és asztalok máris megalapozzák a kreációt, főleg ha még rádobunk egy kockás abroszt. Beszerezhetünk agyag edényt, illetve faszobrot és stílusában passzoló kutat is.

– A tökéletes összhang eléréséhez a színes virágok kavalkádja mellett a megfelelő növényválasztást is szem előtt kell tartanunk. A mediterrán klíma részben hasonlít az itthoni időjárási viszonyokhoz, így aztán az év körülbelül felében szinte bármilyen dísznövényt, haszonnövényt tarthatunk odakint, viszont a nagy részüket teleltetni kell a hideg időszakokban. Tehát nyugodtan ültethetünk mediterrán növényeket, és ha mégsem akaródzna teleltetni őket, akkor a következő tavasszal újabb növényeket telepítünk, újabb ötletek alapján.

– Nézzük tehát, hogy mik azok a mediterrán növények, amik segítségével megteremtjük a kívánt hangulatot. Sövénynek a jól nyírható és dúsan fejlődő növényekből érdemes választani. Ilyenek a tuják, a borókák és a babérmeggy. A nagyobb zöld növények közül a ciprus, a fényes levelű fagyal, vagy a tipikus délies hangulatú magnólia remek választás. Igazán mutatóssá teszik a kertet a futónövények, amiket kiválóan használhatunk nagy falfelületek dekorálására is. A lilaakác vagy a jázmin nagyon jó választás.

– És ott vannak a klasszikus, közismert mediterrán növények, mint a leander és különböző citrusfélék, de nyugodtan telepítsünk fűszernövényeket – levendulát, bazsalikomot, oregánót, babért – amik szintén részei a mediterrán kertkialakításnak. És végül tegyünk a balkonra élénk színű cserepes növényeket, természetesen ügyelve a színek harmóniájára és arra is hogy ne essünk túlzásba és ne próbáljunk meg túl sok mindent belezsúfolni a kertünkbe.

A déli hangulathoz térkőre is szükség lesz, ezért a legfrissebb térkő árakat most nézze meg itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?