Növények beszerzése a térköves kertekbe

– Hogyan vásároljunk növényeket a térköves kertünkbe? –

Hirtelen fellelkesülve a gondolattól, hogy „vegyünk valami szépet a kertbe!”, azon kaphatjuk magunkat, hogy már a piac vagy a kertészet pénztárjánál állunk, kosarunkban pár mutatós vagy praktikus növénnyel. Aztán hazaérve azzal szembesülhetünk, hogy kissé meggondolatlan volt az akciónk, mivel a választott szerzemény tulajdonképp egyáltalán nem passzol a kert stílusához és a térkőhöz, vagy ahová elképzeltük, oda nem is fér el. Hogy mire figyeljünk, mielőtt elindulunk a növény beszerző körútra, azt a cikk folytatásában elmondjuk:


Hosszútávra hogyan válasszunk megfelelő növényeket a térköves kertbe?

– Mielőtt útra kelnénk, hogy megvásároljuk a kertünk új lakóit, először is legyen egy elképzelésünk, hogy mit szeretnénk. Dísznövényekkel akarjuk megteremteni a kert esztétikáját? Vagy fűszernövényeket akarunk ültetni? Esetleg színes virágokkal akarjuk feldobni a térkövezett teraszt? A legjobb megoldás, ha fogunk egy papírt és egy ceruzát és felvázoljuk rá a tervet. Ezzel máris kizárjuk a későbbi kellemetlen meglepetések lehetőségét. Az elrendezésen és a színvilág harmonizálásán túl nagyon fontos, hogy utánajárjunk, hogy milyen gondozást igényel az adott növény. Ha azt akarjuk, hogy hosszan tündököljenek, akkor meg kell adnunk nekik a szükségleteiket: a megfelelő fényt, vízmennyiséget és talajt.

– Ezért fontos, hogy mit hová helyezünk el, mert például a nagy fényigényű rózsát nem rakhatjuk árnyékos helyre, míg a hortenziánál kimondottan kerülni kell a napfényt. Az előre tervezés tehát biztosítja azt is, hogy az új növények tényleg arra a helyre kerüljenek a kertben, ahol a megfelelő mennyiségű fényt kapják. Hasonlóan kell eljárnunk a vízszükséglet témájában is, azaz pontosan tudunk kell, hogy mit mennyiszer és milyen módon kell öntözni. Továbbá olyan talajminőséget kell biztosítanunk, amiben él és virul a növényünk. Ezt komposzt, humusz, homok vagy savanyú föld hozzáadásával tudjuk elérni.

– Vásárláskor a növényhez kapunk egy leírást is, amivel már tájékozottabbakká válunk a jellemzőit, igényeit illetően. Így tudjuk, hogy például melyik az egynyári, ami tavasszal/nyáron kiültetve csírázik, virágzik és hozza meg a termését. Ennek a típusnak ennyi az élettartama. A másik fajta a kétnyári növény, ami az első évben csak gyökeret, szárat és levélzetet növeszt és majd a következő tavasszal hoz virágot, illetve termést.

– Érdemes utánanézni az örökzöld növények témájának is, hiszen nem mindegy, hogy mennyire kopaszodik le télen a kert. És még egy gondolat zárásképpen: a cserepes növények pusztulásának egyik oka, hogy az ültetőközegük a tőzeg és ez magában nem tartalmaz tápanyagot. Ezt a tápoldat vagy granulátum biztosítja a növénynek. Amikor azonban ez kimerül, akkor a növény hanyatlani kezd. Ilyenkor át kell ültetni virágföldbe, hogy tovább tudjon élni. Mindezek figyelembevételével már egészen biztos, hogy egy mutatós, virágzó környezetet tudunk létrehozni a térköves kertünkben.

A növények köré, és a cserepek alá rakjunk térkövet, de választás előtt az aktuális térkő árakat mindenképp érdemes most megnézni itt: Térkő árak.

Vélemény, hozzászólás?